Magazinunk oldalán már olvashattatok a MyFarm Harta közösségi kertről, melynek megálmodója Kövesdi Gábor idén egy őszi hangulatú gasztroünnepen árulta el, hogy újabb lépést tesznek a fenntarthatóság felé. A kiindulópont természetesen maga a kert, ahol a vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök megteremnek, majd ládákba porciózva kiszállításra kerülnek a megrendelők részére, hogy otthonaikban finomságok készüljenek belőlük. De itt nem ér véget a folyamat. Jövőre a vásárlók már egy komposztálásra alkalmas ládába gyűjthetik a zöldhulladékot, amit a farm egy hatalmas „szuperkomposztálóba” szállít, így végül oda érkezünk vissza, ahonnan elindultunk: a kertbe, ahol a komposzt a földeket táplálja és termőtalajt biztosít az új terményeknek – így zárul be a természetes kör.

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
„A jó energiák megtalálják egymást” – Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta megálmodója

„Szeretünk álmodozni, nagy terveket szőni, ehhez pedig óriási tettvágy is társul. Régóta foglalkoztat bennünket, hogy lehetne még fenntarthatóbb a vállalkozásunk. A komposztálás alapötletét az egyik gazdánk adta, és időközben teljesen véletlenül az élet úgy hozta, hogy megismertem Vida Ádám kutatót, aki társaival együtt többek között egy lebomló műanyagot fejleszt, valamint Ugrin Andrást, aki egy csomagolással foglalkozó céget üzemeltet. Ők mind a ketten pontosan tudják, hogy napjainkban nagy kereslet van a lebomló csomagolások előállítására. Mivel Andrist is érdekli a környezettudatosság, a cégének van egy komposztálója, amibe nemcsak növényi, hanem minden más szerves anyagok is kerülhetnek, mint a hús, a csont. Ez azért érdekes, mert idáig a komposzt ezen a ponton „megtorpant”, mert nem értek össze a folyamat szálai.


Mi viszont szerettük volna bezárni ezt a kört úgy, hogy miután a kertünkben termő szezonális biozöldségeket eljuttatjuk az előfizetőinkhez, ők a zöldhulladékot külön gyűjtik, hogy aztán mi elhozzuk és komposztáljuk, majd ezt követően a keletkező jó minőségű biotrágyát visszajuttatjuk a földekre, hogy a növényeknek tápanyagot biztosítson. Ádámék kutatócsoportja a kutatás fókuszába helyezett egy „szupergombát”, amiből a hungarocellhez nagyon hasonló anyagot lehet előállítani. Ha ezt természetes úton megfestik, akkor teljesen vízálló lesz. A jövő évtől ezekbe a tárolókba gyűjthetnék a megrendelők a komposztot, ami a végén egy speciális konténerbe kerül majd, ahol egészen rövid idő alatt lebomlik.

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
Milyen fantasztikus, hogy a kertünk az előfizetőink komposztjából fog táplálkozni! A paradicsom, amit a kosarakba teszünk, már abból a komposztból fog nevelkedni, amit a vásárlóktól gyűjtöttünk. Ez a történet is azt bizonyítja számomra, hogy a jó energiák megtalálják egymást, így mi is rájöttünk, hogy igazából minden adott ahhoz, hogy ezt a szenzációs tervet valóra váltsuk. Az a tapasztalatom, hogy borzasztó nehéz ilyen célokat tömegek szintjén megvalósítani, ezért kisebb közösségek segítségével kell megtenni az első lépéseket egy-egy nemes ügy érdekében, mert így óhatatlanul is hatással lehetünk a környezetünkre. Nem lehet egyből az egész világot megváltani, mert az már egyértelműen látszik, hogy nem működőképes. A nagy dolgokat csak apró lépésekkel lehet elérni. A magyar valóság sajnos az, hogy nagyon lassan nyitnak az emberek az újdonságok felé, ezért mi ilyen szinten is szeretnénk hatni a minket körülvevő emberekre, mert nekünk ez abszolút a szívügyünk.”


„A kulináris hedonista oldalamat szólították meg” – Mautner Zsófia gasztroblogger, a MyFarm Harta nagykövete

„Már az első tapasztalatom is abszolút pozitív volt a MyFarm Hartával kapcsolatban, hiszen fantasztikusak a zöldségeik – náluk igazán minőségi a termés, amivel egyszerűen öröm főzni. Szeretek termelői zöldségekkel dolgozni, mert tényleg ég és föld az ízbeli különbség egy szupermarketben vásárolt áruhoz képest. A frissen szedett, vegyszermentes kerti zöldségek elsősorban a kulináris hedonista oldalamat szólították meg. Idővel mélyebben is megismerkedtem a farm életével, és nyomon követtem, hogyan fejlődnek. Azt gondolom, hogy ez egy igazi sikersztori. Egyre több kert kapcsolódik a vállalkozáshoz, és kifejezetten szimpatikusak a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó kezdeményezéseik is. Gábor két évvel ezelőtt keresett meg, hogy felkérjen, legyek a nagykövetük, és vigyem tovább a jó hírüket. Mivel az általuk képviselt értékek számomra hívószavak voltak, így egy pillanatig sem gondolkodtam, hanem egyből igent mondtam.

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
A küldetésem már tizenöt éve az, hogy kedvet csináljak ahhoz, hogy otthon főzzenek az emberek. A hivatásom kezdete óta ez nem változott, ez az elsődleges célom, de most már azt is lényegesnek tartom, hogy a fenntarthatósági és környezettudatos főzésben is utat mutassak, és praktikus tudást osszak meg az emberekkel. Számomra fontos, hogy pazarlásmentes konyhát vezessek. Tudatosan választok olyan recepteket, amelyekben éppen a kidobandónak hitt alapanyagok, a különböző főzési hulladékok, a zöldségek, szárak és levelek a főszereplők. Ugyanis többek között a cékla levelét és szárát, valamint az újhagymaszárat is vissza lehet forgatni a saját konyhánkban, úgy, hogy az finom legyen. Ilyen praktikákkal minimálisra lehet csökkenteni a zöldségmaradékot.”

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
Zsófival hamarosan az Impulzív oldalán folytatjuk a beszélgetést a piacok semmihez sem hasonlítható hangulatáról, a klímaszorongás enyhítéséről és az egyéni felelősségvállalásról.

„Az egyéni törekvések indíthatják el a nagy horderejű változásokat” – Vida Ádám kutató, a gombafonalas doboz egyik tervezője

„A gombafonalas doboz- és tárolórendszert azért hozták létre, hogy a térkitöltésre használt polisztirol csomagolóanyagot egy természetes, lebomló anyaggal váltsák ki. Mi ezt a koncepciót fejlesztettük tovább, hogy Gábor vízióját megvalósítsuk. A saját hozzáadott értékünk az, hogy egy olyan tárolót alkottunk meg, amit komposztáláshoz használhatnak a farm előfizetői. A gombafonal a kívánt formában megnő, és ha 80 fokon „megsütik”, akkor víztaszítóvá válik, így sterilizálható és teljes mértékben komposztálható, vagyis minden tekintetben megfelel a környezettudatos elképzelésünknek. A gombaprojekt egy óriási lépés lehet, hiszen ha a MyFarm Harta-terv sikerrel zárul, akkor egy olyan termék jelenhet meg a magyar piacon, amely beilleszthető az organikus szemétláda koncepcióba. Azaz a műanyag zsákok helyett, akár az otthoni komposztgyűjtő edények „betétje” is készülhetne belőle, hogy abba gyűjtsük a szemetet, ezáltal még a biológiailag lebomló műanyag zacskót is felülmúlná.

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
Arra számítunk, hogy az európai uniós törekvések kapcsán, Magyarországon is törvényi szabályozás születik a kommunális és organikus hulladék külön gyűjtésére vonatkozóan. Ez át fogja alakítani az emberek gondolkodásmódját, hiszen, ha bejön a törvény, akkor már lesz némi nyomás rajtunk. Már régóta szelektálnunk kellene a különböző hulladékokat, és igazából ez csak hozzáállás kérdése lenne. Sajnos nincs egy „bolygókapitányunk”, aki kimászik a földből, és megmondja a tutit, és azt is fontos látnunk, hogy a súlyos problémákra nincsenek instant megoldások.

myfarmhart szezonalitás Impulzív magazin
Az a tapasztalatunk, hogy az egyéni törekvések indíthatják el a nagy horderejű változásokat. Ha mindenki a saját környezetét mozgósítva, beleáll azokba a dolgokba, amikben képes változást előidézni, akkor az hatással lesz a környezetére. Gábor is hisz a természetes körforgásban, melyhez mindannyian hozzátettük a magunk tudását, tapasztalatát és így egy fenntartható koncepciót alkottunk meg, amivel szemléletet formálhatunk, és közben a Földünket is megóvhatjuk.”


Fotó: Póli Emma

 

Szerző