Nem vagy teljes mértékben elégedett önmagaddal? Hidd el, hogy a legtöbb nő hasonló cipőben jár. Hiszen sokan örülnénk egy olyan átalakító programnak, melynek segítségével visszanyerhetjük elvesztett önbizalmunkat, amit egyedül talán nem is tudnánk már megtalálni. Nos, pontosan egy ilyen kaland vette kezdetét Vida Bernadett életében is, aki megnyerte a „Hozd ki magadból a legtöbbet!” BodyShape Szépségszalon nyereményjátékát. Ezzel Berni egy személyre szabott edzéstervvel és étrenddel léphet a változás útjára, ami még csak négy hete tart, viszont a célja annál messzebbre mutat.

Betti hallott a BodyShape korábbi életmód programjáról és úgy gondolta, hogy most ő is szerencsét próbál.

– Olvastam az előző játékról, de nem kísértem figyelemmel a végeredményig. Aztán amikor megláttam a mostani felhívást, arra gondoltam, hogy miért is ne vághatnék bele? Míg sokan reménykedve írtak a poszt alá, én nem akartam túlzásba esni, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy én leszek a szerencsés nyertes. Teljesen váratlanul ért, ugyanakkor rettentően jól esett.
Segítségre van szüksége ahhoz, hogy visszaszerezze, nem is olyan régen elveszített önbizalmát, ami mögött saját bevallása szerint, érzelmi okok állnak.
– Úgy hat évvel ezelőtt sokkal vékonyabb voltam, de az életemben egy nehéz, gondokkal és fájdalommal teli időszak következett, ami miatt felszedtem jó pár kilót. Miután hirtelen meghíztam, orvoshoz fordultam, aki kijelentette, hogy amíg lelkileg nem erősödöm meg, ne is álmodjak arról, hogy fogyni fogok. Ha belegondolok, valóban magánéleti nehézségekre vezethető vissza az önelfogadási problémám. Ugyanis a költözés és a válás okozta megváltozott élethelyzet törékenyebbé tett. Tudom, hogy akik szeretnek, így is elfogadnak. A lányom mondta egyszer: „Anya, de olyan jó, hogy ilyen puha vagy.” Persze a gyerekek olyannak szeretnek, amilyen vagy, de nekem az is fontos, hogy magamnak megfeleljek. Egyelőre el sem tudom képzelni, hogy mi lesz velem nyolc hét múlva, viszont bízom abban, hogy visszanyerem a régi önmagam. Szeretnék talpra állni, lelkileg megerősödni, és szerintem jó úton haladok efelé.
BodyShape szépségszalon Kalocsa átalakítás Kettős érzelmek dúltak, benne azzal kapcsolatban, hogy az interneten sokan követik nyomon a „nagy átalakulást”.
– Eleinte feszélyezett a gondolat, hogy ez már a második ilyen játék és lehetséges, hogy most még többen követik majd figyelemmel a programot. Azonban most már úgy érzem, hogy ennek nem csak negatív oldala lehet. Hiszen míg tartok attól, hogy csomó ember szeme láttára kudarcot vallhatok, ugyanakkor éppen ez az, ami motiválóan is hathat rám. Ha 2-3 hét után esetleg fogytán lenne a lelkesedésem, majd ott motoszkál bennem a gondolat, hogy már csak azért sem adom fel. Sőt a lányom is csatlakozott hozzám, hogy egy-egy új keletű ételt együtt kísérletezzünk ki és ez is erőt ad.
A változást most még csak apránként veszi észre magán, de hosszú út áll még előtte.
– Az első két hétben a mérleg ugyan nem mutatott még semmi eget rengetőt, de bizonyos helyeken már észrevettem, hogy elindult valami. Voltak, akiknek már feltűntek ezek az apró változások, viszont én a harmadik hét után észleltem, hogy kezd átalakulni a testem. Már alig várom, hogy végre lássam az végeredményt, feketén-fehéren.
Betti életében a tudatos táplálkozás mellett, most a sportoláson is nagy hangsúly van.
– Egy kérdőív kitöltését követően, első körben egy négyhetes, komplett étrendet és edzéstervet kaptam. Hetente háromszor edzek az InfraSlimX-ben, majd a RollShape segít a bőröm feszesítésében. Szolárium is tartozik a programhoz, aminek igazán örülök, hiszen már korábban is szívesen süttettem magam a szoliban. A későbbiekben persze egyéb testkezelések is lesznek, izgatottan várom azokat is. Óriási feladat betartani az új szabályokat, viszont egyben hatalmas könnyebbség is, mivel készen kapom az instrukciókat. Ami miatt mégis nagy megpróbáltatás végigcsinálni, az az, hogy sok idő és energia szükséges ahhoz, hogy mindezt kivitelezzem. Rendszeresen kell jeleznem a tapasztalataimat, közben mérnem kell magam – nem csak a mérlegen, hanem centiben is -, de ezek mind-mind motiválnak. Úgy érzem minden héttel egyre könnyebb lesz.
Korábban is igyekezett odafigyelni a táplálkozására, de a kitartása akkor hamar alábbhagyott.
– Sosem éhezem, pedig sokkal kevesebbet eszem, de most a rendszerességen van a hangsúly. Jelenleg cukor helyett édesítőszert használok, a fehérlisztet pedig zabpehelyliszttel helyettesítem. Ezeket már előzőleg is igyekeztem becsempészni a mindennapokba, viszont jól tudjuk, hogy az ilyen nagyratörő tervek könnyen meghiúsulnak. Az évek előrehaladtával jobban kell figyelni az életstílusunkra, de mindenkinek megvannak a maga káros szenvedélyei. A nasi és a kóla a gyengém, amiktől most meglehetősen távol kell tartanom magam. Kíváncsi vagyok arra, hogy az ilyen kötöttségek mit tudnak kihozni egy olyan emberből, akinek a megszokottól teljesen eltérő életformához kell hozzászoknia, méghozzá ilyen rövid idő alatt. Biztos vagyok benne, hogy sok hasznos tapasztalattal leszek gazdagabb, amikor már magam mögött tudhatom a programot.
Betti bevallása szerint tipikus bak, a jellemvonásai is erről árulkodnak. Azt is elmesélte, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy képes felvenni a harcot a mindennapok nehézségeivel szemben, és persze ezek a tapasztalatok az életmódváltás rögös útján is a segítségére lehetnek.
– Vannak dolgok, amikben magamra ismerek a bak tipikus sajátosságai közül. Többek között igazán nagy az igazságérzetem, szeretek kiállni az igazam mellett, viszont sosem taposnék át másokon a saját érdekemben. Ha valaki ész érvekkel támasztja alá az elképzelésem ellenkezőjét, azt el tudom fogadni, így szerintem könnyű velem az együttműködés. Egy másik tulajdonságom, hogy annak ellenére, hogy kívülről magabiztosnak tűnök, érzékeny léleknek tartom magam. Az a típus vagyok, aki sokáig tűri a nehézségeket, viszont egy idő után, ha betelik a pohár, bizony kiadom magamból, amit kell. Amit még tudni kell rólam az az, hogy ha meghozok egy döntést, akkor már nem visszakozok. Ha rossz döntés is, az enyém, és kitartok mellette. Semmit sem adok fel könnyen, mert alapvetően talpraesettnek neveltek. A mai napig emlékszem, amikor ’97-ben meglett a jogosítványom, édesapámtól csak úgy kaptam meg az autót, hogy az első utam előtt kereket kellett cserélnem. Ezek az élmények visszaköszönnek egy-egy megpróbáltatás során, és ezek tesznek azzá, aki ma vagyok. Mindennek úgy kellett történnie, ahogyan történt. Viszont most, hogy a sok nehézség után egyenesbe jöttem, egy kicsit önzőnek is kell lennem. Eljött az idő, hogy magammal is törődjek, mindazzal, ami a személyes fejlődésemet szolgálja.
Egy ilyen átalakulás rengeteg pozitív folyamatot indít el, általa kinyílik és felszabadul az ember. Erre vágyik Betti is.
– Szeretném, ha ezután szívesen nézhetnék a tükörbe. Mivel egyfajta zárkózottsággal is járt, hogy nem voltam elégedett önmagammal, végre szeretném újra érezni azt, hogy jókedvvel és izgatottan öltözök fel egy-egy program kedvéért. Meguntam már, hogy a kinézetem miatt maradjak otthon, miközben sok új élményről lemaradok. Szeretném levetkőzni az évek során kialakult gátlásaimat, még akkor is, ha ezt nem az öt évvel ezelőtti súlyom visszaszerzésével érem el. Szeretnék vékonyabb lenni, és egy kis segítséggel jól érezni magam a bőrömben. Olyannak lenni, amilyen valójában vagyok, amilyennek a szeretteim is ismernek. Akár még a padláson lévő, rég elfeledett ruháknak is adnék egy második esélyt. És természetesen szeretnék példakép lenni a lányom számára.

A nyolc hetes átalakító program végén nem csak a testi, hanem a lelki átalakulásról is beszélgetni fogunk Bettivel, sőt fotókon láthatjátok a nyertes átváltozását is.

Szerző

  • Matos Sára

    Az írás számomra egyben egy menedék a mindennapok nehézségeitől, és útmutató az élet által nyújtott új tapasztalatok megismeréséhez. Mindig újabb és újabb dolgokkal ismerkedhetünk meg általa, ami segít más szemszögből tekinteni a világra. Érdekes, hogy ismeretlen emberek, eddig nem hallott élettörténeteit megismerve egy teljesen új kép alakul ki számunkra a világról. Az írás összefog minket, minden ember története hozzáad az enyémhez is. Hagynunk kell magunknak, hogy a különböző sorsok megismerése által megszerzett élmények hassanak ránk, ami nagy kihívás lehet mindenki számára. Az írás segítségével pedig ezt az akadályt mindannyian megugorhatjuk.