Az elmúlt hét az írásbeli érettségikről és az azokat író diákokról szólt, akik nem csak teszteket, de bizonyos értelemben történelmet is írtak. A COVID19 árnyékában fejezték be középiskolai tanulmányaikat, ballagtak el „virtuálisan”, mert a hagyományos iskolabúcsúztatók megrendezésére esély sem volt, és egymástól méterekre, maszkban borultak a feladatlapok fölé… bezzeg a mi időnkben!
Talán ijesztő lehet a felütés, főleg annak utolsó – sokat hallott és még jobban utált – mondata, de a Jelenlét heti adását nem a „régen minden jobb volt” érzésre építettük. Szokásos, „karanténmódban”, online társalgásra összeült csapatunk tagjai – akik között akad olyan is, aki a ma ismert többszintű értettséginél régebbi rendszerben vizsgázott – arról beszélgettek, hogy valóban megváltoztatja-e az életed az iskolazáró nagyvizsga, amire valamennyi középsuli éveken át igyekszik ráhangolni, trenírozni, az agyadba ültetve, hogy a kacsalábon forgó palotába vagy a híd alá költözésed múlik azon, tudod-e alkalmazni a másodfokú egyenlet megoldóképletét, szöveggyűjtemény nélkül leelemzed-e az „Ágnes asszonyt”, vagy hónapról hónapra végig tudod-e vezetni az első világégés hadműveleteit nemzetközi és hazai csatatereken. Huh, még leírni is megizzasztott a felsorolás, belegondolni is hihetetlen, hogy ilyen és ehhez hasonló infóhalmaznak korábban a saját agyam adott otthont – és minden bizonnyal Neked is!
Ezen a héten Gillich Panna főszerkesztőnk (aki egyébként eláruljuk, hogy rettegett a matekérettségitől, bár matektanárát, akihez különórákra járt, imádta) arról kérdezte „tételúsztató” Enzsel Adél és „az utolsó pillanatig lelkiismeretesen tanulok” Szécsényi Szilvi szerkesztőinket, meg jómagamat is, aki a bizonyítványosztáskor még jobban izzadt, mint a kihúzott tételek kidolgozásakor, hogy hogyan éltük meg, amikor mi készültünk az érettségire, amikor a bizottság elé kellett állnunk, ami ebben a formában az idén vizsgázóknak ugyancsak kimarad, és ami talán a legfontosabb, valóban „életre szóló tudáscsomagot” adott a nagy próbatétel, vagy valami egészen mást? Kattints az alábbi lejátszóra, és minden kiderül – az Impulzív Online Magazin közösségi oldalain, Facebookon, Instagramon várjuk hozzá saját élményeidet, emlékeidet, véleményed!
Köszönjük, hogy a héten is jelen vagy velünk!

Szerző