Természetes jelenség, a szemében pedig ott rejtőzik valami nyughatatlanság. Miután az elsők között elvégezte anno a pilates-oktatói képzést, vágyott arra, hogy az egészséggel foglalkozzon. A természetes gyógymódokról lelkesen mesél és abban bízik, a vele szemben ülő is elkezdi figyelni a testét, és tesz is azért, hogy kiegyensúlyozott legyen. Ivanov Évivel a pilates kapcsán beszélgettünk, de valójában ennél sokkal mélyebbre mentünk.
 – Mindig az érzem, hogy ez a mozgásforma illik leginkább a személyiségedhez.
– Örülök, ha így látod, én a pilatesben találtam meg önmagam, ebben összpontosul az a látásmód, amit én is vallok: a nyugati világ anatómiai ismereteit kell ötvözni a keleti mozgáskultúrával, gyógymódokkal. Engem ez a sport kapcsol ki teljesen, közben tudok a testem jelzéseire figyelni, a légzésemet irányítani, befelé fókuszálni és csak magamra koncentrálni. Erre igenis szükségünk van, így ismerhetjük meg saját magunkat.
– Miért olyan népszerű ez a mozgásforma?
– A gerinc egészségének megőrzésében segít, ezért a gerinc körüli izmokat erősíti, ezek közé tartozik a hátizom, a hasizom és a farizom, közben természetesen a tornától feszessé válik a tested, de ez csupán pozitív mellékhatás. Általában azok szeretnek bele ebbe a mozgásformába, akik nem a kardioedzéseket szeretik. Itt nincs impulzív mozgás. A pilates órák sem egyformák, mindenki a saját személyiségére formázza, természetesen a torna alap pilléreit figyelembe tartva.
– Irigylésre méltó az alakod, ez genetika? Neked kellett valaha küzdened a kilókkal?
– Szerencsére jó géneket örököltem. De képzeld, a negyvenedik születésnapomra a húgom befizetett egy egészségközpontba Pestre, ahol megállapították, hogy a sejtjeim pontosan annyi idősek, mint amennyi én vagyok. Ennek örömére a kivizsgálás után elmentem vásárolni, és a próbafülképben a tükör előtt állva megdöbbentem, a combomon cellulitisz csíkok jelentek meg, a fülkében az előnytelen megvilágítás még jobban kiemelte a bőröm egyenetlenségét. Éreztem, hogy itt lépnem kell.
– Pedig mindig is sportoltál…
– Egész életemben mozogtam, mindig is fontos volt ez számomra, de a gyermekek születése után igenis megváltozik a női test, és sokkal többet kell tenni azért, hogy jól érezd magad a bőrödben, különben a tükörbe nézve elkeseredsz.
– Ekkor jött az életedbe a pilates?
– A testvérem abban az időben Németországban dolgozott, és ott már divat volt a pilates, itthon akkor még csak Pesten lehetett ilyen órára járni. Úgy döntöttem, hogy Szőke Mariannhoz beiratkoztam tanfolyamra, oktató leszek, így itthon is tornázhatok, sőt másokkal is megszerettethetem ezt a mozgásformát.
– Gondoltad volna valaha, hogy negyvenévesen ilyen fordulatot vesz az életed?
– Bennem volt ez a vágy, szerettem volna már akkor is emberekkel foglalkozni, a sport szeretete pedig behálózta a mindennapjaimat. Az hajt, hogy másoknak is megmutathassam, milyen csodás hatása van a mozgásnak, mely a testre is hat, de a lelket is ápolja. De nem volt sosem igazából önbizalmam, szerintem ezzel sok nő küzd, még nehezebb, ha nincs mögötted egy erős családi háttér, akik biztatnak, biztos hátteret nyújtanak, és a pozitív visszajelzésekkel saját magadban erősítheted az önbizalmad. Mellettem csak a húgom állt, ő biztatott és a mai napig hálás vagyok, hogy hitt bennem, még akkor is, amikor éppen elbizonytalanodtam.
– Látszik a rendszeres torna hatása, tényleg szuper az alakod.
– Ezt a pilatesnek köszönhetem, most már nem félek belenézni a tükörbe.
– Elégedett vagy önmagaddal?
– Most igen! (mosolyog)
– A pilates mellett mélyen beleástad magad az egészségünk rejtelmeibe.
– Akkor tudok hiteles lenni, ha én is megteszem a tőlem telhető legtöbbet az egészségemért. Miután elvégeztem a tanfolyamat, még mélyebben elkezdett érdekelni az egészségünk, a sport mellett éppúgy fontos a tudatos táplálkozás, az életmód. A torna kapcsán egyre több ember életébe látok bele, tanácsot kérnek tőlem, én pedig úgy érzem, hogy a tudásomat folyamatosan bővítenem kell ahhoz, hogy hasznos tapasztalatokat adjak át.
– Hogyan fejleszted a tudásod ezen a területen?
– A lopott fél órákat igyekszem hasznosan tölteni, nem szabad ezeket elpazarolni, annyi felesleges információval találkozik az ember, hogy sokszor a fontos dolgokra nem jut elegendő idő. Éppen ezért tudatosan kell szelektálnunk, és ki kell használni az időt arra, hogy új dolgokat ismerjünk meg, tágítsuk a látószögünket. Imádom a pilatest, mellette pedig rettentően izgat egy izgalmas előadás, melyben a szakember érhetően elmagyarázza az emberi szervezet működését, ráébreszt összefüggésekre. Ezért amikor csak lehet, videókat hallgatok a testi, lelki egészséggel kapcsolatban, igyekszem a szerzett tudást összekapcsolni más szakemberek tanításával, és élvezem, ahogy egyik gondolat alátámasztja, megerősíti a másikat. Egyre több következtetést tudok így levonni, és miután kialakultak bennem az összefüggések, kipróbálom, hogyan hat az én testemre és ha megoldódtak a problémáim, akkor beépítem az életembe.
– Honnan tudod eldönteni, hogy egyes kardinális egészséggel kapcsolatos kérdésben kinek a szavára adsz?
– Az első pillanatban nehéz megtalálni melyik tudást építsem be, mit próbáljak tenni azért, hogy az egyensúlyt fenntartsam a szervezetemben, de ahogy egyre több szakemberrel ismerkedek meg, már kialakult bennem, kik azok a nagy tudású emberek, akiknek a szavára adok és akiknek a módszereit kipróbáltam, és használnak. Ez egy hosszú folyamat, de érdemes belevágni és a saját szokásinkat átalakítani, megtapasztalni, hogyan hatnak ránk az egészségünket támogató tápanyagok, vitaminok, rostok, ásványi anyagok, milyen változást hoz az életünkbe, ha az életmódunkon alakítunk.
– Ehhez tényleg idő kell, a mai világ pedig azt sugallja, hogy a gyors, instant megoldásokat keressük.
– Ez így igaz, éppen ezért nem merülünk el mélyen egy-egy dologban, csak kapkodunk, a gyors megoldásra várunk, és ezt sokan kihasználják, és csilli-villi dolgokkal ámítják az embereket, akik ezt el is hiszik.
– Az egészséggel akkor kezdünk el igazán foglalkozni, amikor már baj van?
– Egy négylábú szék, három lábon még elbilleg, de már figyelmeztet arra, hogy az egyensúly rövid időn belül felborulhat, ha nem figyelünk. Legtöbbször egészen addig nem foglalkozunk ezzel, amíg nem érint meg a betegség szele, ez lehet egy nátha is, ami ugyanúgy figyelmeztet bennünket az elbillenésre, csak vegyük észre és tegyünk ellene!
– Te szíved szerint az egész világot átölelnéd.
– Ez így igaz! Bennem mindig az motoszkál, hogyan tudnék segíteni azoknak, akik nyitottak arra, hogy változtassanak táplálkozásukon, az életmódjukon. De minden ember más, két ugyanolyan szervezet sincsen, ezért mindenkinek saját magát kell felfedeznie ahhoz, hogy tudja, mivel tud segíteni magán. Én csak a tapasztalataimat tudom megosztani, segíteni tudok abban, hogy merre induljon el, de neki kell megtenni a lépéseket. Azt viszont tudom, hogy minden fejben dől el, ezért ha egyszer megérinti az, amire felhívom a figyelmét, akkor elindulhat egy jó irányba.
– Mik azok a jól bevált dolgok, amiket megteszel magadért és másnak is tanácsolnál?
– Fontosnak tartom, hogy tiszta vizet igyunk, csak az jut le sejtszintre és a felesleges, lerakódott anyagot kitisztítja a szervezetből. Én már jó ideje desztillált vizet iszom, külön belecsepegtetem az ásványi anyagokat, de már az is jó megoldás, ha a tisztított vizet választod. A tiszta só ugyancsak nélkülözhetetlen, csak azzal szabad főzni. Én kerülöm a feldolgozott élelmiszereket, a tiszta élelmiszereket kell előnyben részesíteni. A zöldségek és a gyümölcsök közül azokat érdemes fogyasztani, amik a saját hazánkban teremnek meg, mellette lehet déligyümölcsöket enni, de ne ezek legyenek túlsúlyban. A bélrendszert kell tisztítani, mert sok betegség éppen azért alakul ki, mert nem tudnak felszívódni a hasznos anyagok. És végül a mozgást emelném ki, teljesen mindegy, mit választunk, lehet akár sétálni, hidd el, olyan látványos változást indít el csupán az, ha rendszeresen dinamikusan sétálunk. Ezt megtapasztaltam Németországban, amikor rendszeresen sétáltam, elkezdtem látványosan fogyni, pedig nem is ez lebegett a szemem előtt. De a gyaloglást nem szabad összekeverni az otthoni „lótás-futással”, az meg se közelíti a valódi mozgást. Attól, hogy egész nap tesszük a dolgunkat otthon, a házimunka nem váltja ki a valódi mozgást. Ezzel ne ámítsuk magunkat! (nevet) Még ha nehéz is a feladatok közé beilleszteni a mozgást, akkor is legyünk tudatosak ebben is, és szánjuk időt rá, meglesz az eredménye.
– Azért kérnek tőled tanácsot, mert hiteles vagy.
– Csak arról tudsz hitelesen beszélni, amit már egyszer megtapasztaltál, megtörtént veled, átéltél. Ha megjárod a mélységet, és onnan felállsz, akkor az érzések benne vannak a szemedben, miközben mesélsz róla.  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent át kell élni, megélheted ezt a szeretteiden keresztül is, akik közel állnak hozzád, és könnyedén tudsz azonosulni velük.
– Mit tapasztaltál meg a saját bőrödön?
– Sosem voltam egy derékfájós típus, de egyszer egy rossz mozdulattól hetekig szenvedtem a fájdalomtól, előtte el sem tudtam képzelni, hogy a tornán mit élhetnek át azok a vendégeim, akik állandó derékproblémával küzdenek. Meg kellett tapasztalnom, hogy még jobban együtt tudjak érezni velük. Azóta a tornába beépítettem pár gyakorlatot, amik kifejezetten a derék erősítésében játszanak fontos szerepet.
– Min szeretnél még változtatni az életedben?
– Az egészség területén tudatos vagyok, amióta erre időt szánok és figyelek magamra, sokkal energikusabb lettem. Az idővel hadilábon állok, mert egyszerre több minden érdekel, szeretnék ezekben elmélyedni, közben meg maximálisan meg szeretnék felelni az élet más területein is. Most ott tartok, hogy meg kell találnom azt, amiben a pilates és az egészség összefonódik, így mind a kettő szenvedélyemnek egyszerre tudok hódolni.


Fotó: Panna

Szerző