„Fáradt vagy? Dőlj le egy picit!” „Olyan nyúzottnak tűnsz! Relaxálj egyet!” Ki ne hallotta volna ezeket a mindenre-gyógyír varázsmondatokat? Pedig közel sem biztos, hogy a kimerültséged ilyen könnyen kezelhető. Tudtad, hogy a fáradtságnak több különböző, szám szerint hét fajtáját különíthetjük el? Ezeket járjuk most körül a Jelenlét aktuális epizódjában.

A fizikai fáradtságot könnyen felismerheted. Te is tudod, ha egész nap mozgásban voltál vagy valamit sportoltál, akkor a nap vége felé feltűnik néhány árulkodó jel: egyre nehezebben tartod nyitva a szemed, és úgy érzed, mintha súlyokkal megpakolva vonszolnád magad A-pontból B-be. Az alvás valóban megoldást jelent erre a problémára: ilyenkor érdemes a megszokottnál fél órával hamarabb ágyba bújni vagy egy kis délutáni szundit beiktatni. Ha napközben erre nincs lehetőséged, akkor vonulj egy picit félre és vegyél mély lélegzeteket vagy nyújtózkodj egy nagyot.

Azonban hajlamosak vagyunk a gondolatainkat kizárólag a kimerültség két, talán legszélesebb körben ismert forrására, a fizikai és szellemi vagy mentális fáradtságra korlátozni, amikor túlhajszoltságunk oka után kutatunk. De vajon mit jelent a szociális vagy a kreatív lestrapáltság? Melyek lehetnek az intő jelei annak, hogy érzelmileg vagyunk elcsigázottak, és mit nevezünk spirituális erőtlenségnek? Hitted volna, hogy a XXI. században már a digitális fáradtság is létező kifejezés?

Ebben az adásunkban főszerkesztőnk, Panna – aki vállaltan a „nekem most éppen sehogy sem jó” állapotban érzi magát –, Enzsel Adél és Fejes Sziszi szerkesztőinkkel ült a mikrofonok mögé, hogy mókásan vagy épp gondolatébresztő mélységekben vitassák meg az élet kissé hervasztóbb oldalát. A nehézkesnek ható témamegjelölés ne szegje kedved – a lányok ugyanis rengeteg „önfejlesztett gyógymódot” bevetnek, és derűs történetekkel űzik el a letörtség gondolatát, annak okait vizsgálgatva. Mindezzel kicsit sem fárasztó, sőt, kifejezetten felvillanyozó egy órát ígérve Neked, ha a lejátszóra böksz.
Szerző