Április a Föld Napjának hava, és ennek apropóján mi is úgy döntöttünk, hogy arra fókuszálunk, ami mindannyiunknak oly kedves: a Földre, a környezetünkre, és ezzel együtt arra, hogy mit tehetünk mi, hétköznapi emberek annak érdekében, hogy kedvesebbek legyünk ezzel a gyönyörű hellyel, ahol élünk.

Már elkezdtünk körbenézni a házunk táján, a könyvklubban David Attenborough okít minket, szemügyre vettük a tányérunkat, most pedig a fürdőszobánk kerül nagyító alá: megnézzük, mit tehetünk ebben a helyiségben, ami segít abban, hogy a Föld jobban érezze magát.
Miért nem mindegy, mit teszünk a fürdőszobában? Mert az ivóvíz, ami a csapjainkból folyik, kincs, és éppen ezért vigyáznunk kell rá, ahogy arra is, mit juttatunk bele. Nekünk, embereknek, már rég itt lett volna az ideje megtanulnunk, hogyan bánjunk tisztelettel a természet éltető csodáival, és ez alól a víz sem kivétel. Íme a tippjeink egy zöldebb fürdőért.

1. Zárd el a csapot
Első nagyon egyszerű, de annál fontosabb dolgunk: zárjuk el a csapot. Ne pazaroljunk több vizet. Fogmosás közben például semmi szükség rá, hogy nyitva legyen a csap, ahogy borotválkozás közben sem. Mosásnál is inkább várjuk össze, hogy annyi szennyesünk legyen, amiért már érdemes elindítani a mosógépet, hiszen azzal a vízzel mosunk, amit egyébként meg is ihatnánk. És, bár tudjuk, milyen jól tud esni egy hosszas kádfürdő vagy zuhany, a kádfürdőt jobb, ha tényleg jól megérdemelt jutalomként kezeljük, a zuhanyzásainkat pedig gyorsan és hatékonyan intézzük. A víztakarékosabb zuhanyzás érdekében beszerezhetünk olyan zuhanyfejet, amely alacsony nyomással operál, így kevesebb vizet is fogyaszt. Mindezt azért, mert, és nem győzöm elégszer hangsúlyozni, ivóvízzel fürdünk, és amíg mi ezt tesszük, van a világon majdnem 800 millió ember (WHO), akiknek nincs az életében semmilyen alapvető ivóvíz szolgáltatás – csak azért, mert mi, most még, ebben a szerencsés helyzetben vagyunk, ez nem lesz mindig így.

2. Mosás és ruhák
Mielőtt belenéznénk a mosógépbe, az első és legfontosabb: ne vásároljunk ennyi ruhát feleslegesen. Ideje tudatos fogyasztókká válnunk, bármennyire is kényelmetlennek hangzik. A fast fashion megterheli a bolygónkat, méghozzá olyan mértékben, hogy egyetlen 990-forintos póló sem ér annyit. Arról nem is beszélve, hogy tényleg nincs szükségünk annyi ruhára, mint azt ezek a márkák szeretnék elhitetni velünk. Kevesebb és jobb minőségű, az kell nekünk, és ez minden korosztályra igaz.
A már meglévő ruháink mosásánál érdemes mindig összevárni, hogy egy teljes adag szennyes kerüljön a gépbe, és ne félig üresen menjen a mosógép. Mivel a mosószer, amit használunk, ugyanúgy bekerül a vízbe és ezzel a természetbe, nem mindegy, mit használunk, nem beszélve a csomagolásról. Szerencsére vannak környezetbarát(abb) alternatívák is, és a csomagolást is ki lehet küszöbölni. Létezik biológiailag lebomló mosószóda, mosódió, és mosótojás is, amik mind ugyanolyan kényelmes megoldások, mint a hagyományos mosószer, csak sokkal kíméletesebbek a bolygóval is – és még a frissen mosott ruhák illatáról sem kell lemondanunk.

fenntarthatóság a fürdőszobában Impulzív Magazin környezettudatos tippek
3. Szájhigiénia
Az első és legfontosabb itt is, újra: ne folyassuk a csapot fogmosás közben, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Aztán szemre vehetjük a fogkefénket: egyre gyakoribban az olyan képek, ahol idilli tengerparti paradicsomok partjait elönti a műanyaghulladék, és ezek között számtalan fogkefét láthatunk, mivel a hagyományos műanyag fogkefék nem újrahasznosíthatóak apró részeik miatt, így élettartamuk hosszabb, mint a miénk, ráadásul évente többet is elhasználunk belőlük.
Mit tehetünk? Szerencsére már sok újrahasznosított műanyagból készült változatok, valamint bambuszfogkefékből is válogathatunk. Ezeknek általában a csomagolása is papír és újrahasznosítható, így csökkentjük az általunk termelt szemetet is.

Nem kell lemondanunk a fogselyemről sem, ha szeretnénk zöldíteni a fürdőszobánkon, ugyanis létezik természetes verzió, amihez könnyen hozzájuthatunk a különböző környezettudatos boltokban, sőt, szerencsére már az elterjedt drogériákban is egyre több olyan terméket találhatunk meg, amik mind környezetileg, mind társadalmilag felelős forrásból származnak és széleskörűen újrahasznosíthatóak.

Ugyanez igaz a fogkrémre is, a hagyományos verzióból is egyre több zöld opciónk van, olyan csomagolásban, ami újrahasznosított, és olyan összetétellel, ami nekünk is és a Földnek is jó. Egy másik fogkrém opció a fogtabletta, amit nemrég mi is kipróbáltunk, ugyanis a Lush meglepett minket egy dobozzal a faszénporos fogtablettájukból. Ez is egy szuper műanyagmentes megoldás, főleg, hogy újrahasznosított műanyag tárolóban kapható. Fogtablettával fogat mosni egyébként csupán annyival másabb, mint fogkrémmel, hogy először szét kell rágnunk a kis tablettát – utána már minden ugyanúgy megy, ahogy azt megszoktuk.

fenntarthatóság a fürdőszobában Lush Impulzív Magazin környezettudatos tippek
4. Testápolás
Jöjjön a fő attrakció, a testápolás, a fürdőszobai kényeztetés, tusfürdőink, samponjaink, testápolóink. Mielőtt belevágunk, fontos leszögezni, hogy semmiről nem kell lemondanunk, mert nagyszerű alternatívák vannak, amik kedvesebbek a környezettel, sőt, még az is könnyen előfordulhat, hogy a bőrünk is megköszöni a kevesebb vegyszert tartalmazó termékeket. Mi a baj a hagyományos termékeinkkel? A durva vegyszerek, amik sem a bőrünket, sem a környezetet nem kímélik, és a műanyag csomagolásuk, amik megfojtják a bolygót.


Tusfürdő helyett például használhatunk szappant: ma már nagyon szuper változatokat találunk, amik nem szárítják a bőrt, ráadásul csomagolásmentesek vagy pedig olyan csomagolásban szerezhetjük be, amit újra tudunk hasznosítani, ráadásul elég kiadósak is. Ugyanez igaz a testápolókra, hidratálókra is, sőt, a samponokra is, amiből szilárd verzió is létezik. Ezeknek a nagy előnye a csomagolásmentesség, és általában a kedvezőbb összetevő lista is, ráadásul az ilyen termékek gyakran etikusan beszerzett anyagokból készülnek, ami szintén fontos szempont.

fenntarthatóság a fürdőszobában Impulzív Magazin környezettudatos tippek
Dezodorból is számos környezetbarát alternatíva létezik – azt ugye már rég tudjuk, hogy a fújós verziók nagyon nem jók, se nekünk, sem a bolygónak. Golyós-üveges opciókkal jobban, szilárd változatokkal pedig még jobban járunk.

És, újra kihangsúlyoznám, mindez nem jár lemondással: csomagolásmentes, visszaváltható csomagolású, etikus és fenntartható összetevőkből álló termékekkel is ugyanúgy kényeztethetjük magunkat a fürdőszobában. Megmaradnak a finom illatok, a hidratálás, ráadásul a bőrünk is hálás lesz, no meg a Föld is. Aztán jöhet az a jól megérdemelt jutalom, egy gyertyafényes illatos fürdő a kádban, amihez jó társ lehet egy virágillatú színes-habos, csomagolásmentes, etikus fürdőbomba.


5. Cserék a kevesebb hulladékért
A következő, amit megtehetünk, hogy lecseréljük azokat a dolgokat a fürdőszobánkban, amikkel hihetetlenül sok szemetet termelünk. Egyszerű és fenntartható cserékről van szó. Vattakorong helyett például használhatunk textil korongokat a sminklemosáshoz, amiket aztán egyszerűen kimoshatunk a többi szennyessel. Pár váltásnyi is elég belőle, és máris nagy mennyiségű szemetet spórolunk meg. Fültisztító pálcikáinkból is kereshetünk környezetbarát verziót, műanyag helyett bambusz nyéllel, biopamutból, papír csomagolásban – máris mennyi műanyagot megspóroltunk! Ebből is léteznek „örök élet meg egy nap” megoldások egyébként, tehát számos jó opcióból válogathatunk, akárcsak WC papírból, hiszen abból is van papírcsomagolású verzió, ami újrahasznosított papírból készül.

fenntarthatóság a fürdőszobában Impulzív Magazin környezettudatos tippek
Nagyon sok más apró és nagyobb változtatást vezethetünk még be az életünkbe és a fürdőszobánkba annak érdekében, hogy kíméljük a bolygót és helyrehozzuk az általunk okozott károkat. Mint a témában mindig, fontos a folyamatos tanulás, a megfelelő alternatívák állandó keresése, és az, hogy sose kényelmesedjünk bele a dologba, hiszen messze van az a pont, amikor azt mondhatjuk: mi mindent megtettünk.

Környezettudatos törekvéseinkről a Jelenlét Podcastben is beszélgettünk, itt hallgathatjátok meg az adást.

Köszönjük a Lushnak az ízelítőt Anyák napi kollekciójukból! Illetve a kozmetikai korongokat Csordás Krisztina olvasónknak!

Fotó: Emma

Szerző