Tim Burton filmklasszikusa (Karácsonyi lidércnyomás), ha nem is a szeretet ünnepének, de az azt megelőző ünnepkörnek évek óta kultikus „vizuális kelléke”, ahogyan a karácsonyestéknek a Reszkessetek betörők és a kis, visító Kevin. De hogy családi perpatvart csak a képernyőn lássunk, és januárban egyikünk se növelje azt a gyászos statisztikát, amiről szintén szó esik a Jelenlét e heti epizódjában, érdemes mielőbb podcastunk lejátszójára kattintani!

Mielőtt azonban ezt megtennéd, azért ezúttal is készültünk néhány gondolatébresztő sorral. Ugyan adásunk rögzítésekor, még csak közelgett az első adventi vasárnap (azóta hivatalosan is beléptünk az ünnepvárás időszakába), de a boltok polcain már régóta sorakoznak az ünnepi finomságok, az előre bekevert forralt bor, a csokimikulások és társaik, pedig közel sem annyira „magától értetődően örömteli” ez az ünnep, mint amennyire jó a PR-ja.
Tudtad például, hogy egy nagyobb családban az ünnepi összejövetel alkalmával, általában a négy „embertípusból” legalább kettő, jó eséllyel egymás mellé kerül a terített asztalnál, akik önkéntelenül is egoharcba keveredhetnek?
És azt tudtad, hogy az ünnepeket követő újév első heteiben statisztikailag kimutathatóan, látványosan megugrik a bíróságokra benyújtott válókeresetek száma? Vajon lehet összefüggés?
Ilyen, és ennél azért sokkal inkább az ünnepre hangoló kérdésekről beszélget a Jelenlét stábja: főszerkesztőnk, a vállaltan karácsonyrajongó Panna, a podcast szerkesztői csapatához nemrég csatlakozott, menthetetlenül pozitív és minden apróságban és nagyságban a jót kereső dr. Mahalek Judit, valamint visszatérő párkapcsolati szakértőnk, Gönczi Dorka. A válási mediátorral már beszélgettünk egy korábbi adásunkban, most a közelgő karácsony szépségeire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, a tőle megszokott közvetlen, laza, imádni valóan megmondó stílusban.
Karácsonyi extraként, ifjú vendégek is beköszönnek ünnepváró részünk első felében – de ez legyen meglepetés! Nincs más hátra, a Last Christmas és az All I Want For Christmas Is You helyett, ma hangolódj az ünnepre a Jelenléttel!

Szerző