Oláh Melittát Szegeden sokan, mint az OM Design képkeretezés és galéria tulajdonosát ismerik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy asztrológiával is foglalkozik. Egy évvel ezelőtt találkoztunk először, amikor állásinterjúra mentem hozzá. Nagyon meglepett, amikor a rutinszerű bemutatkozás után megkérdezte tőlem, hogy mikor és hol születtem, ráadásul percre pontosan érdekelte. Ezután az első munkanapjaim egyikén egy teljes körű leírást adott a személyiségemről, amit csodálkozva hallgattam, és rögtön elkezdett érdekelni a története. Egy meleg nyári napon ültünk le beszélgetni arról, hogy miért kezd el valakit mélyebben érdekelni az asztrológia, hogyan tud ezzel másoknak segíteni, és azt is elárulta, hogy mennyire kell komolyan vennünk a magazinokban megjelenő csillagjóslatokat.


Hogyan lehet kiszűrni a hiteles horoszkópokat?
– Az asztrológiának nem sok köze van a heti vagy havi zodiákus jegyekre lebontott jóslatokhoz. Ami a magazinokban megjelenik, az egy szórakoztató iparág része, és teljesen külön kell választani a tudományos igénnyel művelt asztrológiától. Az asztrológia ugyanis az emberi jellem, az emberi sorstendenciák és képességek feltérképezésével foglalkozik, teljesen egyénre szabottan. Gondolj csak bele! 12 zodiákus jegy van. És hány ember? Tehát, ha ezt a közel nyolcmilliárd embert elosztom tizenkét csoportba, akkor lehetséges-e, hogy minden tizenkettediknek ugyanolyan kilátásai vannak, mondjuk a következő egy hétre? Ez biztos, hogy nem így működik. Tehát ez az iparág arra alapoz, hogy az emberek kíváncsiak a sorsukra, de igazából csak felületesen, így elolvassák a rájuk vonatkozó részt, és ha valami „bejön”, akkor máris úgy érzik, hogy működik a dolog, ha pedig nem, akkor elfeledkeznek róla, vagy igazolva látják, hogy az „asztrológiát” nem szabad komolyan venni.
– De akkor mi alapján születnek a magazinokban megjelenő jóslatok?
– A csillagjegyek alapján. Ilyenkor azt nézik, milyen hatások érik a Napot, viszont sem a többi bolygót, sem az aszcendenst nem veszik figyelembe. Ha még legalább egy tényezővel, mondjuk az aszcendenssel operálnának, máris 144 kombinációt kapnának, ez azonban meghaladja a kezelhetőség határát, miközben még mindig pontatlan lenne a prognózis. Tegyük fel, hogy valaki az Ikrek jegyében született, tehát a Napja ebben a jegyben van, de semmilyen más égitest, aszcendens vagy egyéb jelölő nem hangsúlyozza, ekkor ő nem lesz tipikus képviselője az Ikreknek és kevésbé fogja úgy érezni, hogy a jegy sajátosságai érvényesek rá. Ezért fontos, hogy a születési adatai alapján készüljön el az egyedi képlete, ami csak a rá jellemző leírásokat tartalmazza, hiszen miden ember egyedi és megismételhetetlen.
– Miért kezd el valakit komolyabban érdekelni az asztrológia?
Fiatal koromban nagyon kritikus voltam az újságokban megjelenő horoszkópokkal, ugyanis versenyző sakkozói és matematikus múlt állt mögöttem, ráadásul már az építőmérnöki egyetemi diplomámon dolgoztam. Akkor a számok világából kitekintve az újságokban olvasható horoszkópokat abszolút nevetségesnek tartottam, ugyanakkor tudom, ha az ember komolyan veszi magát, akkor nem vitatkozik olyasmivel, amit alig ismer. Én is azt hittem, hogy az így megjelenő horoszkóp maga az asztrológia. Egy villamosmérnök barátom adta a kezembe Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve című reprint kiadást. Gondolatban már dörzsöltem a tenyeremet, hogy most összegyűjtöm az összes argumentumot az asztrológia ellen. Két nap és két éjszaka alig aludtam, de megcsináltam a saját horoszkópomat, ami nyilván egy kezdetleges elemzés lett, mégis sokkal több tényező stimmelt, mint amennyi nem. Tehát a korreláció megvolt, így egy csapásra megváltozott a nézetem, mert láttam, hogy ez működik, csak valójában az adott személyre szabva, a saját képletét kell megalkotni.


– Ekkor döntötted el, hogy ezzel mélyebben is szeretnél foglalkozni?
Engem mindig is érdekelt az ember. Amikor pályát kellett választanom elég komoly dilemmát jelentett számomra, hogy bár a matematika világában éltem, és úgy képzeltem, hogy mérnök leszek, ugyanakkor nagyon érdekelt az ember működése is. Tehát: mérnök vagy pszichológus? Ez volt a nagy kérdés. Már óvodás koromban például megfigyeltem az emberi kezeket. Ha most elém tennéd a tanáraim, tanítóim, sőt az óvó nénim kezéről készült akkori fotókat, biztos, hogy felismerném őket a képek alapján. (nevet) Egyetemistaként aztán szembe jött velem a tenyérelemzés és elkezdtem vele foglalkozni. Azonban nem csak a kezek érdekeltek. Hat éves voltam, amikor a szüleim az újságban megjelenő íráselemző rovatot direkt nekem őrizték meg, majd ötödikes koromra megérett bennem a gondolat, hogy grafológus leszek, és jó 20 évvel később el is végeztem egy grafológiai iskolát. Az, hogy mégis a mérnöki pálya mellett döntöttem, csak a sorrendet jelölte ki. Aztán a pszichológiából asztrológia lett, a mérnöki pályát pedig elhagytam. Amikor pedig az asztrológia belépett az életembe, a tenyérelemzéssel párhuzamosan kezdtem el alkalmazni.
– Mit állapítottál meg a tenyerekből?
Nagyon érdekes a tenyér-, az írás- és a születési képlet elemzésének hármas története. A tenyér markáns fővonalai alig változnak az évek során, mondjuk a végeik egy picit elvékonyodnak, esetleg valamilyen sziget képződik bennük, vagy hajszálvonalak, vékony kis mellékvonalak keletkezhetnek, illetve tűnhetnek el. Maga a tenyérelemzés is alkalmas jellemábrázolásra, és abban látom az előnyét a másik két módszerrel szemben, hogy az egészségügyi jelzések hamarabb felfedezhetők általa, még azelőtt, hogy azokat diagnosztizálni lehetne. Egyébként én már nem foglalkozom tenyérelemzéssel. Viszont a kézírás jól jön, amikor egy nagy elemzést készítek. Ilyenkor kérek egy írásmintát is a klienstől, ugyanis azzal elcsíphetem a pillanatnyi lelkiállapotát, hangulatát, és ez segít abban, hogy hogyan indítsam, és hogyan vezessem le az elemzést. A kézírásból viszont nem tudunk prognózist készíteni, az már kimondottan az asztrológia területe. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a képleted elemzése az életed térképét adja a kezedbe, az asztrológia pedig az általam ismert legprecízebb módszer, hogy ezt a térképet megrajzoljam.
– Te aszerint kezdtél el élni, amit kiolvastál a képletedből?
– Kíváncsivá tett, mert sok kérdésre kaptam választ magammal és a környezetemmel kapcsolatban. Amikor a saját horoszkópomban láttam egyezéseket, akkor ennek alapján elkezdtem a baráti körömet és a családtagjaimat is tesztelgetni, vizsgálgatni, hiszen már megvoltak az eszközeim hozzá. Abban az időben már elérhetőek voltak a csillagállás-táblázatok, amit a csillagászok állítanak össze és adnak az asztrológusok kezébe, tehát az összes számításhoz szükséges adat tőlük származik. Ez azért is érdekes, mert időről időre éppen a csillagászok szokták támadni az asztrológusokat. Most egy kicsit ugyan elcsendesült ez az ellenszenv, de lényegében, hogyha abból indulunk ki, hogy valójában ők szolgáltatják nekünk a számításainkhoz szükséges adatokat, akkor nincs helye a támadásnak részükről, hiszen pontos, egzakt tényeken alapuló, nagyon szigorú szabályok alapján képleteket fejtünk. Nincsen fantáziálgatás, különösen, ha a középkori vagy a reneszánsz asztrológia módszerei szerint dolgozunk. Hogy a kérdésedre is válaszoljak: a fontosabb élethelyzetekben – ismerve a saját képletemet –, aszerint hozok döntést, hogy milyenek az égi jelzések.


– Mi motivál asztrológusként?
Az, hogy az egyes életutak elemzésével segítsek az embereknek a tájékozódásban, az önismeretben, hogy ennek segítségével könnyebben boldoguljanak az életben. Megállapítható ugyanis, hogy a választható utak közül melyik hová vezet, és ez megkönnyíti a döntést. Utólag azonban nem szoktam megkérdezni, hogy végül melyik úton indult el az illető, mert az számonkérés lenne. Az ember óvakodik attól, hogy az elemzésnek tanácsadás jellege legyen, de azért mégis van egyfajta iránymutatás benne. Számomra az a siker, amikor a beszélgetésünk után elmegy a kliens, és átgondolja a hallottakat, majd később elmeséli, hogy végre rájött, hogy mit kell tennie. Az a szép az egészben, hogy általában ez a megoldás konkrétan elhangzott tőlem, és ő annyira a magáévá tette a gondolatot, hogy már a sajátjának érzi. És ez így van jól.
– Hogyan segítesz a klienseidnek?
– Nagyon jó, hogy az asztrológia meg tudja mondani, hogy mikor vagy döntéshelyzetben. Ha valaki el szeretné adni a lakását, akkor nem biztos, hogy az ideális időpontot választotta, lehet, hogy sokkal szerencsésebb lenne, ha fél év múlva kerülne erre sor. Ahhoz, hogy megértse, hogy mi a különbség a most és a félév múlva között, egy analógiát mutatok be neki. Például, hogy itt van egy asztal, a földön pedig egy súly, amiről nem tudja, hogy hány kilós. Az a feladata, hogy feltegye ezt a súlyt az asztalra – jelen esetben, hogy eladja a lakását. Én meg tudom neki mondani, hogy most éppen 20 kilós az a nehezék, miközben az illető viszont egy törékeny, 40 kilós nő. Lehet, hogy valamilyen módon azért felküszködi a terhet a kívánt helyre, de rengeteg energiát kell befektetnie hozzá – azaz mégiscsak eladja a lakását. Csakhogy hat hónap múlva ez a súly már csak két kilós lesz, amit könnyedén feltenne arra a bizonyos asztalra. Hát ez a különbség. Általában az esetek 80 százalékában megvalósíthatjuk a terveinket olyankor is, ha nem a legkedvezőbb az időszak, de érdemes kivárni a megfelelőbb körülményeket. Az asztrológiai prognózisnak az a haszna, hogy a segítségével úgy könnyíthetünk az életünkön, hogy az ideális időpontokat választjuk ki bizonyos célok elérésére, illetve a kedvezőtleneket elkerüljük. Egy ókori asztrológus, Firmicus Maternus, azt mondta, hogy „Isten azért teremtette a bolygókat az égre, hogy általuk közvetítse az üzenetét az embereknek.” – ez az asztrológia lényege.
Az emberek nem szkeptikusak ezzel szemben?
– Ha meggyőződnek róla, hogy működik, akkor már nem. Egyébként nem igazán törekszem arra, hogy egy olyan embert beszéljek rá az asztrológiára, aki határozottan ellenáll neki. Szerencsére egyre több információ érhető el könyvek formájában vagy internetes oldalakon. Ha csak abba belegondolunk, hogy hány asztrológiai tartalmú YouTube-csatorna létezik, máris megsejthetjük az ismeretterjesztés méreteit. Ennek köszönhetően az emberek egyre nyitottabbá válnak az asztrológia által közvetített információk felé. Emlékszem, hogy a ’90-es évek második felében tartottam egy előadást itt Szegeden az IH-ban (Ifjúsági Ház Rendezvényközpont – szerk.) arról, hogy mire jó az asztrológia, mi várható tőle és mire nem képes, hol vannak a határai. Elmeséltem az addigi tapasztalataimat, például hogy milyen típusú ember utasítja el leginkább az asztrológiát. Hogyha a nemeket nézzük, akkor férfi, ha a jegyeket, akkor Kos, ha pedig a foglalkozásokat, akkor mérnök. Ekkor hátulról jelentkezett egy középkorú hölgy, és azt mondta: az én férjem Kos, mérnök és nem tudja, hogy itt vagyok. (nevet) Persze ma már nem merném állítani, hogy ez így van. Egyébként nem titkolom, hogy ezzel foglalkozom, sőt ha a szó úgy hozza, akkor beszélek is róla, de ha rezzenéstelen arcokkal találkozom, és a szemekben meg se csillan az érdeklődés, akkor szépen lekerekítem a mondatom végét és témát váltok. Nem kell feltétlenül mindenkit az asztrológia hívévé tenni – neki valamiért nincs rá szüksége, a fejlődése más irányú, és biztosan elboldogul az életben anélkül is, hogy a térképet használná. Mert vannak, akik e nélkül is célba érnek. Egyébként nagyon jó hasonlat erre a GPS, amitől el vagyok ragadtatva. Például, amikor megyek az úton, és a műszer azt mondja, hogy 100 méter múlva kátyú lesz. Ha ez a jelzés nincs, akkor én nyugodtan vezetek tovább, és a gödör egyszer csak ott van előttem, amit vagy észreveszek, vagy nem. Ha nem veszem észre, akkor belehajtok. Mi történhet? Döccenek egy nagyot, de ha éppen rosszul jön ki a dolog, akkor még az autómban is kár keletkezik. Ha viszont kapok figyelmeztetést a veszélyre, akkor Isten bizony keresni fogom a szememmel és elkerülöm. Körülbelül ez az asztrológia, nem? Úgyis túl lehet élni, hogy nem szól senki, de azért milyen szuper dolog, ha el tudod kerülni, hogy kiraboljanak, vagy feltörjék az autódat vagy éppen tűzkárt szenvedj el. Ilyenkor fontos például, hogy mielőtt elmész otthonról, kétszer ellenőrizd, elzártad-e a gázt, vagy eloltottad-e a gyertyát. Ugyanis vannak olyan időszakok, amikor bizonyos dolgokra jobban oda kell figyelni, és ebben segít az asztrológia.


– Miben más egy asztrológus, mint egy jós?
– Az asztrológiában szabályok mentén dolgozunk, míg a jóslás kevésbé szabályozott. Tényleg vannak különleges képességű emberek, akiknek valamilyen más csatornán keresztül érkeznek az információk, de erre születni kell. Az asztrológiát viszont meg lehet tanulni. Szerintem nagyon hasznos lenne, ha az emberek ismernék alapszinten, hogy mi micsoda az égen, hogy állnak a különböző égitestek, és milyen kapcsolatban vannak egymással. Ugyanis, ha a pillanatnyi bolygóállások érintik a horoszkópod érzékeny pontjait, akkor ez egy lehetőséget jelez számodra, persze az égitestek és a kapcsolódások jellegétől függ, hogy milyet. Ezzel mindenképpen érdemes foglalkozni. Szerencsés, ha valaki ismeri a születési képletét, és értelmezni is tudja, vagy legalább tud segítséget kérni hozzá.
– Mondanál erre egy példát?
– Például a Merkúr az Oroszlán 18. fokán van a képletedben, az Uránusz pedig jelenleg egy feszültség fényszöget, úgynevezett kvadrátot alkot a születési képleted Merkúrjával a Bika 18. fokán. A Merkúr általánosan a közlekedés, a gondolkodás és a kommunikáció jelölője, az Uránusz pedig a váratlan eseményeké – kvadrát esetében negatív előjellel. Ebben az esetben azt mondanám az illetőnek, hogy legyen különösen körültekintő, ha közlekedik, egy szerződéskötés esetén pedig alaposabban olvassa el a szöveget. Mi asztrológusok nem tanácsolunk el senkit semmitől, csak felhívjuk a figyelmét, hogy mi az, amire jobban oda kell figyelnie.
– Milyen típusú kérdéseket lehet feltenni egy asztrológusnak?
– Ha eldöntendő kérdéssel fordulnak hozzám, akkor az asztrológiának a nagyon frappáns, praktikus és gyors eredményt hozó ágához fordulok, a kérdőasztrológiához. Ehhez nem is kellenek a születési adatok, a képletet pedig arra az időpontra kell felállítani, amikor az asztrológus megértette a kérdést. Ilyen eldöntendő kérdések a „Melyik autót, mosógépet vagy lakást vegyem meg a három közül? Váltsak-e munkahelyet? Mi a baja az autómnak? Melyik szerelőt válasszam?” A kérdőasztrológiával meg lehet vizsgálni azt a kérdést is, hogy mikor jön el valaki számára a nagy Ő? Erre viszont csak akkor lehet felelős választ adni, ha ismerjük a kérdező születési képletét is, mert amilyen lehetőségek nincsenek benne az alaphoroszkópjában, azt ő hiába szeretné elérni, nem fog sikerülni. A nagy Ő fogalmát pedig körül kell írnia, mert ez egy végtelenül szubjektív dolog. Esedékes lehet például egy párkapcsolat az életében, ami akár kielégítő is lehet a számára, mégsem az a személy lesz számára a nagy Ő. Az is előfordulhat, hogy a kliens úgy érzi, valami nem működik a jelenlegi kapcsolatában, és arra gyanakszik, hogy a párja hűtlen hozzá. Ekkor rákérdez, hogy „Józsinak” van-e valakije? Erre pontos választ tud adni a kérdőasztrológia, mert a képletből megállapítható, hogy mi a helyzet. A kérdező jelölője ebben az esetben legyen egy Vénusz égitest, a párjáé egy Merkúr, és ha ez a Merkúr a Jupiterrel szoros együttállásban van, akkor azt tudjuk mondani, hogy igen, a férje jelölője mellett ott van egy másik is – azaz valaki más –, tehát jók a megérzései. Még egyszer szeretném kiemelni a születési horoszkóp elsődlegességét, mert például, ha nincs jelzés egy jelentős lottónyereményre az illető születési képletében, akkor azt hiába várja.


– Miben kérik még a segítségedet?
Jó lenne, ha az emberek nyaralás előtt megkérdeznék, hogy egyáltalán befizessenek-e az útra. De általában nem ez történik, hanem előbb kiadják a rengeteg pénzt, és csak azután teszik fel a kérdést, hogy milyen lesz nyaralás. Egy ilyen esetben előre láttam, hogy valamilyen fennakadás lesz a budapesti repülőtéren, de majd megoldódik, és utána fantasztikus lesz a vakáció. A problémát a meghibásodott repülőgép jelentette, így csak egy nappal később indultak útnak, méghozzá nem Budapestről, hanem Bécsből. De végül nagyon jól sikerült a dubai kiruccanás, még képeket is mutattak az utazásról. Amiben még nagyon sokat tud segíteni az asztrológia az az eladás és a vásárlás. Egy ingatlan adás-vételénél például a következő helyzet állhat elő: sürgősen szeretnénk eladni a házunkat, mert vissza kell fizetni a hitelt, különben a bank a nyakunkat szegi. Milyen áron hirdessük meg, hogy határidőn belül, minél könnyebben elkeljen, és lehetőleg ne is fizessünk rá?
– Ezzel a kérdéssel nem egy ingatlanoshoz fordulnak, hanem hozzád?
– Az ingatlanosnak az az érdeke, hogy minél magasabb áron keljen el az ingatlan. Ő általában valakinek a pártján áll. Ha az eladót képviseli, nem fogja elmondani neked, hogy a tetőt csak az imádság tartja fent, ha viszont a te ingatlanosod, akkor nem fogja tudni, hogy a tetőre költeni kell, így egy statikus véleményét fogod majd kikérni. De az a helyzet, hogy az emberek nem szeretnek sok pénzt kiadni, ezért jobban járnak a kérdőasztrológiával.
– Előfordul, hogy téved az asztrológia?
– Az eldöntendő kérdésekben nem igazán téved, ugyanakkor a kérdőasztrológiának van egy Achilles-sarka, ez pedig az elkallódott tárgyak keresése. Ebben nem olyan jó a találati arány. Itt ugyanis sok a bizonytalansági tényező, mert az asztrológus például nem ismeri a helyszínt, ahol kutatnia kell, így az analógiák nehezebben ötlenek fel. Viszont tényleg nagy a heuréka, ha az ember mégis rátalál valamire, ami elveszett. Például egy sárga füzet pont ott volt, ahol a képlet jelezte. De kerestem egy elhagyott neszesszert is, amin látszott, hogy jó állapotban van, mégsem fogom megtalálni, mert valaki más hamarabb rábukkant és elvitte. Egy kliensem meg egy kulcsra lelt egy lakatlan családi házban, és azt kérdezte, hogy mit lehet vele nyitni. Atyaúristen, sokkal nehezebb a dolgod, ha nem ismered a helyszínt! Bár adtam neki egy tippet, de aztán kiderült, hogy egyáltalán nem volt igazam. Ez az egyetlen olyan terület, ahol lehet ugyan próbálkozni, de mindenképp jelezni kell a kliensnek, hogy az eredmény nem biztos, hogy bejön.
– Gyermekvállalás előtt is megkeresnek?
Az anya horoszkópjából meg lehet határozni, hogy mikor vannak a fogantatásra alkalmas termékeny időszakai.  Egy régi történet jut erről az eszembe. Van egy nagyon jó módszer, ami megnöveli a mesterséges megtermékenyítés eredményességét, ezt egy magyar nőgyógyász dolgozta ki, és Jónás-módszernek nevezték el róla. Egy fiatal nő babát szeretett volna, miután volt már egy sikertelen beültetése. Ezek után az említett módszerrel meghatározták azt a néhány hónappal későbbi félórás időintervallumot, amikor érdemes elvégezni nála a megtermékenyített petesejt beültetését. Az orvosa a Káli Intézetben azt mondta, hogy ő ugyan nem ért az asztrológiához, viszont azt tudja, hogy a lelki aspektus – jelen esetben a páciens hite –, mennyire befolyásolja a testi tényezőket, ezért a beavatkozást a javaslat szerinti időben végezte el, és kilenc hónap múlva a hölgynek kislánya született.


Te is úgy vállaltál gyermeket, hogy előtte megnézted kedvezőek-e a fényszögek?
– Nem vagyok mániákus, pedig azt mondta az egyik tanárom, hogy egy valamirevaló asztrológus, minden nap megnézi a bolygóállásokat, miközben a reggeli kávéját kortyolgatja. (nevet) De nálam ez teljesen másképp volt, az én gyermekem spontán indult az útjára. Viszont az asztrológusok a fogantatás időpontja alapján, meg tudják mondani, hogy a születendő kicsi fiú vagy lány, ezért amikor még két hónapos magzat volt a pici, elmentem egy tenyérjós nénihez. Azt hallottam róla, hogy minden telitalálat, amit mond, és kíváncsi voltam, hogyan működik egy profi. Ő magabiztosan azt állította, hogy lányom lesz, de én azért megkérdeztem tőle: biztos ebben? Abszolút határozott maradt. Aztán azt is felvetettem, hogy lehetséges-e, hogy egy művészlelkű fiam születik? Ő azonban továbbra sem bizonytalanodott el abban, hogy kislányt várhatok. Végül művészlélek fiam született, aki fotózik, zongorázik és mérnökként dolgozik. Tehát a profik is csalatkoznak olykor.
Megnézted, hogy milyen jegyben fog születni?
– Tudtam, hogy az Oroszlán jegyében érkezik. Sokan úgy tartják, ez a legjobb jegy, míg a Skorpió a legrosszabb, pedig ez egyáltalán nem így van. Az Oroszlánnak is van kevésbé jó oldala, mert szeret a középpontban lenni, uralni a terepet, egy kicsit talán egocentrikus és akár arrogáns is lehet. Ez valahogy ellensúlyozható egy jó aljeggyel, ami a születési óra percétől függ. Én úgy gondoltam, hogy a Mérleg aszcendens lenne a legjobb, a diplomatikussága és a kompromisszumra való törekvése okán. Nagyon sokat gondoltam erre a várandóságom alatt, és végül Mérleg aljeggyel született a fiam. A mai napig nem tudom, hogy eleve az lett volna, vagy csak „engedett a rábeszélésnek”.
Vannak meghatározó eseteid?
– Van egy történetem, amire szívesen emlékszem vissza. Egy fiatal lány jött el hozzám elemzésre, és az elbeszéléséből kiderült, hogy az édesanyjával egyáltalán nem jó a kapcsolata. Az anyukája nagyon szép volt, és ahogy a lány cseperedett, ő is egyre szebb lett, az anyja pedig féltékeny lett rá. Ha jól emlékszem, 16 éves volt a lány, amikor öngyilkosságot kísérelt meg: egy csomó tablettát vett be, és kórházba került, majd négy napig kómában feküdt, de szerencsére megmentették az életét. Elmesélte, hogy azóta is nagyon komoly lelkiismeret-furdalást okoz neki, amit tett. Ugyanebben az időszakban a horoszkópjában látszódott egy közlekedési baleset veszélye is. Mondtam neki, hogy nézze meg, hogy azokban a napokban jelen volt egy baleset esélye is, és ha ő nem olyan kétségbeesett, hogy bevegye azokat a tablettákat, akkor előfordulhatott volna, hogy figyelmetlenül kilép egy teherautó elé, ami végzetes is lehetett volna. Nagyon meglepődtem a reakcióján. Mintha egy hullám futott volna végig rajta, még az arckifejezése is megváltozott – igazi megkönnyebbülést tükrözött, mintegy feloldozást az önvád alól. Akkor és ott kijelenthettük, hogy ezzel az öngyilkossági kísérlettel tulajdonképpen megmentette a saját életét.

Fotó: Panna

 

Szerző