Az őszi-téli időszak sokakból hozza elő a szomorúságot, a depresszió érzését, hiszen rövidülnek a nappalok, és egyre kevesebb a napsütés, így az energiaszintünk és az életkedvünk is visszafogottabbá válhat. Szerencsére sokféle eszköz áll rendelkezésünkre, hogy enyhítsük ezeket a hatásokat. Most a jóga tárházának lehetőségeit vesszük sorra, melyek túlmutatnak a testhelyzeteken, azaz az ászanákon.

  • A jóga rendszere holisztikusan szemléli az embert, a test, a szellem és a lélek egységére törekszik. A jógikus életmód nagy hangsúlyt fektet a rendszeres napirend (sadhana) kialakítására és fenntartására. Ez a testnek a természettel összhangban való működését is támogatja, valamint lefoglalja az elmét a cselekedetekben. A rendszer alapja, hogy a természet energiájával összhangban intézzük életünk menetét, és így alapból minden egyszerűbb lesz. Például keljünk fel 6 óra előtt, mert ilyenkor nagyon kedvező energiák vannak, és könnyed az ébredés. Sokakat nyomaszt az az érzés, hogy nincs idejük önmagukra, amire egyébként nagy szüksége van mindannyiunknak. Amennyiben korán tudunk ébredni, megteremthetjük az időt erre. Hajnalban minden békés, nyugodt, így az elménk is könnyen kapcsolódik ezzel az energiával. Ilyenkor érdemes olvasni, ászanázni, relaxálni vagy légzőgyakorlatokat végezni. Ez a legpotenciálisabb időszak ezekre a tevékenységekre.
  • Most ugorjunk egy nagyot, és beszéljünk a táplálkozásról. „Az vagy, amit megeszel.” – ezt a mondást, gondolom már mindenki hallotta legalább egyszer az életében. De most picit vigyük tovább a gondolatot, és értelmezzük úgy, hogy amit megeszel, az befolyással van az elméd és a szellemed állapotára is. Gondold végig, hogy erre mennyire figyeltél eddig, pedig ez a kiegyensúlyozottság alapja! A jóga életmód azt mondja, hogy három kötőerő létezik az anyagi világban: a jóság (szattva), a szenvedély (radzsa) és a tudatlanság (tama). Ezen kategóriák valamelyikébe az ételeink is besorolhatók. Ami leginkább megalapozza a test, a szellem és a lélek egységét az a jóság kötőerejébe tartozó ételek: a gabonák, a méz, a zöldség- és gyümölcsfélék nagyobb része, az erőszakmentes tejtermékek és a magok. Ha ezek alkotják az étrended túlnyomó részét már sokat tettél a lelki békédért.
  • Veszel rendesen levegőt? Ezzel is elég keveset foglalkozunk a rohanó hétköznapokban. A mély, teljes tüdős légzés nagyon hatékonyan oldja a felgyülemlett feszültséget és megnyugtat. Biztosan neked is mondták már, amikor nagyon feszült voltál, hogy sóhajts egy nagyot. Ez egy nagyon jó tanács, amit ösztönösen tudunk, miért ne gyakorolnánk hát a mindennapokban is? A jógarendszerben a légzőgyakorlatok rendkívüli fontossággal bírnak. Mindennap lélegezz tíz percet mélyen, hasba!
  • Szoktál-e önreflexiót tartani, elgondolkodni a napodon és értékelni, levonni a tanulságokat belőle? Szoktál-e megállni, és befelé irányítani az érzékszerveidet, a figyelmedet, és csak úgy lenni? A jógában ezt relaxációnak, magasabb szinteken meditációnak nevezzük. Ha korábban nem tetted, itt az ideje, hogy elkezdd. A jógarendszer használja az úgynevezett mantra meditációt, amely az elme felszabadítását jelenti. Lehet, hogy már ismersz is bizonyos mantrákat, például az óm (aum) mantrát. Ezen a rövid kifejezésen is lehet már meditációs gyakorlatot végezni.

Tehát, ha odafigyelsz a napirendedre, megválogatod, hogy mit eszel, rendszeresen LÉLEGZEL, és még meditációs gyakorlatokat végzel, szinte biztos, hogy az általános hangulatod javulni fog, és emelkedik a rezgésszinted. Próbáld ki, és biztosan megtapasztalod.

Szerző