Egy pár évvel ezelőtt ismertem meg legfrissebb riportalanyomat. Sokoldalú tehetség. Sokszor hajnalban kel, hogy dolgozni menjen, munka után edzést tart a focizni vágyó fiataloknak, szabadidejében pedig szerelmének, a fotózásnak hódol. Interjú Paletta Richárd hobbifotóssal.
Amióta csak ismerlek, emlékszem, hogy bárhol találkoztunk, legtöbbször ott lógott a válladon a súlyos táska, amiben a géped lapult. Mikor és hogyan kezdődött nálad ez a szenvedély?
Már gyerekkoromban is készítettem portrékat, csak akkor még nem fényképezőgéppel. Imádtam rajzolni! Híres színészek fényképeiről készítettem grafitrajzot, vagy képregényhősöket másoltam papírra. Mindig is szerettem a jó mozifilmeket, azon belül is a szépen fényképezett képi világú történelmi vagy fantasztikus műfajt. De akkor a sport töltötte ki minden szabadidőmet és erre tettem fel mindent. Aztán a digitális fotózás térhódításával és a sporttevékenységem változásával érdeklődni kezdtem a fényképészet iránt. Eleinte egyszerű kompakt géppel fotóztam nyaralásokon, kirándulásokon. Majd úgy nyolc éve megvettem első tükörreflexes Canon EOS 1000D alapkategóriás gépemet. A kezdeti időszakban szinte mindig velem volt és nagyon sok képet készítettem, főleg rendezvényeken. Ez a tanulás időszaka volt. Barátok és ismerősök, látva a képeimet, hívogattak esküvőkre és családi fotózásra. Tetszett nekik, amit csináltam, ami szintén nagyon motivált. A Kalocsai Fúvósokkal utaztam Erdélybe és Lengyelországba, ami további impulzust adott. Köszönöm nekik a lehetőséget! A megszerzett tudás birtokában két éve váltottam középkategóriás gépre, amit azóta is használok.
Rengeteg lehetőség és tanulnivaló van a fotózás terén. Te hogyan „tanultál” fotózni? Volt-e, aki segített ebben, vagy autodidakta módon sajátítottad el e tudást?
A legtöbbet könyvekből és szaklapokból tanultam, nagyon sok jó iromány van ebben a témában. Scott Kelby A Digitális fotós könyv sorozata kifejezetten sokat adott az egyszerűen, közérthetően megfogalmazott szerkesztése és szemléletes képi illusztrációi által. Az interneten mindent meg lehet találni, ha az ember tudja, mit szeretne. Nagy segítség volt a kezdeti időszakban Tóth Dani, dunapataji fotós barátom támogatása. Fotós munkáira sokszor elkísértem, és így rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem.
Azt mondják, manapság csak egy jó gép kell, és bárkiből lehet jó fotós. Te hogyan vélekedsz erről? Szerinted mi jellemez egy jó fotóst?
Nem kell drága gép ahhoz, hogy megtanuljunk szép képeket alkotni! A jó fényképezőgépeknél a sok kreatív állítási lehetőséget kell megfizetni. Ha ezeket nem használjuk, kidobtunk egy csomó pénzt az ablakon. Viszont ahhoz, hogy ne csak automata módban fényképezzünk, sok mindennel tisztában kell lenni. A zársebesség és a rekeszérték kapcsolatával. Mi az ISO és mire használom? Mikor, milyen fénymérési módot alkalmazok? Mi az a fehéregyensúly? És még sorolhatnám. Ezek csak a helyes exponáláshoz szükséges tudnivalók. A képalkotás és a kompozíció törvényszerűségeivel is tisztában kell lenni. Bár néha egy formabontó, a megszokottól eltérő beállítás vagy vágás is hatásos lehet. Az alaptudás megszerzése után csak az a feladat, hogy nagyon sokat kell fényképezni. Eközben próbálgatni lehet a különböző beállítási módokat, a téma elhelyezését a képmezőben. Rá fogunk jönni a sok tapasztalat útján, hogy mitől lesz jó vagy rossz a kép. Mindezek mellett jó érzékkel észre kell venni a témát, ami mindig ott van körülöttünk.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/6. számában olvashatjátok el.

Szerző