A dietetikus szakértővel készült legújabb Jelenlét Extra adásunkból kiderül, miért olyan fontos, hogy hazai termékeket vásároljunk. Beszélgetésünk kapcsán felvetődik a kérdés: milyen élelmiszereket válasszunk, ha szeretnénk odafigyelni az egészségünkre, miközben a fenntarthatóságra is ügyelünk? Hinnéd például, hogy egy szakember nem tilt el bizonyos ételektől az egészség nevében? Melyek a tudatos táplálkozás alapelvei, és milyen tévhitek keringenek a témával kapcsolatban? Többek között ezekre a kérdésekre is hiteles választ kapunk Szabó Adrienn dietetikustól.

Míg podcastunk szerkesztői csapatának tagjai igyekeznek arra fordítani a nyári napokat, hogy ősztől újult erővel szórakoztassanak itt, a Jelenlétben, addig folytatódik tavalyi sikeres, szünidős gyakorlatunk.  E szerint a nyári hónapokban a podcast tematikáiba illeszkedő témákat nem „egymás között”, hanem külső szakértő, országosan ismert vendégek, szakemberek közreműködésével dolgozunk fel. Előző Extránkban a nemrég Irodalomterápia című könyvével jelentkező Jakobovits Kitti irodalomterapeuta-pszichológus mesélt nekünk az általa is használt különleges terápiás módszerről.

Ez alkalommal pedig egy örökzöld, mégis teljes mélységében szinte kibeszélhetetlen téma, az egészséges táplálkozás kerül a középpontba. Mindez olyan megközelítésben, ahogy eddig talán még nem hallottál szakembert nyilatkozni. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy egy újabb címke, nevezetesen a „fenntarthatóság” is figyelmet kap, akkor még tovább bővül a kitárgyalható területek spektruma. Persze vendégünkön, Szabó Adriennen nem fogott ki semmilyen kérdés, pedig még az általatok előzetesen megírt felvetéseket is egytől egyig tolmácsolta felé főszerkesztőnk, a beszélgetést vezető Gillich Panna.

Az adás olyannyira tartalmas, mély, szerteágazó és színes lett, hogy kivonatolni is lehetetlen mindazt, amit a jó(l) táplálkozás kapcsán a dietetikus-szakértő ebben a szűk háromnegyed órában elmond. Íme, néhány kedvcsináló gondolatfoszlány a teljesség igénye nélkül: Hányszor együnk egy nap? Kötelező-e száműzni a cukrot az étrendünkből? Melyik kenyér a „tuti”? Mit jelent az egészséges táplálkozás? Tengeri vagy hazai hal kerüljön a tányérunkra? Minderről, és sok-sok további, a téma kapcsán felmerülő kérdésről és válaszról szól a heti Jelenlét Extra, benne a Magyar superfood című könyv szerzője, Szabó Adrienn!


Szerző