Kutatások szerint egy átlagos napunk végére 35 ezer döntéssel leszünk gazdagabbak – olvasható a Kollektív Magazin cikkében, amely a kép árnyalásaképpen azért rámutat, hogy minden döntésünkkel nem lehetünk teljesen tisztában, hiszen gondolkodási folyamataink nagy része is ide tartozik. Mindenesetre ez a szám elgondolkodtatóan magas… El is gondolkodtunk a mögöttes folyamatokon podcastunk aktuális epizódjában.

Döntéseink boldogabbá tehetnek, vagy megnyomoríthatnak, levegőhöz juttathatnak, vagy a víz alá nyomhatnak bennünket. Minden a mikor, hol, miért és hogyan kérdésétől függ – mennyire összetett is ez a képlet! Gondolnád, hogy a racionális alapon hozott döntéseink nyomán – statisztikailag kimutatott tény – gyakrabban válunk boldogtalanná? Aztán ott vannak az érzelmi alapú választásaink, amelyekre azt szokás mondani, hogy bizonyos élethelyzetekben a létező legrosszabb tanácsadókká válnak. Mennyi kérdés, mennyi felvetés, mennyi megközelítési lehetőség, és még csak a felszínét sem kapargatjuk ennek a feneketlenül mély és tartalmas témának.

Műsorunk heti hármasa, főszerkesztőnk, Panna vezetésével nem kisebb fába vágta a „mikrofonját”, minthogy a döntéshozatalaink mechanizmusát és azok mindennapi, életformáló hatását vegye górcső alá. Teszik ezt úgy, hogy bátran vállalják tökéletlenségeiket, bátor lépéseiket és azokat is, amelyeket utólag maguk is nehezen értenek. Érdemes tehát egy szűk órát töltened szerkesztőinkkel, a Panna oldalán helyet foglaló Enzsel Adéllal, aki megannyi élethelyzetben bátran dönt és Fejes Szilvia „Sziszivel”, a vállaltan is gyakran „analitikus halogatóval”.

Hidd el, a jó döntés most: a lejátszóra bökni!

Szerző