Háromszoros Európa- és kétszeres világbajnok, többször megdöntötte a saját rekordjait és pontosan 16-szor „emelte” még magasabbra a világcsúcsot, így a világ legjobbjai között szerepel. Ő Simon László erőemelő, aki a rengeteg siker ellenére, ugyanaz a szerény ember maradt, aki volt. Most pályafutása nem várt fordulathoz érkezett, de ettől még ugyanúgy a sporthoz kötődnek a távlati céljai.

sport Simon László erőemelő Kalocsa Impulzív Magazin
Egészség és táplálkozás
Mennyire igényel szigorúan betartott étrendet ez a sport?
Nagyon, főleg azért, mert én 67,5 kilogrammban indulok és 70 körül vagyok. Azt a 4-5 kilót szigorú diétával, körülbelül négy hónap alatt sikerül leadom.
Hogy csinálod?
Ilyenkor teljesen áttérek az egészséges táplálkozásra, csirkét, salátát eszek és az édességet mellőzöm, ami nekem nagyon nehéz, mert imádom.
Mi a véleményed a különböző táplálékkiegészítőkről?
A táplálékkiegészítőkre azért van szükség, hogy még jobban tudjak teljesíteni. Mivel mindig növekednek a világrekordok, egy bizonyos ponton túl már nem lehet megdönteni, csak ha plusz energiákat viszünk be, azt pedig a táplálékkiegészítőkkel tudjuk megtenni. Egyébként rendszeresen ellenőriznek bennünket doppingvizsgálaton és olyan érdekes, hogy a „hétköznapi” gyógyszerek közül is van, ami tiltólistás. Úgyhogy senki se jelentse ki olyan magabiztosan, hogy nem doppingol, mert nagy valószínűséggel szedett már olyan gyógyszert, ami tartalmaz doppinganyagokat is.

Hivatás
Hogyan jött az életedbe ez a sport?
A kollégiumban kezdtem el lejárni a konditerembe erősíteni, de akkor még nem gondoltam arra, hogy versenyszerűen űzzem ezt a sportot. Egy év után az ottani edzőm figyelt fel rám és ajánlotta, hogy próbáljam ki magam versenyhelyzetben is.
Állandóan edzel vagy szüneteket is tartasz?
Csak a verseny előtti héten pihenek, amúgy szinte minden nap edzek. Amikor egymás után sok verseny van és így sokat pihenek, akkor viszont vesztek az erőmből is.
Kivel készülsz fel a versenyekre?
Az edzőtársammal, Vén Csabával edzünk együtt, nagyon jó barátok vagyunk. Egymásnak segítünk, mert egy kívülálló mindig jobban látja, min lehetne javítani, változtatni.

sport erőemelő Kalocsa Impulzív Magazin

Milyen gondolatok cikáznak a fejedben verseny előtt?
Rettenetesen izgulok, még úgy is, hogy mondhatni mindent elértem, amit ebben a sportban el lehetett. Az első fogásnál, annyira stresszes vagyok, hogy azt szoktam érezni, hogy én ezt nem tudom megcsinálni. Ha ezen a rossz érzésen túlvagyok, akkor már megnyugszom és minden jól megy.
Mikor érted el az első sikered?
Már az első, kollégiumok közti versenyen is nyertem, utána pedig sorra jöttek az újabb kihívások. Közel 60-szor mérettettem meg magam, és talán csak három alkalommal nem állhattam dobogóra.
Melyik érmedre vagy a legbüszkébb?
A legelső világbajnoki címem megszerzésére szívesen emlékszem vissza, főként azért, mert világcsúccsal lettem világbajnok, ez külön öröm számomra.
Mit éreztél, amikor felállhattál a dobogó legfelső fokára?
Minden egyes világrekord-kísérletnél, ha sikerül megdönteni, a bíró a magasba emeli a versenyző kezét és az egész stadionban állva tapsolnak. Ezt az érzést sosem felejtem el, nagyon meghatódtam.
Azt mondtad, mindent elértél már, amit lehetett. Azért van még előtted új cél?
Most műtötték meg a szemem. Az orvosok azt mondták, hogy többet nem edzhetek, de ez még változhat. Fél év múlva lehet biztosan tudni, hogy versenyezhetek-e újra. Jövőre épp Magyarországon lesz a világbajnokság, nagyon bánt, hogy nem tudok készülni rá.
Mi lesz, ha ott már nem versenyezhetsz?
Arra gondoltam, hogy átmegyek a másik oldalra és sportbíró leszek, így legalább ebben a légkörbe maradhatok. Az orvsom azt mondta, hogy csak kis súlyokkal edzhetek. Rákérdeztem mire gondol, mert nekem a 130 kilogramm kicsi. Azt mondta, hogy sajnos csak 50 kg-ot emelhetek. Mondom, karonként? (nevet)
Soha nem gondoltál arra, hogy személyi edző legyél?
Már gondoltam rá. Rengeteg ember elvégzi a tanfolyamot és közben pedig nem hitelesek, mint személyi edzők. Ha el is végzem, akkor erőemelő személyi edző leszek, mert ilyen még nincsen, idén indul először ilyen képzés.

sport erőemelő Kalocsa Impulzív Magazin
Személyes
Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot a munkával?
Éhesen! (nevet) Pontosan betartom a szénhidrátbevitelt és így nagyon nehezen viselem az éhezést. Az egész napos fizikai munka után, nehéz este lemenni az edzőterembe még sportolni úgy, hogy korog közben a gyomrom. Idegileg nehezen bírom, mert éhes vagyok. Ehhez nehéz hozzászokni.
Hogyan hatnak rád a sikerek?
Nem szálltam el, ilyen szempontból nem hat rám a siker. Ez annak is köszönhető, hogy ezek az eredmények nem járnak akkora elismeréssel. Az utcán nem ismernek fel többen, nem lettem ismertebb, így szerencsére ugyanaz a hétköznapi ember maradtam.
Jól érzem, hogy a városban keveset foglalkoznak veled, annak ellenére, hogy tavaly az év sportolója lettél?
Sajnos ez a sportág nem annyira látványos, ezért nem vonz annyi embert. De nagyon büszke vagyok arra, hogy Kalocsa elismert, sőt, Öregcsertő díszpolgára lettem.

Fotó: Kesztyűs Attila

Szerző