Az évszakváltás az ájurvédikus és jógikus életmódban is meghatározó időszak, hiszen ezekben a rendszerekben a mindennapi élet is a természet rendjéhez igazodik. Így az ősz a méregtelenítést, azaz a szervezet nyár alatt felhalmozódott méreganyagoktól való megtisztítását jelenti, a szövetek megerősítését, és az immunrendszer feltöltését. Ebben vannak segítségünkre a különféle masszázsok, az illóolajok, a megfelelő étrendi változtatások és a jóga is. Az alábbiakban néhány rendkívül hasznos gyakorlatot ajánlok a figyelmetekbe. Ezek segítik az őszi tisztító folyamatokat, amelyek persze akkor is zajlanak a testünkben, ha azokra tudatosan nem is segítünk rá.

A fordított testhelyzetek esszenciája az, hogy általuk megfordul a testben a véráram iránya. A szív a fej fölé kerül, ezáltal mintegy felfrissül a vérkeringés, fokozódik a nyirokkeringés, és javul az agy vérellátása. Ezeknek a pózoknak a hatására extra táplálékhoz jutnak az idegsejtek, és elszállítódnak a méreganyagok, miközben harmonizálódik a hormonrendszer működése, és aktivizálódik az immunrendszer. A fordított ászanák serkentik az emésztőszervek és a hasi szervek munkáját is, így felgyorsul az anyagcsere. Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy bizonyos egészségügyi kondíciók esetén, szükség van az orvossal való egyeztetésre, mielőtt a gyakorlatokat kipróbálnánk.
A személyes kedvencem a sirsászana, azaz a fejenállás. Ennek a póznak a jógában számtalan változata ismert, itt most a rávezetőt és a teljes verziót mutatom be. A sirsászana egy erőteljes gyakorlat, és bármely formáját is alkalmazzuk, minden kedvező hatásában részesülhetünk.

Rávezető gyakorlat
Helyezd a karjaidat a talajra háromszög tartásban úgy, hogy a könyökök alkar távolságban legyenek egymástól. A fejed hátsó részét összefűzött ujjakkal támaszd meg, majd a fejtetőd helyezd a talajra. FONTOS: a testsúly nem a fejen van, hanem a karokon!
A lábakat térdelő helyzetből kinyújtva, emeld meg a csípődet, és kezdj el sétálni a fejed irányába addig a pontig, ameddig bírsz.

jóga fejenállás fordított testhelyzet Impulzív Magazin
Teljes gyakorlat
Innen lehet továbbvinni a mozdulatsort a fejenállás felé. Kezdő szinten először csak az egyik lábat hajlítsuk be, majd mindkettőt emeljük zsugor fejenállásba.
Amire figyelned kell: aktív karok, aktív hasizom (hasi zár), és a fejen nincs súly!
Amikor itt már biztonságban érzed magad, viheted tovább a teljes gyakorlatot. Nyújtsd fel a lábakat a levegőbe, és találd meg az egyensúlyt a pózban. Ehhez fontos, hogy az egész test aktív legyen: a karok, a has, a gát és a lábak is.

jóga fejenállás fordított testhelyzetek Impulzív Magazin
Extra tipp: szeretek fal nélkül gyakorolni, hogy érezzem az egyensúlyt. Így könnyebben meg tudom figyelni, hogy mely izmokat és energiazárakat kell aktiválni. A kevésbé bátraknak viszont azt a módszert javaslom, amit a Himalája Tradícióban tanultam: keress magadnak otthon egy sarkot, és ott végezd el a gyakorlatot!

jóga fejenállás fordított testhelyzet Impulzív Magazin
Ellenjavallatok: nyaki porckorongsérv, extrém vérnyomás (alacsony/magas), a fej területén lévő gyulladás, menstruáció.
Ez a gyakorlat rendkívül áldásos, hozzájárul az őszi időszak során fellépő fáradékonyság elűzéséhez, és a méregtelenítés támogatásához. Ha bizonytalan vagy a gyakorlat alkalmazásával kapcsolatban, akkor fordulj szakemberhez.

Fotó: Emma

Szerző