Gyermekként az ősz igazi „nemszeretem” évszak volt a számomra: újra be kellett ülni az iskolapadba, az időjárás komorra és hidegre fordult, hamarabb sötétedett, ugyanakkor a napok végtelen hosszúra nyúltak, melyet csak a téli szünet szabadsága és a csillogó, fehér hó érkezése tudott csak feloldani.

Azóta sok minden megváltozott bennem és körülöttem. Az évek során megtanultam értékelni az ősz lassúságát, befelé fordulását, és arra is rájöttem, hogy az időjárás változása, nem kell, hogy a négy fal közé kényszerítsen. Mert mozogni jó, és mozogni kell még ilyenkor is, hogy a testünk és a lelkünk is képes legyen megőrizni egészségét, a ránk váró kihívásokkal teli őszi-téli időszakban.
Csokorba szedtem mindazt, amit érdemes tudnod, ha a hideg idő beköszöntével sem akarsz lemondani a természet közelségének és a mozgás örömének együttes hatásáról.

mozgás sportolás a szabadban edzés tippek Impulzív Magazin
Először is öt jó indok, hogy a szabadtéri mozgást válaszd:

  • A szabadban egyszerűen mindig jó mozogni!
  • Ha már edzésben voltál, tavasszal majd nem kell mindent elölről kezdened.
  • Több energiád lesz, ami különösen jól jön, ebben a napfényszegény időszakban.
  • Erősödik az immunrendszered, hogy pajzsként védjen a betegségektől.
  • Elűzi a rosszkedvedet, ami sajnos könnyen megtalálhat az évnek ebben a szakaszában.

Ha már eldöntötted, hogy mozgásba lendülsz, íme, a legnépszerűbb formái, melyeket hideg időben is űzhetsz, a vérmérsékletednek megfelelően:

  • túrázás a kalandvágyóknak
  • kerékpározás a száguldás szerelmeseinek
  • futás a kitartás nagymestereinek
  • séta a szemlélődő, nyugodt embereknek

mozgás sportolás a szabadban edzés tippek Impulzív Magazin
Most nézzük a „nagy terv” lelki vonatkozásait:
Amire szükséged lesz, az egy nagy adag elkötelezettség, hogy ragaszkodj a célod megvalósításához, szánj rá időt, és építsd be a mindennapjaidba.
Következetesség, hogy napról napra, hétről hétre képes legyél megfelelni a tervezett kihívásnak. Ne add fel túl korán! Rád is biztosan érvényes az úgynevezett 30 napos szabály, ugyanis a szervezetünknek nagyjából ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon az új életmódhoz. Tehát adj időt magadnak, hogy a tested és a lelked is hozzászokjon a változáshoz.
És végül egy kis kényelem, hogy megkönnyítsd a dolgodat: válaszd azt a mozgásformát, ami a leginkább illik hozzád és nem kíván túl nagy áldozatot (idő, távolság, felszerelés, stb.) tőled. Sokat segíthet, ha nem egyedül vágsz neki a nagy terv megvalósításának, hanem keresel egy edzőpartnert magadnak, mondjuk kedvenc négylábúd személyében. Időnként akár az egész család is felkerekedhet, így legalább a szeretteid körében eltöltött minőségi idő oltárán is áldozol.

mozgás sportolás a szabadban edzés tippek Impulzív Magazin
És akkor jöjjön a gyakorlati megvalósítás, azaz a terv formába öntése.
1. Ahogy Kanga figyelmeztette szertelen, jó barátját, Tigrist: „Öltözz melegen!” A réteges öltözködés ilyenkor elengedhetetlen: az alsó ruházatod könnyű, izzadságelvezető anyagból készüljön, erre egy melegen tartó pamut vagy polár felsőt húzz, felül pedig egy szél- vagy esődzseki védjen az idő viszontagságaitól. Az a legjobb, ha az alsótestedet is sportoláshoz tervezett funkcióruházatba bújtatod. Ezeket a ruhadarabokat viszonylag jó áron be tudod szerezni a nagyobb áruházláncok kínálatából. Szükséged lehet még egy jó minőségű zoknira, sapkára és esetleg kesztyűre is. A kapucnit hagyd meg a rappereknek, mert mozgás közben csak akadályozni fog a látásban. És végül mindennek a lelke, a kényelmes és sportolásra termett cipő. Ha egy mód van rá, akkor ennek kiválasztásakor ne a spórolás vezessen, és hidd el, a lábaid igazán hálásak lesznek ezért.
2. Nagyon fontos, hogy láss és látszódj, ezért használj fényvisszaverő csíkkal ellátott felsőt, szükség esetén fejlámpát. Ha kerékpározol, ne felejtsd el a drótszamaradat is karácsonyi fényárba öltöztetni.
3. Válassz biztonságos terepet a mozgáshoz! Nedves avarral borított talajon és jeges, csúszós útvonalon ne indulj neki, ha nem szeretnél egy dupla Lutzot bemutatni a nagyközönségnek. És persze kerüld a nagyon forgalmas szakaszokat is, mert balesetveszélyesek.
4. Hideg időben különösen fontos az alapos kb. 10-15 perces bemelegítés, hogy az izmaid kellően felkészülhessenek a nagyobb igénybevételre, és a mozgás ne váljon fájdalmas rémálommá. Ugyanígy elengedhetetlen a mozgás levezetése lassú kocogással és alapos nyújtással, hogy a tested regenerálódni tudjon.

mozgás sportolás a szabadban edzés tippek Impulzív Magazin
5. Ügyelned kell a légzésedre is, ugyanis 5 ̊C alatt nem szabad szájon át venned a levegőt. Az orron keresztüli légzés segít elkerülni a légúti betegségek kialakulásának kockázatát.
6. A hideg időben is figyelj oda a megfelelő folyadékpótlásra, melyre az ásványvíz és az izotóniás italok fogyasztása a legalkalmasabb, de egy kellemesen meleg gyógynövénytea is csodákra képes.
7. A mozgás közben beiktatott szünetekben se állj le teljesen, mert a felhevült tested gyorsan kihűlhet, növelve a sérülés és az átfázás kockázatát. Ilyenkor válassz inkább egy lassú tempójú mozgást (pl. a helyben futást).
8. Fontos aranyszabály! Ha betegnek érzed magad, semmi esetre se sportolj, mert a „mindenáron akarásnak” még egy egyszerű kis megfázás esetén is komoly szövődménye lehet!

Viszont, ha tested-lelked kész a mozgásra, akkor elő egy inspiráló zenei válogatással vagy legutóbbi Jelenlét-podcast adásunkkal, és irány a természet! Élvezd az őszi színkavalkádot, a szinte harapható hűvös levegőt és az avar utánozhatatlan illatát. Ha pedig beköszönt a tél, de a hőmérséklet még engedi, merülj el az elcsendesedő, megpihenő táj csodájában, miközben mozogsz magadért, az egészségedért.

mozgás sportolás a szabadban edzés tippek Impulzív Magazin
Fotó: Attila

Szerző