Ma már nem meglepő, ha egy nő 40 éves kora felett vállal gyermeket. Tény, hogy az orvosok óva intenek a kései anyaságtól, hiszen minél idősebb egy kismama, annál több kockázattal jár a terhesség és a szülés is. Ettől függetlenül, ha egy nő gyermekre vágyik, miért is ne vállalhatná 40 felett? Morvai Diána kétgyermekes édesanyaként, fél évvel ezelőtt, 41 évesen hozta világra kisfiát, Szép Bendegúzt.

Aggódni kár, inkább élvezzük a terhességet!
– Nemrég tudatosult bennem, hogy számtalan nő fél 40 felett gyermeket vállalni. Sokan bátornak tartanak, hogy ezt vállaltam. Én ezt nem így élem meg. Azt gondolom, hogy példa lehetek arra, hogy igenis lehet 40 felett szülni, nem kell ettől annyira félni. Sok anyukával beszélgettem, akik azt mesélték, hogy van már gyerekük, de ők is kedvet kaptak a babázáshoz. Úgy érzem, hogy a terhességem pozitívan hatott azokra a nőkre, akik szeretnének még picit vállalni, csakhogy attól tartanak, hogy már kicsúsztak az időből.
Bizonyára felelevenedtek a régi emlékek, melyeket szeretett volna újból átélni?
– 13 évvel ezelőtt, Szonja születése után terhességi depresszióba estem. Teljesen bezárkóztam, egyszerűen nem akartam kimozdulni otthonról. Ennek az okát arra tudom visszavezetni, hogy akkor már nem volt jó a házasságom. A köztünk lévő konfliktus kihatott rám és a babára is, és már eszembe sem jutott, hogy egy harmadik babát szüljek. Ennek ellenére két-három évvel ezelőtt, furcsa dolog történt velem. Amikor kisbabákkal találkoztam, rájuk mosolyogtam. Úgy éreztem, ha egyszer lesz egy harmonikus párkapcsolatom, akkor vágynék arra, hogy úgy babázhassak, ahogy kellett volna: szeretetben, békességben, boldogságban. Szerencsés vagyok, hogy ez most megadatott.
Mit érez egy édesanya, amikor kiderül, hogy babát hord a szíve alatt?
– Annak ellenére, hogy nagyon szerettünk volna babát, meglepődtünk, amikor a terhességi teszt pozitív lett. Azon az éjszaka pánik tört rám, akkor tudatosult bennem, hogy minden kezdődik elölről és persze a boldogság mellett, azért lesznek nehéz pillanatok is. Megijedtem, rázott a hideg, nem éreztem jól magam. Másnap felhívtam az orvosomat, elmentünk hozzá és ő megnyugtatott. Azonban felhívta a figyelmemet, hogy ne éljük bele magunkat, mert még bármi megtörténhet. Persze én két lábbal a föld felett jártam, hogy várandós vagyok.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/9. számában olvashatjátok el.

Szerző