Van, aki már gyermekkorában, van, aki kamaszként vagy fiatal felnőttként, de az is előfordulhat, hogy csak 40 éves kora után lépi át először az ember egy optika küszöbét… Egyvalami viszont biztosan állítható: előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz valamilyen látássegítő eszközre, ezért nem árt tájékozódni a lehetőségekről. Arról nem is beszélve, hogy szemünk világa a digitális eszközök korában még féltettebb kincsünkké vált…

Szemüvegviselés kisiskolás korban

vicai optika szemüveg Kalocsa Impulzív MagazinHa az óvodában nem derült volna fény a gyermekeknél a látáshibára, az iskolai mindennapokban egyre zavaróbbá válhat az éleslátás hiánya. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A kisgyermekek szemvizsgálata során előfordul, hogy a gyermek bizonytalanul olvassa a látásvizsgáló táblát. Ilyenkor a szemész szakorvos a pontos korrekció érdekében többszöri csepegtetéssel tágítja a kis páciens szembogarát. Az eljárás körülbelül háromnegyed órát vesz igénybe, de a várakozás idejét is hasznosan lehet tölteni, ha elmerülünk a színes gyermekkeretek kínálatában. A kisebbeknél talán a külcsínnél is fontosabb a kényelem és a tartósság, ezért ajánljuk nekik a könnyű, rugós szárú, műanyag szemüvegkereteket. Romsics Roberta alig egy éve visel szemüveget, de saját elmondása szerint egész nap hordja, csak sportoláshoz veszi le óvatosságból. Azonkívül, hogy Roberta nagyon csinosan fest rózsaszín szemüvegében – és ezt sokan meg is jegyezték neki -hamar megszokta az új viseletet, és lelkesen számolt be arról, mekkora megkönnyebbülést jelent számára, hogy élesen lát az iskolában: „Végre jól látom a táblát… és az udvaron is hamarabb megtalálom a barátaimat!”

Tinédzser trend
A tinédzserek szemüvegviselési kultúráját nagyban segítette, hogy az elmúlt években a divat nélkülözhetetlen kellékei lettek a műanyag szemüvegkeretek. Bukor Bianka családjában és baráti körében is többvicai optika szemüveg Kalocsa Impulzív Magazin szemüveges található, ezért már egy ideje őt is foglalkoztatta a gondolat, hogy végre választ egy új, divatos szemüveget magának, ami majd nem lapul a fiók mélyén. Ha a páciensnek egy évnél régebbi adatok állnak rendelkezésére, akkor mindenképp látásvizsgálatot javaslunk, mielőtt új szemüveget készíttetne. Mivel manapság a tizenévesek is jelentős időt töltenek digitális eszközök előtt, ezért gyakran javasoljuk a „kütyük” által kibocsátott káros kék fény kiszűrésére alkalmas réteget a szemüveglencsére. Az üzletünkben kínált Hoya szemüveglencsék védelme és a viselők komfortérzete érdekében a gyártó számos védőréteget fejlesztett ki, úgymint a karcállóság, tükröződéscsökkentés, vízlepergetés, zsír- és portaszító réteg. Minél minőségibb lencsét választunk szemüvegünkhöz, úgy növekszik két vagy három évre a hozzá tartozó gyártási garancia ideje is. A szemüveg rendeltetésszerű használatához hozzátartozik, hogy a lencséket csak látszerész szaküzletben vásárolt tisztító folyadékkal és kendővel ápoljuk!

Egyéni megoldások (nem csak) egyéniségeknek
Szabó Dóra az utóbbi években grafikusi munkájával rengeteget hozzátett üzletünk arculatának alakulásához. Talán azért is tud egyes termékeink reklámozásához kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel előrukkolni, mert közülük többet már ő maga is próbált. Idővel ugyanis kiderült, hogy Dórinak nemcsak a meglátásai egyediek, hanem látáskorrekciója is különleges megoldásokat igényel: „Hosszas fejfájás és orvoslátogatások  után, a helyben vicai optika szemüveg Kalocsa Impulzív Magazinelvégzett HoyaEye Genius látásvizsgálat derített fényt a valódi problémámra, amit prizmásszemüveglencsék segítségével azonnal orvosolni tudtunk.”A HoyaEye Genius vizsgálat után elkészített szemüveg a látásjavításon túl olyan tüneteket is képes kiküszöbölni, mint a fej-, nyak- és hátfájás, égő szemek, fényérzékenység vagy fókuszálási nehézségek.

Külön öröm számunkra, ha valaki a szemüveget nemcsak kényszerűségből hordja, hanem személyiségének részévé válik. „Ha egyetlen szóval kellene kifejeznem, mit jelent számomra szemüvegesnek lenni, azt mondanám: önkifejezés. Véleményem szerint nincs kényelmetlen vagy előnytelen darab, csupán rosszul megválasztott. Vannak, akik a cipőkért vagy a táskákért rajonganak…én a szemüvegekért”– vallja Dóri, és a fotóit elnézve ehhez nem fér kétség.

Szemüvegviselés 40 év felett
A negyedik X betöltése után előfordulhat, hogy már nem boldogulunk egyetlen szemüveggel a világban: külön szemüveg kell a távollátáshoz, az olvasáshoz, nem is beszélve a monitor előtt töltött időről… Érthető, hogy ennyi szemüveg számontartása sok bonyodalmat tud okozni az ember életében. A lencsegyártó cégek folyamatos fejlesztéseikkel azon dolgoznak, hogy a lehető legtökéletesebb multifokális lencsét alkossák meg, amely képes vicai optika szemüveg Kalocsa Impulzív Magazinhelyettesíteni az előbbiekben felsorolt szemüvegtípusokat. Cégünk a Hoya széles termékpalettájáról kínálja az ügyfelek igényeinek megfelelő progresszív lencséket. A multifokális szemüvegeket személyre szabottan készíttetjük el, állítjuk be ügyfeleink számára. Ezekhez a szemüvegekhez 6 hónap megszokási garanciát is kínálunk, mert általában időbe telik, mire az átmenetes lencsékhez hozzászoknak a páciensek. Így történt ez kedves vásárlónk, Bazsóné Ménesi Mónika esetében is. A hartai tanárnő számára sok kellemetlenséget okozott, hogy különböző szemüvegekre volt szüksége, ha a tanítványaihoz szólt az osztályban, illetve ha a tankönyvben vagy az elektronikus naplóban kellett megnéznie valamit. Hasonló problémával szembesült kórusvezetői munkája során is. Nem tagadja, hogy két hónapba telt, mire megszokta első multifokális szemüvegét, de kitartása meghozta gyümölcsét: nagyban megkönnyíti életét új, modern szemüvege.

Kontaktlencseviselés
Akiknek még mindig nem sikerült megbarátkozniuk a szemüvegviselés gondolatával, viszont látásproblémávalvicai optika szemüveg Kalocsa Impulzív Magazin küzdenek, azoknak ajánljuk napi vagy havi lejáratú kontaktlencséinket. A kontaktlencseillesztés elsajátíttatására, a rendszeres kontrollra nagy hangsúlyt fektetünk üzletünkben a későbbi szembetegségek elkerülése érdekében. Természetesen a kontaktlencseviselőknek is szükségük van szemüvegre, hiszen a kontaktlencsék többsége napi 6-12 órán át viselhető biztonsággal. Szvétek Balázs, a Kalocsai Kézilabda Club csapatkapitánya a meccseken napi kontaktlencsét használ. Saját bevallása szerint mivel kézügyessége leginkább a kézilabdapályára korlátozódik, így a mindennapokban inkább a szemüveget részesíti előnyben.

Az elmúlt 25 év tapasztalatait nehéz lenne egyetlen újságcikkbe sűríteni. Ha további információra lenne szüksége a témában, keresse a Vicai Látás- és Hallásközpontot, ahol személyre szabott megoldást igyekszünk találni az egyes esetekre, hogy Önök a lehető legtisztábban lássák és hallják a világot!

Írta: Viczay Edina
Fotó: Kesztyű Attila
(Promóció)

Szerző