Mára már nem kérdés, hogy modern társadalmunk olyan helyzetbe jutott, ami miatt nem csak fenntarthatatlan, de esélye sincs arra, hogy túléljen, ha mindezt változtatás nélkül folytatja. Tény: radikális átalakítás szükséges, amely nem tűr halogatást vagy mismásolást! Mindannyian nap mint nap szembesülünk ugyanis a bolygónk éghajlatának egyre gyorsabb ütemű változásával, miközben az egy főre eső fogyasztás folyamatosan növekszik, és ezzel párhuzamosan pedig népességnövekedés zajlik. Ezek a tényezők tovább erősítik a fenntarthatatlanságot, amely lényegében akár már középtávon is árszínvonal-növekedést, fogyasztáscsökkenést és tartós világválságot eredményezhet. Ezek a hírek már a legtöbb populáris médiumban is elhangoztak, így nem lehet azzal a kifogással élnünk, hogy nem is tudtunk róla.

Mindettől függetlenül, nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, nincs értelme keseregni, világvége hangulatot gerjeszteni, és felerősíteni a félelmeinket. A félelem ugyanis csak agressziót szül, ezért még fontosabb, hogy szembenézzünk a tényekkel, felismerjük a helyzetet, és azt, hogy a holnapot a mai cselekedeteink határozzák meg. Éppen most van itt az ideje, hogy végre kinyissuk a szemünket, és tegyünk  végre valamit!

Bújj ki a döntéskényszer alól
Az egyén felelőssége, hogy a saját részéről minden megvalósíthatót megtegyen, és a lehetőségeihez mérten cselekedjen.

Rohanó világban élünk, ami nem hagy időt a dolgok átgondolására, hogy akár másképp is élhetnénk. Így első lépésben engedd meg az állandóan mozgásban lévő elmédnek, hogy egy pillanatra megálljon, és végiggondolhasd, mire van igazán szükséged. Ugyanis a fogyasztói társadalom egyik kulcsa, hogy folyamatos döntéskényszer alatt tartja az egyént, így még csak idő sincs arra, hogy komolyan felmérd, mi is az, amit valójában akarsz, amire tényleg szükséged van – klasszikus marketingeszköz az impulzusvásárlások generálása.

Tehát, legyen ez a cselekvési terved!
1. Gondold végig előre a teljes napodat!
2. Tájékozódj, mielőtt bármit vennél.
3. Készíts szigorú bevásárlólistát. Nézz utána, mi az, ami károsítja a környezetet, és a lehetőségeidhez mérten próbáld kiiktatni (pl. műanyagpalack és -csomagolás). Ne menj mindennap boltba – a meghatározott napokon történő vásárlás egy önkontrollt elősegítő lehetőség.

Fogyaszd helyi termelők termékeit – ezzel mindenki jól jár
A mai nyugati ember megállíthatatlan fehérjeéhsége vezetett a nagyipari állattartás kialakulásához, amely hatalmas környezetkárosítást okoz, emellett a mértéktelen mennyiségben legyártott hús egészségromboló hatása már rég bizonyított (Kína tanulmány), és nem utolsó sorban karmikus terheket ró az emberiségre.

A legfontosabb lépés itt, hogy a fehérjeszükségletünket növényi eredetű fehérjékből fedezzük. Ha neked ez még túl radikális változtatás, akkor térj át a „nagymama-modellre”, amely szerint csak heti egyszer fogyasztasz húst, azt is megbízható forrásból beszerezve.

Ezen túl – főleg, ha nem engedheted meg magadnak egy kert fenntartását és benne saját alapanyagok termelését – támogasd a környezetedben élő gazdákat azzal, hogy tőlük vásárolsz. Egyre több helyen működő rendszer, hogy előfizethetsz a heti zöldség- és gyümölcsadagodra. Így mindenki jól jár: a termelő, te és nem utolsósorban a környezet is. Az ájurvéda (élet tudománya) is azt tanítja, hogy az egészséges táplálkozás alappillére, hogy edd azt, ami a környezetedben terem, mégpedig szezon szerint.

A kisvárosi lét csodás előnyei
Magyarországon a lakosság 80%-a városokban él, ahol az önellátásra szinte semmilyen lehetőség nincs. Érdekes módon mégis minden városi vidékre menekül a hétvégéken, mert az ember természetes élettere maga a természet, hisz természeti lények vagyunk.

Zárd ki a mentális toxinokat!
Tartsd távol magadtól a két legnagyobb mentális mérget: a televíziót és az internetet! Ne ülj órák hosszat előttük, és ne engedd, hogy az idegeidet borzolják, hogy állandó pánikban tartsanak. Használd helyette inkább a józan paraszti eszedet, és fókuszálj a lényeges dolgokra.

Védd a természetet és ültess fákat, és ne felejtsd el, hogy a meglévő erdők védelme is elengedhetetlen.

Lássuk, hogy távolabbra tekintve, hogyan készülhetsz fel a fogyasztói társadalom lehetséges összeomlására:

  • Költözz vidékre, ahol megtermelheted azt, amire szükséged van.
  • Legyen rendszerfüggetlen ivóvízforrásod, azaz kutad.
  • Használj alternatív energiaforrást, amennyiben módod van rá.
  • Függetlenítsd a fűtésrendszered, vagyis legyen kályhád.
  • Éleszd fel magadban és ápold a földművelés, valamint a kézművesség megmaradt tudását, ugyanis a jövőbe tekintve ezek lesznek a legkifizetődőbb foglalkozások.
  • Tartsd szem előtt az egészséges életmódot és az egészségmegőrzést, tehát tanuld meg mindazt, amit a modern egészségügy elvett tőlünk, hiszen ez a rendszer már most is a káosz szélén áll.
  • Ismer fel és meg a minket körülvevő gyógynövényeket, mert a természet a legjobb orvos.
  • Tanulj, és könyvek formájában halmozd fel tudást.

És ami mindehhez elengedhetetlen, az a szorosan együttműködő közösség, már ma is.

Szerző