Mára már nem kérdés, hogy olyan szituációba jutott a modern társadalom, amely nem hogy fenntarthatatlan, hanem esélye sincs a fennmaradásra, ha változtatás nélkül folytatja azt, amit korábban. Tény: radikális változás szükséges, amely nem tűr halogatást, mismásolást. Ugyanis mindannyian szembesülünk a bolygó éghajlatának egyre gyorsabb ütemű változásával. Az egy személyre eső fogyasztás folyamatosan növekszik, míg ezzel párhuzamosan a népességnövekedés is zajlik. Ezek a tényezők tovább erősítik a fenntarthatatlanságot, amely lényegében akár már középtávon is árszínvonal-növekedést, fogyasztáscsökkenést, tartós világválságot jelenthet. Ezek a hírek már a legtöbb populáris médiumban is elhangoztak, már nem lehet azzal a kifogással élni, hogy nem is tudtam róla.
Mindettől függetlenül, nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, nincs értelme keseregni, világvége hangulatot gerjeszteni, félelmeinket felerősíteni. A félelem csak agressziót szül, így inkább fontosabb, hogy szembenézve a tényekkel, felismerjük a helyzetet és azt, hogy a holnapot a ma cselekedetei határozzák meg, így pont most van az ideje, hogy végre kinyissuk a szemünket, és tegyünk is valamit.
Döntéskényszer alól való kibújás
Az egyén felelőssége, hogy a részéről megvalósíthatót megtegye, a saját lehetőségeihez mérten cselekedjen.
Rohanó világban élünk, ami nem hagy időt a dolgok átgondolására: hogy másképp is élhetnénk. Így első lépésben engedd meg az állandóan mozgásban lévő elmédnek, hogy egy pillanatra megálljon, és végiggondolhasd, mire van igazán szükséged. Ugyanis a fogyasztói társadalom egyik kulcsa, hogy folyamatos döntéskényszer alatt tartja az egyént, így még csak idő sincs arra, hogy végiggondold mi is az, amit valójában akarsz, ami valójában szükséges – klasszikus marketingeszköz az impulzus vásárlások generálása.
Tehát, a javasolt cselekvési terv:
– Tervezd meg előre a teljes napod!
– Tájékozódj, mielőtt bármit vennél!
– Szigorú bevásárlólista – nézz utána, mi az, ami károsítja a környezetet, és próbáld kiiktatni lehetőségedhez mérten (pl. műanyagpalack és -csomagolás). Ne menj mindennap boltba – a meghatározott napokon történő vásárlás egy önkontrollt elősegítő lehetőség.
Helyi termelők termékeinek fogyasztása – ezzel mindenki jól jár
A mai nyugati ember megállíthatatlan fehérjeéhsége vezetett a nagyipari állattartás kialakulásához, amely hatalmas környezetkárosítást okoz, emellett a mértéktelen legyártott hús egészségromboló hatása már rég bizonyított (Kína tanulmány), és nem utolsó sorban karmikus terheket ró az emberiségre.
A legfontosabb lépés itt, hogy a fehérjeszükségletünket növényi eredetű fehérjékből fedezzük. Ha ez még túl radikális, akkor térj át a „nagymama-modellre”, amely szerint csak heti egyszer fogyasztasz húst, azt is megbízható forrásból beszerezve.
Ezen túl, főleg, ha nem engedheted meg magadnak a saját kert fenntartását és saját ételek termelését, akkor támogasd a környezetedben élő gazdákat, vásárolj tőlük. Egyre több helyen működő rendszer: előfizethetsz a heti zöldség- és gyümölcsszállítmányra. Így mindenki jól jár: a termelő, te és a környezet is. Az ájurvéda (élet tudománya) is azt tanítja, hogy az egészséges táplálkozás alappillére, hogy edd azt, ami a környezetedben terem, mégpedig szezon szerint.
A kisvárosi lét csodás előnyei!
Magyarországon a lakosság 80%-a városokban él, ahol az önellátásra szinte semmilyen lehetőség sincs. Érdekes módon mégis minden városi menekül vidékre a hétvégéken. Mert az ember természetes élőközege a természet illata, hisz természeti lények vagyunk.
Zárd ki a mentális toxinokat!
Zárd ki az egyik legnagyobb mentális mérget: a televíziót és az internetet! Ne ülj órák hosszat előttük, ne engedd, hogy idegeid borzolják, és állandó pánikban tartsanak. Használd helyette inkább a józan paraszti eszed, és fókuszálj a lényeges dolgokra.
Védd a természetet és ültess fákat, a meglévő erdők védelme is elengedhetetlen.
Lássuk, távolabbra tekintve hogyan készülhetsz fel a lehetséges fogyasztói társadalom összeomlására:
  • vidékre költözni, ahol megtermelheted azt, amire szükséged van
  • rendszer független ivóvízforrás, azaz legyen egy kutad
  • alternatív energiaforrás beszerzése, amennyiben megteheted
  • fűtésrendszer független megoldása: kályha
  • földművelés és kézművesség megmaradt tudásának ápolása, ugyanis a jövőbe tekintve ezek lesznek a legkifizetődőbb foglalkozások
  • tanuljuk meg mindazt, amit a mai modern egészségügy létezése már elvett tőlünk, ugyanis ez a rendszer már most is az káosz szélén áll, egyszóval egészséges életmód és egészségmegőrzés fokozódó jelentősége
  • Ismerjük fel a mindenhol minket körülvevő gyógynövényeket! A természet a legjobb orvos.
  • Tanuljunk, és könyvek formájában halmozzunk fel tudást
  • A szorosan együttműködő közösség elengedhetetlen fontosságú lenne már ma is.