Gyermekként beleszeretett a lovakba, de ez nem csak egy fellángolás volt, ami pár hónap alatt aztán alábbhagyott, hanem azóta is tart. Sőt, talán még erősebb lett a kapcsolata ezekkel a hatalmas állatokkal. El se tudja képzelni az életét nélkülük, mondhatni, velük fekszik és kel. Ma már a lovaglást tanítja is, élvezi, hogy átadhatja a tudását.
Korán reggel érkeztünk a tanyára, ahol már nagyban folyt a szépítkezés: fésülés, nyergelés. Csilla előre megtervezte, melyik paci, milyen színben fog pompázni. A képeken szegény Pupák, paripa létére rózsaszínben pózolt, Robi pedig kék szerkót kapott a fotózásra. A többiek sajnos kimaradtak ebből a mókából. A lovak puccba vágva várták, hogy Csilla hozzájuk öltözzön. Teljes volt a harmónia közte és a lovacskái között. Lenyűgözött, hogy ezek a több száz kilós állatok egy szóra vagy csettintésre azt csinálják, amit a törékeny, szőke, csinos gazdájuk kíván. Csilla egyszerűen levett minket a lábunkról, csak ámultunk, ahogy a hatalmas lovakkal bánt.

lovaglás lovak sport Kalocsa Impulzív Magazin
Egészség és táplálkozás
A fiatalokat egyre jobban érdekli az egészséges életmód, téged is foglalkoztat?
Részben igen. A sport, ezen belül a lovaglás nekem mindennél fontosabb. Ügyelek arra, hogy minden nap legalább 1-2 órát lovagoljak, de a munkámból adódóan van, amikor ez napi 5-6 óra is. Ezzel szemben sajnos az egészséges táplálkozás kicsit háttérbe szorul.
Milyen étellel lehet kikergetni a világból?
A tökfőzelékkel és a fasírttal.
Félsz a betegségektől?
Rettegek! Nem is emlékszem, mikor voltam utoljára orvosnál, de szerencsére nem sűrűn vagyok beteg.
Volt már sportsérülésed?
Egyszer eltört a kisujjam, amikor leestem a lóról, de szerencsére mindig megúszom kisebb karcolásokkal.

lovaglás lovak sport Kalocsa Impulzív Magazin
Hivatás
Hogyan emlékszel vissza az első lovaglásodra?
Életemben először a meszesi Duna-parton, egy fekete, hucul fajtájú kislovon lovagoltam, futószáron. Egy kedves csikós legény lovagoltatott, de sajnos a nevére már nem emlékszem, viszont az a fekete lovacska, tíz évvel később Bakodpusztán a legeltetős lovam lett.
Mi vonzott ebben a sportban?
A ló, mert gyönyörű, intelligens állat. A többi sporttal ellentétben, itt egy érző lénnyel együtt, kompromisszumot kötve „dolgozik” az ember. Ez egy nagyon összetett munka, itt nemcsak magamra kell figyelnem, hanem egy másik, önálló gondolattal rendelkező élőlényre is, aki, ha úgy akarja, akkor már nem azt csinálja, amit én szeretnék. Ha egymás bizalmába férkőzünk, és „félszavakból” is értjük egymást, akkor kívülről úgy nézünk ki, mintha eggyé válnánk.
A családodban lovagolt valaki?
Soha, senki. Fogalmam sincs, hogy nekem honnan jött ez az őrület, de el se tudnám képzelni, hogy mit kezdenék az életemmel lovak nélkül!
Mikor döntötted el, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?
Mikor először lóra ülhettem, akkor már tudtam, hogy nekem erre szükségem van, és felnőttként majd lovakkal szeretnék foglalkozni. Később körvonalazódott csak bennem, hogy ezen belül az oktatás vonz leginkább.
Mit adott számodra ez a sport?
Sokkal magabiztosabb és nyíltabb lettem, megtanultam kezelni a problémákat. A lovak felelősségtudatra tanítanak, mivel velük minden nap, rendszeresen kell foglalkozni, nem mondhatom azt, hogy ma nincs kedvem hozzájuk, és rájuk se nézek, ellenben egy biciklivel… Mondjuk, nincs is olyan nap, amikor ezt mondanám!

lovaglás lovak sport Kalocsa Impulzív Magazin
Ez egy életforma… Szereted a lovak körüli teendőket is?
Valaki hobbinak választja ezt a sportot, nekem viszont az életem legfontosabb része. Reggel az első dolgom, hogy megetessem és megszeretgessem őket, megnézem, hogy mindegyik jól van-e. Kitakarítom a helyüket, majd kezdődhet a napom, ami többnyire oktatásból és lovaglásból áll. De nekem ez nem munka, imádom minden egyes pillanatát! Ha mondjuk gyárban kellene szalagmunkát végeznem, na, azt már munkának nevezném. Nem is csinálnám sokáig.
Mi vonzott a tanításban?
Leginkább az, hogy sok-sok gyerkőccel és felnőttel tudom megismertetni és megszerettetni ezt a csodálatos sportot. Az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebb az olyan lovas hely, ahol szakszerűen oktatnak, és ahol az oktató szeret is tanítani. Sajnos a legelején én is magamtól kezdtem neki, szakképzett oktató nélkül. Ez nem jó, mert hibás dolgok rögzülnek. De szerencsére később már oktatók tanítottak, és a hibáimat kijavították. Éppen ezért fontos nekem a tanítás, hogy minél több lovas helyesen tanuljon meg lovagolni, és ne essen abba a hibába, mint én annak idején.
Hány éves korban lehet elkezdeni lovagolni?
Hozzám már két és fél éves kortól járnak a picikék, persze őket még csak vezetgetem. Négy éves kortól szoktam elkezdeni futószáras lovagoltatást, de van olyan hat éves kis lovasom is, aki már szabadon és biztonságosan lovagol a pályán lépésben, ügetésben és vágtában is. Persze ő már egész piciként elkezdte ezt a sportot.
Mi volt eddig a legszívmelengetőbb élményed a tanítás során?
Egyszer egy terápiás lovasoktatónak segítettem mozgássérült és fogyatékkal élő gyerekeket lovagoltatni úgy, hogy a kicsik elém ültek fel a lóra. Nagyon jó érzés volt látni, hogy mennyire boldogok a ló hátán.
Versenyekre is jársz?
Nem, mert ennyi ló mellett erre nincs időm. Döntenem kellett a versenyzés, az oktatás vagy a hobbilovaglás között. Én az oktatást választottam, ezt imádom csinálni.

lovaglás lovak sport Kalocsa Impulzív Magazin
Személyes
Mi a célod a lovaglással?
A lovaglás olyan sport, amit egy egész élet alatt sem lehet teljesen elsajátítani. Élete végéig tanulja az ember. Nekem az a célom, hogy minél jobb lovas legyek, és minél több embernek át tudjam adni a tudásom.
Mivel foglalkoznál szívesen a lovagláson kívül?
Patkoló kovács szívesen lennék, de sajnos ahhoz gyenge a kezem, pedig nagyon szívesen megtanulnám.
Miben változtál a lovaglásnak köszönhetően?
Rengeteget segített a tanulásban. Diszlexiásként nagyon nehéz volt az iskolában, sokat szenvedtem, mert az osztálytársak mindig kigúnyoltak emiatt. Bizonyított tény, hogy a lovaglás és a lóval eltöltött idő terápia. Én sosem jártam fejlesztésekre az iskolában, nekem a lovaglás segített abban, hogy jó tanuló legyek, és a diszlexiám ne hátráltasson semmiben.
Hogyan szeretsz kikapcsolódni?
Felülök valamelyik lovacskámra, és elmegyek lovagolni. De igazából már az is kikapcsol, ha leülök közéjük a legelőre, és csak nézem őket.
Sosem szerettél volna lovas színházban szerepelni?
Dehogyisnem! De sajnos katasztrofális az énekhangom, így inkább nem erőltetem.
Hogyan képzeled el az életed tíz év múlva?
Igazából nem szeretnék nagy dolgokat, csak boldogságot, egészséget, és sok időt eltölteni a családommal és természetesen a lovakkal.

Fotó: Attila

Szerző