Ősszel, a sárguló-hulló falevelek között kirándulni az egyik legjobb kikapcsolódás. Ilyenkor még érezhetjük kicsit arcunkon a nap melegét, még gyönyörködhetünk a tájban, mielőtt az levetné színes ruháját és téli álomba merülne. A Gemenci-erdő pedig kisvasútjával, őzlábnyomaival és csendes ösvényeivel kiváló kiránduló hely egész évben – különösen ilyenkor ősszel.

A Gemenci-erdő egy egyedülálló természetvédelmi terület, mely a Duna árterén terül el, nagyjából Baja és Szekszárd között. Igazi természet-terápia ebben a mesés ártéri erdőben túrázni. Az erdőjárás jótékony hatásait még tanulmányok is alátámasztják, nem mintha nem éreznénk egyből a bőrünkön a változást. Japánban ez bevett gyakorlat, külön szó is van rá, shinrin-yoku, avagy erdőfürdő. Ilyenkor nem a túra a lényeg, vagy a lépések száma, hanem egyszerűen csak jelen lenni az erdőben, együtt létezni azzal, minden érzékszervünkkel. Pár óra a fák között bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt – persze ez tudatos jelenlétet kíván tőlünk, nem a hírfolyamok böngészését ahelyett, hogy a napfény leveleken lejtett táncát figyelnénk.

Gemenci-erdő őszi kirándulás az Impulzív Magazin oldalán
Persze egy ilyen mesés erdőben már egy egyszerű kirándulás is feltöltődést tud nyújtani. Túránkat érdemes a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból kezdeni, ahonnan kisvasúttal suhanhatunk keresztül az erdőn. Egészen varázslatos élmény ez, még felnőtt fejjel is: olyan, mintha a vonat átrepítene minket egy másik világba – magunk mögött hagyva a zajos hétköznapokat –, ahol átveszi az uralmat az erdő megnyugtató csendje. Ez a varázs a későbbiekben is megmarad, függetlenül attól, merrefelé kalandozunk a fák rengetegében. A mohával benőtt fatörzsek, és a halkan hulló falevelek között sétálva szinte érezni, ahogy feltölt a természet.

Gemenci-erdő őszi kirándulás az Impulzív Magazin oldalán
Hogy miket rejt még – önmaga gyönyörűségén kívül – a Gemenci-erdő? Vadakat (és vadmegfigyelőt), kilátót, játszóteret, kiállításokat, tavat és lenyűgöző növényvilágot, ráadásul lehetőségünk van gyalogos, kerékpáros, vagy akár vízi túrákra is. Az erdőben számos tanösvényt járhatunk végig és magunknak is tervezhetünk gyalogos túrát, amibe rögtön beilleszthetjük a kisvasutat. A tanösvényekről és lehetséges útvonalakról pontos tájékoztatást kapunk az erdő honlapján.

Gemenci-erdő őszi kirándulás az Impulzív Magazin oldalán
Ha a kisvonattal való utazást választjuk, indulás előtt mindenképp ellenőrizzük a menetrendet – jelenleg a járványhelyzet miatt például csak pénteken és hétvégén van lehetőségünk utazni vele és csak bizonyos megállók között. Szintén jó, ha előre megrendeljük a jegyet, így biztosan felférünk majd a vonatra, hiszen elég népszerű kirándulóhelyről van szó. Egy tipp: ha korai időpontot választotok a vonatozáshoz, vigyetek magatokkal párnát vagy plédet, kicsit csípős tud lenni az idő ilyenkor ősszel.

Gemenci-erdő őszi kirándulás az Impulzív Magazin oldalán
A Gemenci-erdő tökéletes célpont kicsiknek, nagyoknak, rendszeres és kevésbé gyakorlott túrázóknak. Érdemes itt eltölteni egy egész napot, felfedezni az erdő csendjét és újratölteni testünket, lelkünket egyaránt.

Fotó: Emma

Szerző