Különleges tipológiát vizsgálva hangol a közelgő ünnepre a Jelenlét e heti hármas fogata. Szerkesztőink ugyanis a Szendi Gábor programozó matematikus, író és pszichológus által megalkotott karácsonyológia kutatási eredményei alapján vizsgálják saját személyiségüket, és teheted velük Te is, ha kíváncsi vagy, mely karácsonyi lélektani típus tulajdonságait hordozod magadban.

De miért jó ez nekem? – veted fel joggal a kérdést. A válasz magától értetődő: ha olyan kategóriában találod magad, amelybe nem szívesen sorakoznál fel, könnyen változtathatsz rajta. Ha viszont szimpatikus a típus, forralt borral a kezedben, elégedetten dőlhetsz hátra egy félmosollyal az arcodon, miközben a Last Christmas szól halkan a háttérben.

Persze ez csak a két véglet. A karácsonyológiai kutatások eredményeit kevesen ismerik, mert igazi aktualitásuk éppen az ünnep táján van, amikor az emberek nem olvasni akarnak a karácsonyszindrómáról, hanem megélni azt – írja a szakember saját portálján. Ez a különleges kutatási irány a karácsonyt úgy tekinti, mint egyfajta személyiségpróbát, melyben felerősödve, olykor torzítva tükröződik vissza a személyiségünk – vallja Szendi Gábor. Summa summarum: a karácsonyt, a lélek tükrének tekinti.

Ebből indult ki főszerkesztőnk, Panna is, aki Póli Emma és Szeitz Lili szerkesztőinkkel együtt igyekezett feltárni a karácsony „lélektanát” megannyi szívmelengető, néha szívbe markoló történet, szokás, hagyomány felelevenítésével és csokorba gyűjtésével. Ha úgy érzed, jól esne néhány perc hamisítatlan ünnepváró pillanat – tudod, az a klasszikus narancshéjillatú, gőzölgő puncs- vagy mézeskalácsízű, „ólájvantforkriszmöszizjú” hangulatú szűk órácska – hidd el, a Jelenlét évzáró adása nem fog csalódást okozni!

Javasolt fogyasztási mód: egy félhomályos szobában, finom forró itallal a kezedben, némi sütivel a tányérodon, ünnepi fényfüzérekkel és karácsonyi aromájú illatgyertyákkal körülvéve, szigorúan bekuckózva! Vagy bárhogy, ahogy éppen jól esik.Szerző