Dr. Zacher Gábor, az ország toxikológusa május végén a Lélekmelegítők vendégeként kalauzol el bennünket a mindennapi függőségek világába. Talán még azon is túl. Ugyanis a Zacher 2.0 című könyvet olvasva azt tapasztalom, hogy a függőségeink kapcsán nemcsak maguk a szenvedélyek és a megküzdési stratégiák kerülnek felszínre, hanem a családi minták is. Az a bizonyos puttony, amiből szükség esetén kirántunk valamit. A kérdés csak az, hogy mindez milyen irányba mozdít el bennünket. A kötetből vett sorokon keresztül a jelen világ görbe tükrét kapjuk, egy valóságos korlenyomatot. Úgyhogy most vegyünk egy igazán mély lélegzetet, és merjünk őszintén szembenézni a kiragadott gondolatokkal.

  1. Az a bizonyos puttony

Higgyék el, ha abba a bizonyos puttonyba, amit a gyerek, a fiatal cipel a hátán, csupa-csupa jó dolgot pakolunk mi, akik a nevelésért felelünk, elérhetjük, hogy a számunkra oly fontos személy egészséges fiatal felnőtté váljon. Olyan fiatal felnőtté, aki szilárdan áll a világban, azt józanul látja, és amikor kell, tud nemet mondani, akár a valós, akár a virtuális világban.

  1. Drogos mese

A legdurvább drogos mese az Alice Csodaországban. A Lewis Carroll meséjéből készült rajzfilm nem más, mint egy 75 perces trip, tele hallucinogén elemekkel. Nem csoda, hogy ezzel a címmel a Jefferson Airplane nevű együttes kultuszdrogszámot is írt annak idején. A filmet felnőtt szinte nem is tudja végignézni, olyan idegesítő, hiszen betépve íródott. A gyereket nem zavarják az átalakulások, hallucinációk, de aki tudja, mi van ezek mögött, annak nehezen elviselhető.

  1. A telefon fogságában

Hihetetlen mód változott a világunk, rettenetes módon felgyorsult, ami ezek nélkül a technikai eszközök nélkül tulajdonképpen lehetetlen. De vajon belegondoltunk-e abba, hogy mennyi időt töltünk ezekkel a technikai eszközökkel, és mi történik akkor, ha az otthoni számítógép péntek este fél tízkor bekrepál? (…) Szóval kábítószert, alkoholt, cigarettát nem adunk a gyerek kezébe… Ám a mondat nem ér véget, van folytatása: „…és telefont?”

  1. Mágnesként vonzó közösségi háló

Miről szól ez a dolog? A gyors örömszerzésről egy felgyorsult világban, egy érzelmi szükséglet azonnali kielégítéséről. Ebből ki lehet lépni, egy kattintás az egész, de nem lépünk ki. Nem, mert folyamatosan rajta kell lenni a rendszeren, hiszen pontosan tudjuk, hogy aki egy órát nincs fent a Facebookon, azt halottnak nyilvánítják. (…)

  1. Az online hazugság

Az online világ vonzó, hiszen, ne felejtsük el, ott az lehetek, aki szeretnék lenni, és nem feltétlenül mindig az, aki vagyok. Olyan tulajdonságokkal tudom magam felruházni, amelyekkel valójában nem is rendelkezem, és ez a lehetőség egy újabb problémát, személyiségfejlődési zavart eredményezhet a fiatalnál.

  1. Létfontosságú prevenció

A drogprevenciót tizenkét-tizenhárom éves korban már késő elkezdeni, akkor ugyanis sok gyerek már túl van az első szipuzáson, füves cigin, sőt, az osztálykiránduláson be is rúgott tisztességesen. Hat-nyolc éves korban, amikor a legfogékonyabb korszakát éli a gyerek, és nyitott mindenre, már ekkor beszélgetni kell vele ezekről a kérdésekről. Ilyenkor van itt az ideje megtanítani azokra az alapokra, melyek az életét drogmentessé tehetik. A prevenció célja egy mondatban megfogalmazható: meg kell tanulni felemelt fejjel nemet mondani.

  1. Útravalóul

A kábítószerekről a gyerekeknek csupán azt kell elmondani, hogy ezek a szerek – és tökmindegy, hogy melyikről van szó – egyetlenegy dolgot csinálnak velünk: megváltoztatnak. Megváltoztatnak, méghozzá úgy, hogy a változás folyamatába nem tudunk beleszólni.

  1. Csak rajtad áll!

Azt kell mondanom, hogy a „rossz társaságba keveredtem!” című történet a legátlátszóbb duma, amivel szoktam találkozni. Mert mikor tudsz rossz társaságba keveredni? Ha elfogadod annak a társaságnak az értékrendjét.

  1. Eldobni egy életet?

Végignézve számtalan tragédiát, különböző élettörténeteket, egyetlen esetben tudom orvosi szempontból megérteni és elfogadni azt, hogy a beteg saját maga ellen forduljon. Mégpedig akkor, ha egy daganatos beteg eljut egy olyan fajta végstádiumba, amely során már tulajdonképpen elveszíti az uralmát a saját teste felett. Más esetben mindig azt szoktam mondani, olyan nincs, hogy az ember a legmélyebb bugyorból ne tudná újrakezdeni, és ne tudná megint felépíteni, vagy megpróbálni felépíteni a saját életét.

  1. Motiváció nélkül nincs változás!

Bár a függőségből nem lehet meggyógyulni, de lehet rajta segíteni, ahhoz azonban motiváció kell.

A soron következő Lélekmelegítők-esten, A mindennapi függőségeink kapcsán felmerülő kérdéseinkre dr. Zacher Gábor adja meg a hitelest válaszokat. Vajon hol húzódik meg a határ rossz szokás és függőség között? Mi a helyzet a csokival, a Facebookkal és más addikciót okozó szokásunkkal? A függőség mára szerves része az életünknek, ránk talál, körülvesz, és nem ereszt. De mi rejlik a hátterében? Gyere el május 30-án Paksra, és hallgasd meg, mit gondol a függőségeken túl a családi minták hatásáról, a szorongásról és még megannyi más témáról az ország toxikológusa, Zacher Gábor! Jegyek itt vásárolhattok.

Szerző