A címben idézett mondat – szerkesztőink tapasztalatai szerint – a legtöbb család életében legalább egyszer elhangzik, jó esetben csak poénból, és a téged éppen ugrató tesód, nem pedig a szüleid szájából. Merthogy a Jelenlét podcast heti epizódjában a „tesós” dolgokat járja körül női szekciónk: Gillich Panna főszerkesztőnk, Enzsel Adél és Póli Emma szerkesztőink társaságában.

Heti műsorunk középpontjában tehát az életre szóló testvéri kapcsolatok, a testvéri kötődés, szeretet, irigység és civakodás áll.
A stáb tagjai szerencsések: valamennyien jó kapcsolatot ápolnak bátyóval, nővérrel, hugicával, ami persze gyökereiben hat ki mindennapi életükre. Egy tökéletes világban így is van ez rendjén, és az „egy vérből valók vagyunk” dolog valóban minden nehézséget, nézeteltérést, összezörrenést, vélt vagy valós sérelmet felülír. Merthogy a testvérek élethosszig tartó kapcsolatának mindezek ugyanolyan természetes építőkövei, mint a cinkos összekacsintások, a nehéz helyzetekben megjelenő feltétel nélküli összekapaszkodás, vagy az ösztönből jövő féltés, óvás és szeret.


De vajon mi a pszichológiája a „középső gyereknek lenni” jelenségnek? A dömperes, a homokozós, vagy a „cégépítős” közös játék az igazi? És mi a nap közös fénypontja felkelés után és lefekvés előtt? Minderről szó esik majd csajos hármas fogatunk beszélgetésében. Egy-egy történetben minden bizonnyal Te is magadra ismersz majd, és előjönnek a „nálunk anno úgy volt” sztorik is.
Bízunk benne, hogy így lesz, és egy jót nosztalgiázol Pannával, Adéllal és Emmával, akiket a testvér-téma annyira magával ragadott, hogy évtizedek homályából hozott elő emlékeket, élményeket, olyan intenzíven, mintha mindezek csak tegnap történtek volna. A sok szép és jó emlék mellet szó lesz apró „nyúzásokról” és kisebb „testvérharcokról”, ahogy féltésről és szeretetről is. Nem maradt más hátra – kattints a lejátszóra, hadd szóljon! Legyél velünk Jelen ma is!

Szerző