Persze ez nagyon drámaian hangzik, de tényleg így van: amikor először kirepülsz otthonról, kíméletlenül szembesülsz ezzel az érzéssel, ha akarod, ha nem. Bármilyen nyitott és kalandvágyó ugyanis egy tizenéves szárnypróbálgató, kizárt, hogy egy ilyen vízválasztó időszak ne hagyjon benne életre szóló nyomokat, ne tanítsa életre szóló leckékre, és – jó esetben – ne szerezzen számára életre szóló barátokat. Most ezt az élethelyzetet vesszük górcső alá a Jelenlét podcast legújabb epizódjában.

Anya- és otthonhiány, honvágy, felelősség, önállósodás, gyerekszoba, első szárnypróbálgatások – talán ezek a legfontosabb kulcsszavai aktuális podcastunknak. A Jelenlét szerkesztői stábja ezúttal nem csak a múltba réved, de saját élmények, tapasztalások és életleckék nyomán igyekszik éteri mentőövet dobni minden olyan szülőnek, akinek a gyermekei csak nemrég repültek ki. Gillich Panna, Enzsel Adél, Szécsényi Szilvi és Vörös Isti szerkesztőink szemüvegén át ugyanis beleláthatnak abba a folyamatba, ahogy egy átlagos tizenéves megéli a „most aztán enyém a világ” éveket.


Másfelől a középsuliból a felsőoktatásba, a munka világába vagy éppen egy idegen országba szóló ösztöndíjprogramba került hallgatóink is szemezgethetnek ebből az epizódból. Hiszen akik frissen kerültek ebbe az élethelyzetbe, azoknak minden bizonnyal jó ideig nincs két egyforma napjuk, ilyenkor kezdődik ugyanis – az elcsépelt, mégis igaz „nagybetűs élet” szófordulattal élve – az a korszak, amikor a legtöbb tettünk súlyát egyedül kell cipelnünk, és azok következményeiért elsősorban csak magunkat okolhatjuk.

Hát ilyen, és ehhez hasonló témákról beszélgetünk a Jelenlét mostani adásában, könnyed és fesztelen hangulatban: kollégiumi farkastörvényekről, az otthon illatáról, közlekedési parákról, alkalmazkodási dilemmákról, „vissza a gyerekszobámba” pillanatokról, és még sok-sok izgalmas helyzetről, amiért érdemes a lejátszó „play” gombjára böknöd! Jó szórakozást kívánunk – legyünk jelen együtt a következő percekben! 

Szerző