Ő az, aki a Jelenlét-podcastban kitárja a szívét, mondhatni szűrő nélkül vállalja önmagát, és minden egyes adás után megfogalmazza, hogy számára igazi lelki feltöltődés egy-egy felvétel. Általa már eljutottunk a világ különböző pontjaira, hiszen az utazás a lételeme. Hogy mit tanulhatunk tőle? Azt, hogy merjünk kilépni a megszokott kerékvágásból, és próbáljuk ki magunkat különböző szerepekben!


Melyik utazásod során tanultál a legtöbbet önmagadról?
Ez egy meglehetősen hosszúra sikeredett út volt – az Angliában töltött hét évre gondolok.
Milyen úti cél szerepel még a bakancslistádon?
Legszívesebben a világ valamennyi országába elutaznék, de bízom benne, hogy legalább az összes európai országba eljuthatok, és egy dél-amerikai utazás is a nagy álmaim közé tartozik. És Kanada! Na, jó, nem tudok egyet választani. Nagyon sok ilyen van.
Hol élnél szívesen és miért?
Mindenhol egy picit… Lehet olyat? Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban, mert nagyon tetszik a mediterrán lazaság, és csábító a napsütéses órák száma is. És ugyan egy kissé talán ellentmondásosan hangzik, de a skandináv államok valamelyikében is szívesen letelepednék egy időre. Ezeket tartom ugyanis a legjobban működő, legélhetőbb országoknak, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a számomra is fontos értékekre, valamint a társadalmi kérdésekre. Új-Zélandon is szívesen élnék, mert olyan változatos és gyönyörű természeti adottságai vannak.
Kivel ülnél le szívesen beszélgetni?
Veled! Bármikor. Egyébként Friderikusz Sándorral vagy Jacinda Ardernnel, Új-Zéland volt miniszterelnökével.
Melyik könyvnek lennél a főszereplője?
A sajátoménak. Még nem tudom a címét.
Melyik volt a legviccesebb kalandod Flokival, a kutyáddal?
Sok ilyen van, nehéz egyet kiemelni. De talán akkor szoktam a legjobban felnevetni, amikor veszettül keresem, közben össze-vissza kiabálok, hogy már megint hova tűnt, erre ott ül mellettem nagy nyugalommal, és csak néz rám hatalmas szemekkel, hogy most meg miért óbégatok.
Milyen lenne számodra egy tökéletes nap?
Ha láthatnám a napfelkeltét és a naplementét is. Közben vendégül látnám a családot, a barátokat – nagy nyüzsgés lenne, finom ételekkel, italokkal és jó beszélgetésekkel. Imádok másokat vendégül látni.
Mi az, amire a jóga tanított meg?
Az öngyógyításra – fizikailag és lelkileg is.
Mire nem sajnálod az idődet?
A kapcsolataimra és önmagamra.
Téged is elért a klímaszorongás? És ha igen, hogyan oldod fel magadban az ezzel járó stresszt?
Egyelőre nem tudok vele mit kezdeni, de igyekszem kivenni a részem a klímaváltozás elleni harcból, és környezettudatosan megtervezni a jövőmet.
Ha tehetnéd, akkor mit kérdeznél meg legszívesebben az édesapádtól, aki már nem lehet közöttünk?
Inkább kérnék tőle valamit. Azt, hogy énekeljen nekem-velem… Talán elfogultság nélkül mondhatom, hogy nagyon szépen tudott énekelni, én pedig szerettem hallgatni.
Ha lehetne egy szuperképességed, mit választanál?
Repülnék vagy értenék az állatok nyelvén.
Mi az, ami a leginkább foglalkoztat mostanában?
Az, hogy tanuljak, fejlődjek. És a lakásfelújítás is nagyon érdekel.

Szerző