Vekerdy Tamás örökérvényű gondolatait, a gyermekneveléssel kapcsolatos útmutatásait interjúk és könyvek őrzik a jelen és a jövő generációinak. A pszichológus-írónak határozott elképzelése volt a gyermeknevelésről, szülők ezreinek segített írásaival utat találni a szülői feladatok útvesztőjében. A közoktatás kapcsolatban sem rejtette véka alá véleményét, az alternatív pedagógiai módszerek támogatója volt, részt vett a hazai Waldorf-iskolák megszervezésében és tanárképzésének kialakításában.
Kádár Annamária mesepszichológust arra kértük idézzen fel néhány emléket, melyek a Tanár Úrhoz kötik.
„Vekerdy Tamás fitt volt, úgy lelkileg, mint szellemileg, mindig képben volt az újdonságokkal. Ő ajánlotta elsőként a Mesepszichológia könyvem, a Nők Lapja rovatában, ő volt a beszélgetőpartnerem a budapesti könyvbemutatómon. Közvetlen volt, humoros, fantasztikusan tudott mesélni. Mindent megjegyzett, személyes dolgokat is nagyon sok emberről. Például tudta lányaink Lilla, Zsolna történetét, mindig kérdezte, hogy hol tartunk az örökbefogadási folyamatban. Örökké élni fog bennem. Nemcsak szakemberként, emberként is. Zavarba is tudott hozni. Egyszer, még 2013-ban, kértem tőle egy ajánlást egy ösztöndíjhoz. Most előkerestem ezt a levelet. Ezt válaszolta: „Anna! Persze! Írd meg magadnak, szemérmetlenül dicsérve magad – ami azt jelenti, hogy objektíven ábrázolva, szerintem, csak én nem tudom ehhez kellő bőségben az adatokat – küldd el nekem, én átmásolom, visszaküldöm. Azt is lehet hogy kinyomtatod, beadod, mondván, hogy én diktáltam az idő rövidsége és utazásom miatt, és utólag igazolom. Mindenre felhatalmazlak – aláírásra is! Üdv és csók: T”
Hihetetlen, hogy már nincs köztünk. Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban örökre lehunyta szemét, de szavai, gondolati mindörökké velünk maradnak.

Fotó: Képmás magazin

Szerző