Kilenc fekete-fehér öltönyös férfi és egy díva! Ők alkotják a Group’n’Swinget, hazánk legismertebb swing zenekarát, akiket a „Dal” című műsorban ismerhetett meg igazán a közönség. A „Retikül” című dal azóta is rendszeresen felcsendül a Ridikül műsor főcímdalában. A Fonogram-díjas csapat álma volt, hogy egyszer a dalaikból színdarabot készítsenek, így született a Holdfény mulató koncert musical. Az egyedülálló produkció egyik főszereplője Magyar Bálint izgatottan mesélt az előtte álló kihívásról.

Gondoltad egykor, hogy nemcsak koncertezni fogtok, hanem színdarabban is fogsz szerepelni a zenekarral?
Az utóbbi években azt tanulom, hogy ne ábrándozzak, mert a dolgok úgyis jönnek. Színészként persze elég jóleső érzés, hogy egyszer csak megkapom kettő az egyben módon a zenét és a színjátszást ily módon. A koncertjeink egyébként sem csak a „kimegyünk és eljátsszuk” jegyében zajlanak, minden koncerten egyből partner a közönség, legalábbis azon vagyunk, hogy elérjük, ne csak a tánc révén „álljanak velünk szóba”. Mindig van kiszólás, kis rögtönzések. Most minden le lesz írva, így a közönség egy picit kimarad a szokásos interakciókból, de szerintem egy másik oldalról teljesen újat kapnak majd.


Mennyire folytatok bele a történet megírásába?
Leginkább a dalok alkotják a mi részünket a darabban, Gábor aztán ezt a – darab számára – zenei nyersanyagot jó dramaturgiai érzékkel rakta sorrendbe, és egészítette ki párbeszédes helyzetekkel, jelenetekkel. Mivel a dalaink általában is kis történeteket mesélnek el, egészen sokrétű lesz/lett a darab. Én az első nagy, közös megbeszélésen leesett állal hallgattam, mit hozott ki Gábor a dalok összefűzéséből. Jó érzés, hogy ennyiféle lehetőség van egy dalcsokor sorba állítására, és ilyen újszerűvé válik egy-egy dal a darabban betöltött helyétől.

Te vagy a legszerencsésebb helyzetben, mert színész is vagy. Hogyan tudsz segíteni a társaidnak?
Soha nem tukmálom rá magam másokra, csak mert jártam ezen az úton. Ha olyat látok, vagy olyasmi jut eszembe, ami logikusabb, vagy előbbre vihet, megosztom a többiekkel, aztán van, hogy úgy lesz. De csak azért erősködni, mert több ezirányú tapasztalatom van, nem szoktam. Az mindenesetre jólesik, amikor kérés nélkül tőlem kérdez meg valaki valamit, mert azt gondolja, jó meglátásaim lehetnek.

Született dal kifejezetten erre a produkcióra?
Igen, a történet megkívánta, hogy egy kis kiegészítéssel legyen még kerekebb, dramaturgiailag érthetőbb. De attól is újszerű ez a dolog, hogy nem lebbentem fel a fátylat több részletről.

Számodra miért különleges ez az előadás?
Az első dolog a próbafolyamat: ez nem koncert lesz, mert sokkal összetettebb annál, ezért kicsit olyan lesz, mintha színházban dolgoznék egy egyébként nem színházi emberkékből álló csapattal. Valamint egy elég nagy tánccsoport is becsatlakozik, a MaffiaSwing1920, akikkel szintén még árnyaltabb és színházibb lesz a próba, főleg, hogy lesznek-az idő kihasználása miatt-táborszerű együttlétek is, mint egy műhelymunka.

Fotók: Barta Imre

Szerző