A Jelenlét aktuális epizódjában egy „virtuális papás-mamás” játékra hívunk. A néhai pszichológus-író, Vekerdy Tamás válogatott gondolatait jártuk körbe, talán számodra sem ismeretlen, vagy éppen kapaszkodót nyújtó élmények, tapasztalatok és gondolatok mentén.

Főszerkesztőnk, a beszélgetést tőle már jól megszokott műgonddal terelgető Panna komoly, mély, ugyanakkor játékos és szívet melengető Vekerdy-igazságok köré szervezte a műsort. Ebben a részben a kamaszkorú fiát nevelő Sziszi és jómagam, aki egy kisiskolás korba lépő „kisnagylány” útját egyengetem voltunk a beszélgetőtársai, hogy időbeosztásról, a szülői feladatokról, túl komolyan vett életről, titkokról és az önmagukkal szemben támasztott elvárásokról gondolkodjunk közösen.

„A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat. Ezért időnként meg kell szabadulni tőlük, mert a gyerek érdeke is, hogy folyamatosan jól rágható és jól szívható, pihent anyja – és persze apja is! – legyen neki.” Talán az egyik legtöbbet idézett gondolat a „Vekerdy-tárból”, ami, bár elsőre kegyetlenül hangozhat, de a lelke mélyére nézve, ki merne mégis felkiáltani: hát ez egyáltalán nem igaz?! Ez az egyik védjegye a neves szakember életművének, hagyatékának – mondandóját sokszor megosztóan naturális és szókimondó képekben tárta olvasói, hallgatói, valamint követői elé.

Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is? – hangzik el a műsorban a szintén gyakran emlegetett Vekerdy-idézet, sok hasonló mellett. Provokál, elülteti a gondolatcsírát, véleményez (nem is olyan finoman), és mindemellett utat mutat. Talán ez utóbbi a legfontosabb jellemzője annak a gondolati összeállításnak, amellyel Panna várt minket erre az adásra. Most lássuk, pontosabban hallgassuk, hogyan is fogadtuk, egészítettük ki vagy éppen kereteztük át a szóban forgó bölcsességeket!

Szerző