Szokás mondani, hogy vannak olyan dolgok az életben – kiváltképp kis hazánkban –, amikhez „mindenki ért”! Ilyen a párkapcsolati tanácsadás, a futball és az örök elmaradhatatlan: a gyermeknevelés.
A Jelenlét aktuális epizódjának megszólalói, ugyanis kendőzetlenül vallanak a téma szépségeiről, nehézségeiről, valamint kompromisszumokról, próbálkozásokról, és igen, bukásokról is. De szóba kerül az is, hogy a különféle szakkönyvek helyett egy, a témát mulatságosabb oldaláról megközelítő olvasmány, olykor nagyobb segítség lehet.

Ezt a gondolatmenetet (is) megragadva igyekeztünk belekóstolni, így az év elején, egy olyan hatalmas, szerteágazó, színes és megosztó témába, ami akár további részeknek is alapjául szolgálhat a 2021-es év epizódjainak sorában. Véletlenül sem bagatellizáljuk el persze a kérdést, hiszen őszintén valljuk, hogy a szülők felelőssége hatalmas, kiváltképp, ha arra gondolunk, hogy egy emberpalánta első néhány éve alapjaiban határozza meg, hogy később milyen „felnőtt növénnyé” fejlődik majd!

Ezzel együtt Gillich Panna, a gyermeknevelésnek egyelőre még csak a gondolatával barátkozó, a témát „külső szemlélőként” figyelő, ugyanakkor irányító főszerkesztőnk, igazi női „hatodik érzékkel” kérdez bele sikamlós témákba, aktuális jelenségekbe, azok általános vagy egyedi jellegébe. Beszélgetőtársként ezúttal két olyan szerkesztőt hívott maga mellé, akik évek óta „őrölnek a közös malomban”, igaz, egyikük már „duplázott a jóból”. Dr. Mahalek Judit egy három- és egy ötéves kislány édesanyjaként, jómagam Vörös Isti, pedig egy ötéves kisasszony apukájaként ültem a mikrofon mögé (hasonló témákban egyébként #APUlzív rovatunkban is olvashatsz írásokat).

Ez az epizód, mondhatni folytatása egy korábbi beszélgetésünknek (A gyermekvállalás nem lehet tervszerű projekt), amelyben Judit mellett Enzsel Adél szerkesztőnk foglalt állást gyermekvállalás-kérdésben. Annak az adásnak az volt a különlegessége, hogy egyik „lányunk” sem igyekezett meggyőzni Téged a maga igazáról – pontosabban álláspontjáról –, mégis mindkettejükkel maradéktalanul azonosulhattál.

Panna indító gondolata ezúttal az volt, hogy egy olyan témát járjunk körül, amihez „mindenki ért”, hátha sikerül rámutatnunk, hogy azok a dolgok, amelyektől a fiatal szülők esetlennek, hovatovább alkalmatlannak érzik magukat a nagy feladatra, pont olyanok, amelyekkel mások is küzdenek vagy már megküzdöttek. Emellett anya-gyermek, apa-gyermek, anya-apa, szülők-barátok, szülők-nagyszülők alapvető kapcsolati kérdései is felszínre kerülnek jelen epizódunkban. Légy velünk most is!

Szerző