A manuálterápia nevében felfedezhetjük a manuál szót, ami arra utal, hogy a kezelés kézzel történik. Érdekelt ez a fajta gyógyulási mód, ezért felkerestem Törökné Antóni Mariann gyógytornász és manuálterapeutát, akinek a válaszaiból fény derült arra, hogy ez a módszer az emberi testet egészében vizsgálja, miközben segít megoldani a mozgásszervi problémákat, ezáltal a fájdalom többé már nem lesz a mindennapok része.


manuálterápia egészség tudatos életmód Impulzív Magazin
– Aki még nem hallott erről a módszerről, annak hogyan magyaráznád el, hogy mi is ez valójában?
– A manuálterápia a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik. Kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és a perifériás ízületek elváltozásainak kezelésére. Tulajdonképpen az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amely során a kezelő mechanikus energiát alkalmaz, izomlazító módszerekkel kombinálva. A terapeutának és a kezeltnek összehangoltan, harmonikusan kell együttműködnie. A kívülálló számára ez a kezelési technika részben nyújtó és lazító gyakorlatokra, illetve a kezelő közreműködésével zajló tornára, masszázsra, ízületi feszítésekre, úgynevezett „ízületi ropogtatásokra” emlékeztetnek.
– Hogyan kezdődik egy terápia?
– Először alaposan kikérdezzük a beteget, ezt hívjuk anamnézisnek. Már ekkor nagyon fontos információk derülhetnek ki! Ezután minden oldalról megnézzük a pácienst, és különböző aktív mozgásokat kérünk tőle. Majd ezt követően passzívan is megvizsgáljuk az adott ízület mozgását, szegmentálisan, a környező szalagokat, illetve izmokat is figyelembe véve. A medence vizsgálata is elengedhetetlen, hiszen a mozgásszervrendszer szempontjából olyan, mint a „ház alapja” – ha ez nincs a helyén, akkor semmi sincs.
– Mi történik a kezelés alatt?
– Zömében kézzel, azaz manuálisan végzett technikákkal oldom az ízületek mozgáskorlátozottságát, és az izomzat szükség szerinti lazításával helyreállítom a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját és stabilitását. A fájdalom múlásával és a mozgás szabadabbá válásával pedig a közérzet is érezhetően javul.

manuálterápia egészség tudatos életmód Impulzív Magazin
– Milyen hatás érezhető a kezelés végén?
– Akinek akut fájdalma van, annak a manuálterápia egyáltalán nem biztos, hogy egy kellemes, jóleső kezelésnek hat, sőt, kimondottan fájdalmas is lehet. Azonban az átmeneti kellemetlen érzetet általában ellazultság és megkönnyebbülés váltja fel a kezelés végén.
– Ha jól tudom, a gyógytorna a fizioterápia egyik legfontosabb területe?
– Igen, vele kezeljük különböző mozgásszervi megbetegedéseket. A mozgásszervrendszert ért különböző sérüléseknél törhetnek a csontok, szakadhatnak a szalagok, az izmok, kificamodhatnak az ízületek stb., és ezek a traumák akár kombinálódhatnak is egymással. A teljes felépülés érdekében a sérülés ellátása után utókezelésre, azaz gyógytornára van szükség. Ahhoz ugyanis, hogy újra működni tudjon az adott testrészünk, elengedhetetlen a rehabilitációs mozgás, amit csak szakember útmutatásával végezhetünk.
– A manuálterapeuta tulajdonképpen csontkovács?
– A manuálterápia a csontkovácsoláshoz hasonló, viszont tudományos alapokra helyezett és az orvosok által továbbfejlesztett természetes gyógyító módszer. A csontkovácsolás is a manuálterápiás kezelések közé tartozik, de a manuálterápiát csak orvosok, illetve gyógytornászok alkalmazhatják. Lényeges, hogy mi, terapeuták nem csak úgy „össze-vissza” ropogtatjuk a beteget, hiszen ennek a módszernek rendkívül fontos része a diagnosztika.

egészség manuálterápia tudatos életmód Impulzív Magzin
– Kiknek ajánlod a manuálterápiát?
– Alapvetően mindenkinek, akinek mozgásszervi problémái vannak. Lehet ez a gerinchez köthető nyak-, hát- és derékfájás, vagy a csigolyaoszlop elváltozásaiból adódó és a végtagokba kisugárzó fájdalom, végtagzsibbadás, ami az idegek megszorulása, „becsípődése” miatt lép fel. A gerinc és a nagyízületek mozgáskorlátozottságából adódó izomtúlfeszülések és fájdalmak is idetartoznak, ahogy a nyakhoz köthető szédülés, fejfájás és fülzúgás is. A végtagok ízületeihez kapcsolódó fájdalmakat is tudjuk kezelni, amik a váll, a csípő, a térd, a könyök, a csukló, a boka, a kezek és a lábak területén jelentkezhetnek. A porckorongsérv (hétköznapi nevén „gerincsérv”), valamint az ennek következtében kialakuló fájdalom, zsibbadás és mozgáskorlátozottság enyhítésére, vagy akár megszüntetésére is alkalmas a módszer.
– Miért lettél manuálterapeuta?
– A legjobb és leghatásosabb módszer, amivel gyógytornászként találkoztam, ráadásul saját magamon is megtapasztalhattam a hatékonyságát. Évekig fennálló mozgásszervi problémám megoldására sokféle terápiát kipróbáltam, de mindhiába, viszont már a második manuálterápiás kezelés eredményt hozott: egyszerűen megszűnt. A manuálterápia szemlélete az emberre, mint egészre, egységre fókuszál, és mindig a kiváltó okot keresi, majd azt próbálja megszüntetni. Ez a módszer nem tüneti kezelést folytat, éppen ezért olyan eredményes.

Fotó: Kesztyűs Atti

Szerző