Végzett közgazdászként kereste a saját útját, mert úgy érezte, még nem talált rá arra a hivatásra, amit szívből szeret. A lakberendezés gyermekkora óta vonzotta, ezért átképezte magát, és ma már mosolygó szemmel meséli legfrissebb munkával kapcsolatos élményeit. Egyedi, változatos terveit nézegetve egyre kíváncsibb lettem, mivel is foglalkozik pontosan Frei-Salamon Judit.

– Milyen érzés mások otthonaival foglalkozni?
– Amikor először belépek egy átalakításra váró otthonba, heveseben kezd verni a szívem. Látom a lehetőségeket benne, a szemem előtt rajzolódnak ki az ötletek, amik az egész tervezési folyamatra hatással vannak. Mindig izgatottan várom, hogy a kész terveket átadhassam és az ügyfeleim elégedettek legyenek a munkámmal.
– Kitől örökölted a kreativitásodat?
– Anyukámtól, akivel rendszeresen felforgattuk az egész lakásunkat: átrendeztük, új dekorációt készítettünk, más-más köntösbe öltöztettük. Imádtam részt venni ezekben a munkálatokban.
– Ezek szerint már gyermekkorodban lakberendezőset játszottál.
– Ez így igaz, mégis viszonylag későn, két évvel ezelőtt jutottam el arra a pontra, hogy rájöttem: az én utam csakis a lakberendezés. Ebben tudom megtalálni önmagam, kiélhetem a kreativitásomat és végre azzal foglalkozhatok, amire a szívem mélyén mindig is vágytam.
– Elmeséled az első lakberendezéssel kapcsolatos élményedet?
– Hartán egy autentikus, téglával kirakott épület átalakítását vállaltam el, ezzel segítve az alapítvány a munkáját, aki azt tűzte ki célul, hogy egy modern közösségi házat hoz létre a faluban. Teljesen beleszerettem az épületbe. A munkálatok már elkezdődtek, lassan elnyeri végső formáját, és az álomból valóság válik.
– Mikor célszerű lakberendező segítségét kérni?
– Akkor működik gördülékenyen a munka, ha már az első pillanattól kezdve az építész és a lakberendező összhangban dolgozzák ki a terveket. Általában az ügyfelek a műszaki tervvel a kezükben nekivágnak az építkezésnek, majd a kezdeti lendület egyre csak fogy. A berendezésnél szembesülnek azzal, hogy még rengeteg kérdésre nem tudják a választ, és csak ekkor fogadnak fel egy lakberendezőt.
– Ma már nem meglepő, ha egy lakás átalakításában is közreműködik lakberendező.
– Ideális esetben akkor kapcsolódunk be a munkálatokba, amikor a falak még nem kerültek a végleges helyükre. A legtöbben ódzkodnak a falbontástól, pedig egy fal áthelyezése új teret hoz létre, új megoldásokat lehet kipróbálni, ami akár egészen meglepő hatást is kelthet. Természetesen nem mindig ilyen szerencsés a helyzet, adódnak olyan feladatok, amikor a végső enteriőr tervezésével bíznak meg.
– Hogyan kezdődik a közös munka?
– Az első találkozás alkalmával magamba szívom az ügyfél elképzelését. Előfordul, hogy nincs konkrét terve, ezért különböző fotókat nézegetünk, és azt kérem, figyeljen, hogyan hat rá, milyen érzést kelt benne az adott kép stílusa. Ezek segítenek abban, hogy kiválasszuk azt a stílust, amiben el tudná képzelni az új életét.
– A lakberendező stílusa nem feltétlen egyezik az ügyfelével, miként lehet áthidalni ezt a különbséget?
– Nem csupán egy fajta stílusban dolgozom, sokkal inkább az ügyfél igényeit helyezem előtérbe, és csak a háttérben jelennek meg apró részletek, amik engem tükröznek. Annak ellenére, hogy ez egy kreatív szakma, nem szabad az ügyfélre ráerőltetni a saját elképzelésünket, ha ő azzal nem tud azonosulni.
– Gondolom, a trendek is befolyásolják, hogy éppen mire vágynak az ügyfelek.
– A trendeket figyelembe kell venni, de ezek követése tévút lehet, mert amilyen gyorsan jönnek, olyan hirtelen elillannak, és máris lecserélhetjük az egész enteriőrünket. Ha az aktuális trendnek megfelelően szeretnénk berendezni a lakásunkat, akkor idén a harsány living coral fog dominálni. Ez a szín szempillantás alatt unalmassá fog válni, egy év múlva pedig divatja múlt lesz. Ezért ajánlom, hogy inkább a kiegészítőkkel, textíliákkal játsszunk, ezekkel vigyük be a fast fashion trendeket otthonunkba.
– Új szolgáltatással bővítetted a vállalkozásodat: mit jelent a „home staging” kifejezés?
– Talán úgy lehetne lefordítani, hogy a lakás tudatos felkészítése az eladásra. Megfigyelhető ugyanis, hogy az eladásra váró lakások tulajdonosai nem tudják, hogy a vevők mire figyelnek az otthonukban. Jó állapotban lévő lakásokat alakítunk át eladhatóvá, vonzóvá a vevő számára, ehhez ismernünk kell az elképzeléseiket. Ezekre fókuszálva átalakítjuk azokat a részeket, amik hátrányosan befolyásolják az eladást. Kihozzuk az ingatlanból a legtöbbet, meg tudjuk mutatni a benne rejlő lehetőségeket.
– Miért varázsol el ez a szakma?
– Mert megható látni az ügyfél elégedettségét, ami rajtam is múlik, hiszen én is segíthettem neki abban, hogy az álomotthona elkészüljön.

https://www.facebook.com/Homeplanet.Judit/

Szerző