Szegedet, a napfény városát gyerekkorom óta ismerem és szeretem. Szeged és én… Ugyan sokáig csak egy osztálykirándulás, néhány színházi élmény, majd egy-egy bulis este kötött ide, de aztán jöttek az egyetemi évek, és ma már az otthonomnak tekintem ezt az emberléptékű, hangulatos várost a maga száz meg száz csodájával. Mindig is tudtam, és persze láttam is, hogy meseszép helyen élek, de néha ez elhomályosul előttem, és csak a mindennapok megszokott díszleteként nézek rá. Éppen ezért időről időre megpróbálom egy idegen szemével látni, hogy újra felfedezzem ámulatba ejtő szépségét. Persze sokszor rácsodálkozom megannyi apró csodájára, de az elmúlt napokban újra teljes gyönyörű valójában tárult elém.

Rengeteg mesés kincsét fedeztem már fel a „kéttornyú” városnak, de tudom, hogy még több vár rám, hogy megismerjem, vagy csak hagyjam, hogy ismét elvarázsoljon. Most összeszedtem egy csokorra való szépséget, hogy megmutassam Neked Szegedet, mert biztos vagyok benne, hogy egyszer Téged is kalandra csábít.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
A két torony lábánál
Hol máshol is kezdeném… A Dóm tér – megálmodóinak elképzeléseit valóra váltva – a történelem, a vallás és az oktatás egységét őrzi. Itt magasodik a Fogadalmi templom vagy más néven Szegedi Dóm, két monumentális tornyával. Szerintem a Tisza mellett, ez a késő eklektikus székesegyház Szeged egyik jelképe. Érdemes betérnünk és megcsodálnunk a belső templomteret, a baldachinos márvány főoltárt és a szentély kupolájából ránk tekintő, lélegzetelállító freskót. Az épület előtt álló Dömötör-torony talán már kevésbé ismert, pedig ez a Tisza-parti város legrégebbi épülete. A 4. században élt Szaloniki Szent Demeter vértanú tiszteletére emelt korábbi templom egyedüliként meghagyott tornya, mely a tér egyik különleges látványossága. Kukkantsunk be a dóm alatt működő Látogatóközpontba is, amely kiállítóterében egyházi és világi jellegű bemutatókat láthatunk. Érdemes sétát tennünk a székesegyházat U alakban körbefutó árkádsoron – Nemzeti Emlékcsarnok –, ahol a magyar történelem, tudomány, művészet és irodalom kiemelkedő alakjainak emléket állító szobrok és domborművek kísérik lépteinket. A Dóm tér szépsége és akusztikai adottságai révén méltán vált a Szegedi Szabadtéri Játékok otthonává. Ha tehetjük, áldozzunk a kultúra oltárán egy csillagos nyári estén, és nézzünk meg egy fantasztikus darabot ebben a csodás környezetben. A dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma. Naponta kétszer – 12:15 és 17:45 órakor – az egyetemi vezetőket és a végzős diákokat ábrázoló figurák járnak körbe az óralap előtt a „Ballag már a vén diák…” kezdetű énekre, minden egész órakor pedig a „Szeged hírös város” nóta dallamát játssza. A teret egy árkádokkal szabdalt épületrész alatt hagyhatjuk el. A középső, széles Szent Gellért-kapu mellett, a püspöki palota déli oldalának „hírhedt” átjárója a Trianoni kapu látható. Az egyetemi diákság körében igen népszerű, mert állítólag aki átmegy rajta, az a következő vizsgáján megbukik, ezért is nevezi a népnyelv uv-kapunak. Innen egyenes út vezet bennünket az Aradi vértanúk terén át a Hősök kapujához. A hazánk legdrámaibb, legfelkavaróbb jelzőjével illetett freskó Aba-Novák Vilmos alkotása, amely az első világháborúban elesett szegedi katonáknak állít méltó emléket.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Építészeti stílusok vonzásában
Az angol gótika és a romantika stílusjegyei különleges megjelenést kölcsönöznek a Fekete háznak, mely nevét régebbi sötétszürke színéről kapta. A szegedi nagy árvizet is átvészelő ház volt kaszinó, nőnevelde, és később tanácsi lakásokat is kialakítottak benne. Ma múzeumi kiállítóhelyként működik e különleges, toronyszobás műemlék épület.
A mór-arab-mediterrán elemekkel tűzdelt, szecessziós stílusú Új zsinagóga lenyűgöző látványt nyújt. Minden részletének és elemének jelentése és fontos szerepe van, valamennyi egy egész történetet mesél el nekünk.
A Szent István téren álló víztorony, a szecessziós jegyeket őrző „Szeged Öreg Hölgye”, két állandó kiállítással és a városra nyíló pompás kilátással vár bennünket.
Az Anna Fürdő csoda szép, fehér neoreneszánsz stílusú épületében gyógy- és wellnessfürdő részleg is működik, ahol a gyógyulni és pihenni vágyók élvezhetik a magas ásványianyag-tartalmú természetes Anna-víz jótékony hatásait.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Kultúra és természet harmóniája
A fürdőtől a Tisza irányába indulva, hamarosan a Stefánia elegáns sétányára érkezünk, melynek árnyas fái alatt megpihenhetünk és megcsodálhatjuk a „szőke” folyót, míg a gyerekek a játszótéren múlathatják az időt. Itt található a Vajda-palota, ahol jelenleg a főügyészség székel és a Régi Hungária épülete is, amely most Szeged vigadójaként működik. A város szabadtéri műalkotásai közül itt, a sétányon kapott helyett az én személyes kedvencem, a meseszép, fehér carrarai márványból készült Erzsébet királyné-szobor.
Áttekintve az út túloldalára Szeged egyik legszebb eklektikus-neobarokk épületét, a Szegedi Nemzeti Színházat pillanthatjuk meg. Félköríves homlokzatát a színjátszás allegorikus alakjai díszítik, két oldalán a falfülkékben Katona József és Erkel Ferenc szobrai láthatók. Az épület belső terei is barokkos lendületességet és díszítettséget mutatnak. A színházlátogató közönség a mennyezet csoda szép freskói alatt élvezheti az évad opera, tánc és drámai előadásait.
A színház mellett áll a Belvárosi Mozi art deco stílusú épülete. Ma ez az egyetlen filmszínház az országban, amely eredetileg is mozinak épült, és megnyitása óta megszakítás nélkül így is üzemel.
Továbbhaladva a Tisza mentén, a millennium idején neoklasszicista stílusban épült, hófehér Móra Ferenc Múzeum épülete tárul a szemünk elé. A Szegedet és környékét bemutató néprajzi, természettudományi és képzőművészeti állandó kiállítások mellett, számos nagyszabású időszaki kiállítás is megrendezésre kerül itt. Jelenleg az 1800-as évekbe utazhatunk vissza, melynek „díszletét” Erzsébetnek, a „magyarok királynéjának” életét bemutató kiállítás adja. A múzeum előtti hangulatos téren modern, este a szivárvány színeiben játszó, zenélő vízjátékban gyönyörködhetünk. A nyári melegben előszeretettel pancsolnak itt a gyerekek, miközben az „Érj át szárazon a vízsugarak alatt!” – kihívást próbálják teljesíteni futva vagy éppen rolleren kerekezve.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Belvárosi zöld övezet
Átsétálva a túloldalra – a mozi és a színház épülete között –, elérjük a Széchenyi tér évszázados platánfák, pompás virágzatú magnóliák, császárfák és más, szemet gyönyörködtető kertészeti csodák övezte parkját. A természet színes kavalkádjában szobrok mesélnek a város és az ország történelmének meghatározó alakjairól. És, amit csak a „beavatottak” ismerhetnek: a tér középső fasora mentén egy öreg platán famatuzsálem törzse malacfejet formáz a magasban. Te se hagyd ki a felfedezését!
A város főterének másik oldalán emelkedik a neobarokk Városháza karcsú tornya. Figyelmünket nem kerülheti el a két épületrészt összekötő Sóhajok hídja sem. A városatyák „házának” különleges hangulatú belső udvarán nyaranta zenei és színházi programok várják a kultúrára éhes közönséget.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Mediterrán életérzés
Elhagyva a teret, két Salve szobor (Karneválherceg és Karneválhölgy) köszönti a Kárász utca „vendégeit”, reneszánsz karneváli hangulatot kölcsönözve a helynek. A sétálóutcán haladva a Klauzál téren álló Kossuth Lajos szobor és a Millenniumi díszkút mellett vezet az utunk. Körbenézve csoda szép műemléképületek, hangulatos üzletek, teraszos kávézók és éttermek látványa fogad bennünket. A történelmi hagyományokat őrző építészet itt jól megfér egy csipetnyi mediterrán hangulattal fűszerezve. A sétány végén az Utcai zene szoborkompozíció kedves alakjai vesznek tőlünk búcsút – a gyerekek nagy kedvencei ezek a figurák, ahogy azt a fényesre simogatott galambok és a lihegő kutya buksija is mutatja. Átkelve az úton megérkezünk a szegediek kedvenc pihenő- és találkozóhelyére, a város legnagyobb zenélő szökőkútjához. Itt, a Dugonics téren látható az egyetem főépülete, lépcsőjéről Szent-Györgyi Albert lépked le, oldalt pedig a komor tekintetű József Attila várja, hogy szembenézzen az „egyetem fura urával”.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Szecessziós örökség
Szeged – többek között Bécs, Barcelona, Brüsszel mellett – tagja a szecessziós városok hálózatának. Mintegy ötven épületet, illetve épületrészt jellemez e meseszép építészeti stílus a napfény városában. Ilyen például a Református palota, melynek hatalmas terasza az éneklő gyerekek szobraival és színes homlokzati mozaikképével magával ragadó, ahogy a közelében álló Gróf-palota is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A Kárász utca sarkán álló impozáns Ungár-Mayer-féle palota kupolaszerű tornyával és szobraival kápráztat el, míg a Regionális Összművészeti Központnak (REÖK) otthont adó csodás Reök-palota, olyan mintha tündérek szálláshelye lenne.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Vizes kalandok
Ha élvezni szeretnénk a Tisza nyújtotta számos vizes program valamelyikét (kincskereső hajós kaland, sétahajózás, kajak-kenu, száguldás a „Hasítóval”), segítségünkre lehet a FOKA Ökokikötő. A helyiek által csak Laposként emlegetett újszegedi szabadstrand pedig mediterrán hangulatával, napozó ágyaival és természetes napernyőivel csábít, ha felfrissülésre vágyunk, kihasználva az utolsó meleg nyári napokat. Strandolás közben a Móra Ferenc Múzeum és a Dóm tornyainak felemelő látványában gyönyörködhetünk. Amennyiben a kiépített fürdőhelyeket kedveljük, a híd túloldalán vár bennünket a Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman, a modern Napfényfürdő Aquapolis szlogenje pedig mindent elárul a helyről: „Kényeztetés, kaland, kikapcsolódás”.

kirándulás utazás úti cél Szeged Impulzív Magazin
Együtt lélegezve a természettel
Közvetlenül a Belvárosi-híd újszegedi folytatásaként, az Erzsébet-ligetbe érkezünk. Bejáratánál áll a Szent Erzsébet templom, mellette szökőkúttal díszített pihenőtér. A park tengelyét szegélyező hatalmas platánok mentén, gyepes tisztásokon piknikezhetünk, vagy idős hársfák, tölgyek és juharok árnyékában andaloghatunk, időnként megpihenve egy-egy padon, de hódolhatunk a „száguldás” örömének is egy Lime-ra pattanva. A liget egyébként számos lehetőséget rejt magában, ha szabadidős kikapcsolódásra vágyunk. Szabadtéri színpad, edzőterek, teniszpályák, korszerű futópálya, skate-pálya és játszótér várja az oda látogatókat. A Liget majálisok és gasztronómiai fesztiválok helyszíneként is szolgál, hangulatos ösvényei sétára csábítanak.
Ha már szóba kerültek a természet színes csodái, akkor nem feledkezhetünk el a Füvészkert mesés világáról és a gyerekek nagy kedvencéről, a Vadasparkról sem. Bár ez utóbbi miatt vissza kell térnünk a „szőke” Tisza másik partjára.

Ha nem szeretnénk autózni a városnézés során, vagy éppen elfáradtunk a nagy jövés-menésben, akkor a segítségünkre lehetnek a telefonos applikáción keresztül bérelhető Lime e-rollerek. Ezek a környezetbarát járgányok kellően gyorsak, és a parkolás is könnyen megoldható velük. Persze Szeged szépségeit a városnéző kisvonatról vagy a hazánkban egyedülálló, beépített idegenvezetéssel közlekedő elektromos buszokról is megcsodálhatjuk, de választhatjuk a szervezett élménysétákat is.

Az én szegedi kalauzom itt véget is ért. Remélem sikerült visszaadnom legalább egy részét annak a sok csodának, ami nap mint nap körülvesz ebben a mesés hangulatú, napfényes városban.

Fotó: Attila

Szerző