Ügyvédként határozott és tudatos, persze szende is tud lenni, ha pedig épp úgy adódik, akkor imád jóízűeket nevetni. Végtelenül közvetlennek tűnik, és még csak reméli, de abban bízik, hogy nemsokára vagány anyuka válik belőle. Dr. Józsi Klára ügyvéddel a női szerepekről, ezek megéléséről és kihívásairól, valamint a nőkkel szemben támasztott elvárásokról beszélgettünk. 

Józsi Klára ügyvéd női szerepek Impulzív Magazin
A különböző női szerepek, hol helyezkednek el az életedben?
– Egy nő a hivatásában, a feleség és az édesanya szerepében is ki tud teljesedni, ezeket ügyesen össze kell egymással hangolni. Nálam egészen eddig csak az első kettő került fókuszba. Élvezem a munkámat, mert ebben is megélhettem a nőiségemet, egy időre az önmegvalósítás mégis háttérbe szorulhat, hogy az anyaságban bontakozhassak ki.
– Mit jelent számodra a stílus?
– Kifejezetten foglalkoztat, hogy az öltözködésemmel, mit üzenek a körülöttem lévőknek, főleg ebben a szakmában, ahol egy jól megválasztott, komolyságot sugalló ruha növeli a határozottságot. Egy ügyvédtől elvárt, hogy a megjelenése kifogástalan legyen, de nyilván nem sokat jelent a megnyerő külső, ha mögötte nincs szakmai tudás. Nekem a stílusos nő képéhez hozzátartozik az is, hogy a mindennapi kommunikáció során megadjam a tiszteletet az embereknek, hiszen ezzel is megmutathatom a nőiességemet.
– Az ügyvéd szakmában kihívást jelent nőként érvényesülni?
– Határozottság kell ahhoz, hogy egy tárgyaláson a férfi kollégák mellett érvényesíteni tudjuk a saját igazunkat.. Egyébként igyekszem minden egyes helyzetben úgy megnyilvánulni, hogy az méltó legyen ahhoz, amit képviselek. Egy férfias szakmában is meg kell őrizni a női mivoltunkat, ugyanakkor el kell érni, hogy a férfi kollégák is egyenrangú félként tekintsenek ránk.

Józsi Klára ügyvéd női szerepek Impulzív Magazin
– Ez tanulható?
– Nyilván az egyetemen próbálnak ebbe az irányba terelgetni, az évek során pedig kialakul, hogy később milyen pozícióban érezzük majd otthonosan magunkat. Egy ügyvédnek az a feladata, hogy a bíróságon az ügyfele érdekeit képviselje, ott a határozottság elvárt. Ha valakiben ez nincs meg, akkor biztosan nem fogja élvezni ezeket a szerepléseket, ő inkább egy másik jogi területen találja majd meg a helyét. Ugyanakkor a szakma világában megszerzett tapasztalat rengeteget jelent, a mindennapi gyakorlat során sokat lehet fejlődni. A kezdeti sikerek hatására pedig felépül az önbizalom is, ami egyre magabiztosabbá tesz.
– A bennem élő ügyvéd képéhez a kimért, távolságtartó jelzőket párosítanám, ezek viszont nem illenek rád.
– Az ügyfeleim is meg szokták jegyezni, hogy milyen közvetlen vagyok, pedig egy ügyvédtől a kimértség a megszokott. Én mégis azt vallom, hogy még ebbe a szigorúságot megkövetelő szakmába sem árt egy kis lazaságot belecsempészni. Természetesen egy tárgyalás nem baráti csevej, de a két szemlélet között meg kell találni a helyes utat.
– Az hallottam rólad, hogy a humor a lételemed.
– Ez így igaz. A férjem is partner ebben, egy poénos mondattal mosolyt tudunk csalni egymás arcára. Azt gondolom, hogy az élet humor és önirónia nélkül borzasztóan egyhangú lenne.

Józsi Klára ügyvéd női szerepek Impulzív Magazin
– Milyen elvárásokat támaszt ma a társadalom, egy 30 éves nővel szemben?
– Sokat és sokfélét! Legyenek céljaid, valósítsd meg önmagad, miközben ne felejts el szerető párja lenni a társadnak, teremts egy békés otthont, és mindemellett legyél gondoskodó édesanya is. Nekem is voltak álmatlan éjszakáim, amikor úgy éreztem, hogy túl sok teher nyomja a vállamat, és nincs elég időm és energiám minden szerepben helytállni. Tényleg óriási elvárásokat állít velünk szembe a társadalom.
– A kérdés, hogy ezeknek mind meg szeretnél felelni?
– Nyilván nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, ugyanakkor most már eljutottam arra a szintre, hogy főként a saját elvárásaimat helyezem előtérbe. Ha csak ezekre fókuszálok, akkor egészen elégedett lehetek önmagammal, hiszen végül is a bennem megfogalmazódott közeli és távlati célok, előbb vagy utóbb teljesültek az életemben.
– Mindig tudatosan alakítod az életed?
– Tervezgetős típus vagyok, nehezen viselem, ha valami nem úgy alakul, ahogy kigondoltam. Ilyenkor képes vagyok egész éjjel agyalni, amíg meg nem találom a megoldást.

Józsi Klára ügyvéd női szerepek Impulzív Magazin
– Milyen célok lebegtek előtted 20 éves korodban?
– Akkor sikeres ügyvéd szerettem volna lenni, és úgy képzeltem, hogy 28 éves korom körül leszek majd édesanya. Mára elfogadtam, hogy az életemnek egy meghatározott része a karrierben való kiteljesedésről szólt, és csak most jött el az ideje a gyermekvállalás időszakának. Ezzel egy új fejezethez érkeztem el az életemben. Nem bánom már, hogy így alakult. Rögösebb út vezetett idáig, de boldog vagyok, hogy most babát várok.
– Hogyan készülsz az anyai szerepre?
– Mindig is azt gondoltam, hogy vagány anyuka leszek, és majd viszem magammal a babát, ahova csak tudom. Szerintem az ügyvédi hivatás és az anyaság között fogok lavírozni. Talán azért alakult ki bennem ez a kép, mert legbelül érzem, hogy nem vagyok az a típus, aki ezután már csak és kizárólag az anyai szerepben találná meg önmagát. Viszont még nem ismerem ezt az új énemet, így az is előfordulhat, hogy egy ideig nem fogok arra vágyni, hogy ügyvédként álljam meg a helyemet. Látod, még rengeteg kérdés kavarog bennem, idő kell, hogy letisztuljon a kép, de igyekszem majd megtalálni itt is az egyensúlyt.
– Ha belenézel a tükörbe, mit látsz?
– Nem vagyok elégedetlen típus, sőt ki merem jelenteni, hogy van önbizalmam, ami fontos az élethez. De nem dőlhetek hátra a székben, hiszen ha teljesen elégedett lennék, akkor nem lennének újabb céljaim.
– Mi kell szerinted a boldogságodhoz?
– Tudom, hogy a csapból is ez folyik, de az utóbbi időben rájöttem, milyen fontos a jelenben élni: ne a múlton rágódjunk, vagy a jövőn aggodalmaskodjunk, hanem a jelen pillanat érzését éljük át. Szeretnék minél több időt tölteni azokkal, akiket igazán szeretek, mert a minőségi idő az, amit megoszthatunk egymással.

Józsi Klára ügyvéd női szerepek Impulzív Magazin
“Mit jelent ma nőnek lenni?” sorozatunkban három különböző életszakaszban lévő stílusos nővel beszélgettünk a női szerepek alakulásáról, az önismeretről, a nőiség megéléséről és arról, hogyan lehet nőként érvényesülni a 21. században. A témával kapcsolatban Hársch Gabi és Korsós Margó gondolatait már megosztottuk veletek.

Fotó: Panna

Szerző