A Brazil Jiu Jitsu harcművészet és küzdősport is egyben. A földharc központú sportban a fizikai adottság éppúgy előnyt jelent, mint a mentális felkészültség. Azonban nem kell fittnek lenned ahhoz, hogy elkezdj edzésekre járni és az életkor sem meghatározó szempont. Egy hét évesnek is ugyanolyan esélyei vannak a felnőttekkel szemben. A sportolói múlt sem elvárás, a kitartás viszont annál inkább. Főként férfiak választják a küzdősportokat, pedig a nők is egyenlő esélyekkel állhatnak a szőnyegre. És ebben semmi túlzás nincs!

Ezt a sportot is kipróbálhatod Kalocsán az Öko-pont eldugott, téglával kirakott, hangulatos, boltíves pincéjében. A lépcsőn lefelé haladva éppen Kerpács Rezsővel, a klub vezetőjével beszélgettem, amikor akkorát estem, hogy majdnem kitört a bokám. A kíváncsiság erősebb volt bennem és nem néztem a lábam elé, a kis bemélyedés keményebbnek bizonyult nálam… Így érkeztem meg az edzésre, ahol gyorsan összekapartak valahogy a földről, majd lassan, szipogva leültem a szőnyeg mellé és a küzdelem folytatódott tovább. Ekkor értettem meg, valójában mi is az a Brazil Jiu Jitsu!

  1. Ezt a sportot a brazil származású Gracie család tette ismertté. A család fiú tagjai a Judot kezdték el tanulni, mégsem voltak klasszikus értelemben vett harcművészek, gyenge fizikumuk és alacsony termetük miatt, rendszeresen hátrányból indultak a küzdelemben. Viszont rájöttek arra, ha a földön megtanulnak jól manőverezni, akkor még az erősebb ellenfelet is könnyedén maguk mögé utasíthatják. Jó taktikát kell választani, mert az a fizikai erőfölényt is képes megfékezni. Ezeknek az ismeretével pedig óriási tér nyílik meg a harcos előtt ahhoz, hogy győzni tudjon.
  2. Ez a küzdősport a Judo és a birkózás között foglal helyet. A harcállásból indul és a cél, hogy az ellenfelet a földre vidd, és ott olyan helyzetbe hozd, amiben már nem tud semmilyen technikát alkalmazni. Egész egyszerűen fizikailag elfárad és feladja a küzdelmet. Mindezt különböző ízületi feszítésekkel vagy fojtással érheted el.
  3. Technikailag sokkal komplexebb bármelyik másik sportágnál. Hihetetlenül igénybe veszi mind a testet, mind az elmét.


Fotó: Atti
A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/10. számában olvashatjátok el.

Szerző