Csupán egyetlen hétvége alatt kellett a tanároknak átállni az online oktatásra. Valljuk be, nálunk ez még gyerekcipőben jár, ezért óriási kihívást jelent a tanároknak, miközben a diákok várják a kész megoldást arra, hogyan sajátítsák el a tananyagot a digitális karanténban. Talán az érettségi előtt álló tanulók lehetnek kissé kétségbeesve, ott fog valójában kiderülni, mennyire lesz hatékony az online oktatás. Ha érettségiző vagy, pánikra semmi okod, nem kell egyedül megbirkóznod a feladattal. A pedagógusok napok óta óriási erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy az érdekeiteket szem előtt tartva kialakítsanak egy jól működő rendszert, amihez alkalmazkodni tudtok. Persze, nem elég az ő erőfeszítésük a sikeres tanulás érdekében, a te hozzáállásodon áll vagy bukik minden. Ezeket a tanácsokat most kifejezetten az érettségizőknek gyűjtöttük össze, de minden diáknak hasznosak lehetnek.

A tanároknak is új

Az online oktatás éppúgy ismeretlen a tanároknak, mint neked, az idő pedig rettentően kevés volt arra, hogy egy jól kidolgozott módszertannal dolgozzanak. Mindenki igyekszik megtalálni a saját módszerét és felületét, ezért kezdetben még el kell viselned, hogy minden lehetséges felületről érkezik az információ, ez hamarosan letisztul és átláthatóbb lesz.

Egyszerű, de nagyszerű!

Akkor fogod átlátni a rendszert, ha a tanárok leegyszerűsítik a módszereket, a tananyagot minimalizálják és csupán a lényegre törekednek. De aztán nem lehet megúszni a tanulást, be kell látnod, hogy nem sok értelme van annak, ha gőzerővel visszaküldöd a feladatokat, csakhogy túl legyél rajta, viszont a tényleges tanulás hidegen hagy.

Ő átláthatja, ha te nem is!

Bízz a tanárodban, mert előtte már körvonalazódott a hátralévő anyag mennyisége, és be fogja osztani a feladatokat úgy, hogy minden beleférjen, amire szükség lesz az érettségin. A hatékony tanuláshoz természetesen a tanárok igyekeznek keretet adni neked, de igazából helyetted nem ülhetnek le megtanulni az anyagot. Nyilván a tananyagot az általa meghatározott ritmusban érdemes tanulni, így biztosan nem fog feltornyosulni a megtanulandó.

Tartsd magad a tervhez!

Ha mégsem kapsz elegendő instrukciót a tanárodtól, akkor tisztában kell lenned azzal, mennyi idő áll rendelkezésre még az érettségi időpontjáig. Fogj egy naptárt a kezedbe, és számold össze a megtanulandó tételeket, majd találd ki, milyen ütemben fogod tanulni. Ha ismered a saját tanulási szokásaidat, be tudod jól osztani a feladatokat napra lebontva, aztán „már csak” ehhez kell tartanod magad. Érdemes úgy gondolkoznod, hogy minden nap – legjobb esetben délelőtt – egy-egy érettségi tantárggyal foglalkozol, délután meg a többi tantárgyra fókuszálsz. Meg kell szoknod, hogy a saját időd ura vagy, ez egy kincs, ha élsz vele, de közben magadra leszel utalva, és ha nem veszed komolyan a feladat súlyát, akkor teher fogja nyomni a válladat.

A könyvet sem rakhatod félre!

Az első lépés, hogy megtanuld az új tananyagot a tanárod által kijelölt anyagokból, mellette a könyvet is érdemes elolvasni, a gyakorló feladatokkal elmélyítheted a tudást, illetve az online anyag segítség lehet, ha szereted hallani is a tananyagot vagy éppen szükséged van plusz magyarázatra.

Ne összevissza ments!

Rettentő fontos lenne rendszerezni a kapott anyagokat, ehhez minden tantárgynak külön mappát kell készítened, amibe hetekre lebontva mentsd az anyagokat, megfelelő címmel, hogy könnyen megtaláld, és ne kelljen órákat keresgetni. Ezt talán evidensnek tűnhet, de ha ezt nem teszed meg, akkor a tömérdek mennyiségű tananyagban és feladatban el fogsz veszni. Nyílván ez informatikai tudást igényel, de neked ez már nem okozhat gondot.

Ne hagy magad!

Ha beosztod az idődet, akkor talán nem fogsz állandóan a gép előtt ülni – ez is lényeges, hiszen az internet beszippant, ha hagyod magad és nincs határozott napirended. Azt tartsd szem előtt, hogy a gép előtt töltött időt érdemben tanulással töltsd, ne pedig facebookozással. Ezért érdemes a telefont száműzni a szobából a tanulás idejére, persze ki is lehet kapcsolni. Ha ezt nem teszed meg, biztosan lesz valami egetrengetően fontos dolog – az általad követett instasztár új posztja -– amiért be kell lépni a közösségi felületekre egyetlen pillanatra, amiből egy óra lesz. Ennyit a figyelemről, amit a tanulás helyett lényegtelen dolgokra pazarolhatsz el. Ezek után pedig nehéz lesz újra felvenni a tanulás fonalát és visszazökkeni a rendes kerékvágásba.

A felnőtté válás küszöbén képes leszel megoldani ezt a feladatot, miközben a tanáraid ott állnak a nyomodban és segítenek, amiben csak tudnak.

Szerző