Hahota jóga – nem, nem félregépelés, valóban így hívják, és nem a hatha jóga valamilyen távoli rokonáról van szó. Hogy kicsit jobban megismerjük ezt az egészen különös edzésformát, Póli Róbert jógaoktatót kérdeztük.

– Mi fán terem a hahota jóga?
– A Nevetés Jóga (hahota jóga) dr. Madan Kataria nevéhez fűződik. A történet 1995-ig nyúlik vissza India fővárosába, amikor is egy tudományos cikk olvasása után, dr. Madan Kataria egyszerűen kiment az utcára, hogy a nevetéssel kapcsolatos feltevéseit tapasztalati úton is igazolja: maga köré gyűjtött az utcán járó emberekből amennyit csak tudott, és velük, illetve segítségükkel tesztelte, hogy a nevetés valóban olyan jó hatással van-e az emberre, mint ahogy azt jó néhány kutatás állítja. Tulajdonképpen így, és innen indult el világhódító útjára a hahota jóga: ma több, mint 60 országban, több, mint 6000 hahota klub működik.

– De mi is az a hahota jóga? Miért jóga? És miért hahota?
– Jóga, mert a jógában használatos légzést és légzőgyakorlatokat emeli be a gyakorlásába (ezek a pránayama gyakorlatok). Hahota, mert az átvezető légzőgyakorlatok között hahotagyakorlatok váltják egymást. A nevetéssel kapcsolatos kutatások, illetve dr. Madan Kataria hahota jógával kapcsolatos tapasztalatai azt mutatják, hogy nevetni bárki képes! Nem kell hozzá viccesnek lenni, nem kell ezernyi és ezernyi viccet vagy tréfát fejből és kapásból tudni, és persze, nem kell mások kárára nevetni. A nevetést művelni lehet, miközben az emberi test és psziché nem tudja megkülönböztetni, hogy az ember most éppen gyakorlásból nevet, vagy önként fakadt kacajra.
Aki volt már társaságban, ahol nevettek, az tudja, hogy a nevetés ragadós. Elég csak ránézni a másikra, és akaratlanul is nevetni kezdünk. Mindegy miért, mindegy hogyan, csak úgy jön a szívből szóló nevetés. A hahota jógában pontosan ezt lehet elérni: a szívből jövő, természetesen áradó nevetést, csupán magáért az örömért.

– Hogyan lehet ezt elérni? 
– Ehhez ott van a nevetésvezető, aki felépíti a gyakorlást, ami általában maximum egy óra szokott lenni, ebből maga a nevetés nagyjából 20-30 perc. A nevetésvezető ismerve a technikát, a résztvevők számára különböző gyakorlatokat ad, amiket előzőleg be is mutat természetesen. Fontos a szemkontaktus, hiszen így tud leginkább terjedni a nevetés, és még talán ennél is fontosabb, hogy merjünk nevetni, és merjünk részt venni egy ilyen gyakorláson. Ezek a foglalkozások tulajdonképpen olyanok, mintha helyzetgyakorlatok lennének, egy-egy szituációt gyakorolnak el a hahota jógázók, a közöttük átvezető légzőgyakorlatokkal. 
A helyzetgyakorlatok kivitelezéséhez az egót érdemes otthon hagyni, vagy legalábbis egy kis időre kint hagyni a folyosón. Úgy is mondhatnánk, hogy a hahota jógához a komfortzóna kibővítése kell, és ez gyakorlással mindenképpen meg is fog történni. Nemcsak a nevetés képességét növeljük ezzel, hanem a gyermeki játékosságot és az örömöt is.

– Mire jó a hahota?
– A nevetés során (ahogy már tapasztalhatta, aki nevetett), igencsak jelentős oxigéncsere történik a szervezetben. Mintha minden sejtben lecserélnénk a fáradt oxigént frissre, és ezáltal az egész test, az egész szervezet felélénkül. Félig-meddig nevetni szívből nem lehet, így aki rendszeresen gyakorolja a nevetést, az rendszeresen felfrissíti magát. Emellett edzésben tartja a rekeszizmot, mivel stimulálja a hasi izmok mozgását, azok pedig a paraszimpatikus idegrendszert hozzák működésbe, így ezen keresztül a nevetés az egész idegrendszerre nyugtató hatással van. Tehát a nevetés jóga gyakorlása többek között a stressz kezelésére is kiváló, mivel megemeli a szervezet endorfinszintjét. Emiatt aztán az immunrendszer is jobban fog működni, már csak azért is, mert a fokozódó vérkeringés által könnyebben tudunk megszabadulni a felhalmozódott salakanyagoktól.
A rendszeres nevetéstől az emberi kapcsolataink szintjén is pozitív változás várható, általa jobban meg tudunk érteni másokat, és az együttműködési képességünk is javul. Mindezek végső hozadékaként kommunikatívabbak és magabiztosabbak lehetünk.

Jelenleg is több hahota klub működik világszerte és Magyarországon is. A www.hahotaklub.hu oldalon találsz olyan helyeket, ahol kipróbálhatod és gyakorolhatod a hahota jógát. Sőt, Kalocsán is elindul hamarosan, amint a szükséges feltételek összeállnak. Addig is nevetésre fel!