Hahota jóga – nem, nem félregépelés, valóban így hívják, és nem a hatha jóga valamilyen távoli rokonáról van szó. Hogy kicsit jobban megismerjük ezt az egészen különös edzésformát, Póli Róbert jógaoktatót kérdeztük.

– Mi fán terem a hahota jóga?
– A Nevetés Jóga (hahota jóga) dr. Madan Kataria nevéhez fűződik. A történet 1995-ig nyúlik vissza India fővárosába, amikor is egy tudományos cikk olvasása után, dr. Madan Kataria egyszerűen kiment az utcára, hogy a nevetéssel kapcsolatos feltevéseit tapasztalati úton is igazolja: a járókelőkből annyit gyűjtött maga köré, amennyit csak tudott, és velük, illetve a segítségükkel tesztelte, hogy a nevetés valóban olyan jó hatással van-e az emberekre, mint ahogy azt jó néhány kutatás állítja. Tulajdonképpen így, és innen indult el világhódító útjára a hahota jóga, és ma már több, mint 60 országban, több, mint 6000 hahota klub működik.

– De mi is az a hahota jóga? Miért jóga, és miért hahota?
– Jóga, mert a gyakorlásába beemeli a jógában használatos légzést és légzőgyakorlatokat – ezek a pránayama gyakorlatok. És hahota, mert az átvezető légzőgyakorlatok között nevetőgyakorlatok váltják egymást. A nevetéssel kapcsolatos kutatások, illetve dr. Madan Kataria hahota jógával összefüggő tapasztalatai azt mutatják, hogy nevetni bárki képes! Nem kell hozzá viccesnek lenni, nem kell ezernyi viccet vagy tréfát fejből és kapásból ismerni, és persze, nem kell mások kárára nevetni. A hahotát művelni lehet, miközben az emberi test és psziché nem tudja megkülönböztetni, hogy most éppen gyakorlásból nevetünk, vagy önként fakadtunk kacajra.
Aki volt már olyan társaságban, ahol igazán jó volt a hangulat, az tudja, hogy a nevetés ragadós. Elég csak ránézni a másikra, és akaratlanul is hahotába kezdünk. Mindegy miért, mindegy hogyan, csak úgy ösztönösen jön a nevetés. A hahota jógában pontosan ezt lehet elérni: a szívből jövő, természetesen áradó kacagást, csupán magáért az örömért.

– Hogyan lehet ezt elérni? 
– A nevetésvezető segítségével, aki felépíti a gyakorlatot, ami általában maximum egy órán át tart, ebből maga a nevetés nagyjából 20-30 perc. A nevetésvezető ismerve a technikát, különböző gyakorlatokat végeztet a résztvevőkkel, amiket előzőleg természetesen bemutat nekik. Fontos a szemkontaktus, hiszen így tud leginkább terjedni a nevetés, és még talán ennél is fontosabb, hogy merjünk nevetni, és merjünk részt venni egy ilyen gyakorláson. Ezek a foglalkozások tulajdonképpen olyanok, mintha helyzetgyakorlatok lennének: a jógázók egy-egy szituációt ismételnek, és közöttük átvezető légzőgyakorlatokat végeznek. 
A hahota jóga kivitelezéséhez az egót érdemes otthon hagyni, vagy legalábbis egy kis időre kint hagyni a folyosón. Úgy is mondhatnánk, hogy ehhez a jógaformához a komfortzónánk kibővítése kell, és ez gyakorlással mindenképpen meg is fog történni. Nemcsak a nevetés képességét növeljük ezzel, hanem a gyermeki játékosságot és az örömöt is.

– Mire jó a hahota?
– A nevetés során – ahogy már tapasztalhatta, aki nevetett –, igencsak jelentős oxigéncsere történik a szervezetben. Mintha minden sejtünkben lecserélnénk a fáradt oxigént frissre, és ezáltal az egész testünk, szervezetünk felélénkül. Mivel szívből nevetni félig-meddig nem lehet, így aki rendszeresen gyakorolja a hahotázást, az újra és újra felfrissíti magát. Emellett edzésben tartja a rekeszizmát, mivel stimulálja a hasi izmok mozgását, azok pedig a paraszimpatikus idegrendszert hozzák működésbe, így ezen keresztül a nevetés az egész idegrendszerre nyugtató hatással van. Tehát a nevetés jóga gyakorlása többek között a stressz kezelésére is kiváló, mivel megemeli a szervezet endorfinszintjét. Emiatt aztán az immunrendszer is jobban fog működni, már csak azért is, mert a fokozódó vérkeringés által könnyebben tudunk megszabadulni a felhalmozódott salakanyagoktól.
A rendszeres nevetéstől az emberi kapcsolataink szintjén is pozitív változás várható: általa jobban meg tudunk érteni másokat, és az együttműködési képességünk is javul. Mindezek végső hozadékaként kommunikatívabbak és magabiztosabbak lehetünk.

Jelenleg is több hahota klub működik világszerte és Magyarországon is, ahol kipróbálhatod és gyakorolhatod a hahota jógát. Addig is nevetésre fel!

 

Szerző