Az ünnepi szezon nem múlhat el sütés-főzés nélkül, sőt, számomra a karácsony egyik legkedvesebb része az, amikor a konyha megtelik a finom illatokkal és a háttérben egy kis karácsonyi zene duruzsol. Ennél már csak az a jobb, amikor az elkészült finomságot együtt faljuk fel a számomra kedves emberekkel. Ez az egyszerű és gyors gyömbéres keksz gondoskodik az illatokról és az ízekről – már csak a társaságot kell biztosítani hozzá.

gyömbéres keksz recept Impulzív Magazin
Kicsit nehéz leírni, hogy pontosan milyen süteményről is van szó. Se nem keksz, se nem puszedli. Kívül roppan, belül rágósabb. Egy biztos: minden falatkája igazi karácsony ízű. Ráadásul olyan desszertről van szó, amit akár ajándékba is tudunk adni, így már mehet is a többi ehető ajándék ötlet közé.

Mielőtt belevágunk, egy dolgot le kell, hogy szögezzek: minden előnyös tulajdonsága ellenére, ez nem egy diétás sütemény, ezért érdemes az önuralmunkat már sütés közben edzeni, amikor kezd mindent belengeni az édes-fűszeres karácsonyi illat. Az akaraterő igazi próbája megállni, hogy ne kóstoljuk meg a frissen kisült gyömbéres sütiket.

gyömbéres keksz recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 290 g liszt
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • egy nagy csipet őrölt szerecsendió
  • 180 g puha vaj
  • 100 g barna cukor
  • 85 g melasz/cukorszirup (mézzel vagy juharsziruppal is helyettesíthető)
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 50 g kristálycukor (sütés előtti hempergetéshez)

gyömbéres keksz recept Impulzív Magazin

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, kukoricalisztet, szódabikarbónát, sót, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót és a fahéj felét (egy teáskanál). Keverd össze és tedd félre.
  2. Egy tálban verd össze kézi mixerrel a vajat és barna cukrot.
  3. Add hozzá a melaszt, tojást és vaníliaaromát, majd keverd jól el.
  4. Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, és addig mixeld, amíg teljesen össze nem keveredik.
  5. Egy tálkában keverd össze a kristálycukrot és a maradék (egy teáskanál) fahéjat.
  6. Gyúrj bonbonszerű golyókat (kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából jön ki egy), majd hempergesd meg a cukros-fahéjas keverékben, és tedd őket sütőpapíros tepsire. Hagyj köztük egy kis helyet, mert egy picit terjeszkedni fognak!
  7. 180°C-ra melegített sütőben süsd őket kb. 10 percig – ha az aljuk már megpirult, a tetejük pedig kicsit megrepedt, akkor biztosan kész van!
  8. Vedd ki, hintsd meg a cukros-fahéjas keverékkel, és hagyd teljesen kihűlni.

gyömbéres keksz recept Impulzív Magazin
A kész gyömbéres sütiket jól zárható edényben akár pár hétig is eltárolhatod – feltéve, hogy marad mit tárolni, mert bizony nehéz neki ellenállni.
Ha további karácsonyi ötleteket, tippeket és recepteket keresel, kattints ide!

Fotó: Emma