Olvasóink számára biztosan nem ismeretlen Betlenné Dajkó Ágnes és a Kalocsai Fúvószenekar neve és munkássága. Jelen vannak a városi élet rendezvényein, fellépéseken, ünnepi műsorokon. Gyakran hallunk itthoni és határon túli sikereikről. Sokadszorra töltik meg a színházat immáron hagyományos tavaszi koncertjükkel. Most azonban valami igazi különlegességgel rukkoltak elő. CD felvételt készített a zenekar. Minderről a zenekarvezetőt kérdeztük bővebben.
Mikor kezdett el motoszkálni benned egy felvétel gondolata?
Megmondom őszintén nemigazán gondoltam rá, csak egy véletlen lehetőség kapcsán merült fel a gondolat még 2017 tavaszán.
Mi adta az ötletet?
A lehetőség. Egy studio jelentkezett kecsegtető ajánlattal. Akkor kezdett megfogalmazódni bennem; miért is ne készíthetnénk lemezt. Örülök az ilyen lehetőségeknek, mert új feladatok elé állítanak. Szeretem a kihívásokat. A zenekar pedig nagyon jó partner.
Mit szóltak a zenekari tagok, amikor megtudták, milyen feladat elé állítod őket?
Nem is emlékszem már pontosan, talán voltak kétkedők, de a többségnek tetszett a gondolat, csak akkor még nem tudták, milyen sok munkával jár, ezért könnyen belementek a dologba.
Mennyi felkészülési időtök volt?
Mikor az elhatározás megvolt, onnantól kezdve tudatosabban figyeltem azokra a darabokra, amiket szerettem volna, hogy rákerüljenek a lemezre. Természetesen a végleges zenei programot közösen beszéltük meg. Szerettem volna, ha olyan művek szólalnak meg a lemezen, amit szívesen játszanak a tagok és megmutatják az elmúlt hét évi közös munkánkat és fejlődésünket.
Mennyiben más egy lemezfelvételre készülni, mint egy koncertre?
A felkészülés első szakaszában szerintem olyan, mintha koncertre készülnénk, a legjobb formánkat szeretnénk hozni. Amikor már úgy érzi az ember, hogy készen áll, akkor jön rá, hogy még mennyi teendő van egy ilyen munkában. A sok gyakorlás, mint a sportban az edzés, ugyanúgy fokozza a terhelhetőségünket, ami fontos a felvételek pillanatában.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/4. számában olvashatjátok el.
Fotó: Kesztyűs Attila

Szerző