Reméltük, hogy mi már az a generáció vagyunk – bár a szüleink elbeszéléseiből még emlékszünk a kilencvenes évek tőlünk délre dúló harcaira –, aki ennyire „közelről” legfeljebb csak a könyvekben találkozik a háborúval. Márpedig most háború van, és nem is olyan messze Magyarországtól. Ezúttal a keleti „szomszédságunkban”, ami akár kimondjuk, akár nem, igenis meghatározza mindennapjainkat.

Panna, Sziszi és Benett, a Jelenlét aktuális epizódjának csapata úgy döntött, hogy kimondja: háború van, ami tovább gyepálja a kétéves Covid-járvány által már így is szitás ronggyá cibált idegrendszerünket, és a napi események elől nem dughatjuk homokba a fejünket. Van, aki megpróbálta – hangzik el a beszélgetés során –, de kiderült, hogy ez bizony nem járható út. Adja magát a kérdés, akkor mi az?

Enerváltság, levertség, hullámokban támadó kedélyingadozás, instant szorongás – címszavakban ezek azok a tünetek, amelyeket vállaltan, maguk a csapat tagjai is megtapasztaltak (illetve, a pálya széléről súgom meg, hogy ezen ajánló sorok írója is). Azt hinnéd, hogy biztosan benned romlott el valami, hogy bizonytalan érzéseid, mi több, félelmeid vannak a háború idején, hiszen nem neked kell mindenkit és mindent – aki és ami számít –, hátrahagyva menekülnöd a semmibe az életedért, és nem neked kell civilként egyenruhába bújnod, éles lőfegyverrel vonulva az össztűz alá vett városokban, országutakon, mezőkön… Mégis teljesen megalapozott, amit érzel.

E heti hármasunk ezeket az emóciókat igyekszik a maguk mélységében feltárni, miközben „egy asztalhoz ülnek” Veled. Képzeletben megfogják a kezed, meglapogatják a vállad, vagy csak egy halvány, biztató mosolyt küldve feléd, azt üzenik: „minden rendben lesz”… vagy ha nem is rendben, de „valahogy kell majd lennie, egyszer ennek is el kell múlnia”. De addig is fontos, hogy merjünk szembenézni önmagunkkal, az érzéseinkkel, a félelmeinkkel, a szorongásainkkal és próbáljuk meg „élesíteni az eszköztárunkat”, hogy legyen erőnk megküzdeni velük. Ebben próbál segítséget nyújtani, ötletet adni, vagy csak egy kicsit a maga valóságába fogadva „veled félni” Panna, Sziszi és Benett, hogy aztán majd együtt vehessünk egy nagy levegőt.

Szerző