A természeti népeknél a nők nem szembesülnek rendellenes működéssel – menstruációs zavarral, görcsökkel, fájdalmakkal – a ciklusuk során, mert ők nem estek ki a Hold-ciklusból, és élő kapcsolatuk van a természettel. Tudják, hogy ebben az ismétlődésben bölcsesség rejlik, amely csak akkor szerezhető vissza, ha ráhangolódunk a ciklikus természetünkre.

Azonban a mai nők többsége arra lett programozva, hogy a menstruációja elrejtendő, titkolni való dolog, kihangsúlyozva közben az „Azokon a napokon is élj úgy, mint a többin!” jelmondatot. Ezzel azonban az alapvető, ősi tudásától szakította el a modern nőt a média és a reklámpropaganda.

A világ ugyanis folyamatosan azt hirdeti, hogy nőként mindig ugyanazt a teljesítményt kell elvárnod magadtól és ugyanezt teszik mások is veled szemben. Ez azonban hazugság! Még a nyugat által primitívnek tartott törzsi népek is tisztában voltak azzal, hogy egy nőnek a ciklikus, hormonális szintjének megfelelően kell alakítania az életét. Erre szolgált például a vörös sátor fogalma, amely annyit jelentett, hogy a menstruáció ideje alatt a nő visszavonulhatott mindennapi feladataitól – pihenhetett, visszahúzódhatott önmagába, mint télen a természet.

Sajnálatos módon azonban sokak küzdenek manapság különféle nőgyógyászati betegségekkel. Az olyan problémák, mint a PMS (premenstruációs szindróma), a hormonális egyensúlytalanság, a fogamzási problémák, a ciklus kimaradása, az erős vagy éppen gyenge vérzés, mind-mind visszavezethetőek a hibás életmódra és életszemléletre.

Sok nő útját állja ugyanis a premenstruáció és a menstruáció alatt áramló tudatalatti információk folyásának, ezért azok testi szimptómákként tudnak csak megjelenni. Pedig a vérzés idejéhez közeledve, fokozódik a jobb agyfélteke működése, amely közelebb vezet bennünket az intuícióhoz. Ha ezt a tudati áramlást megengedhetné magának egy nő, nagy valószínűséggel a testi tünetei sem alakulnának ki. Amikor képes megélni a ciklusát nemcsak havi, de éves szinten, sőt az egész életútja során, az mély bölcsességgé alakul benne, amely elvezetheti a nőiségben rejlő eredeti erőhöz. A női ciklus magát a teremtés folyamatát tükrözi, ezért egy csodás lehetőségként tekinthetünk rá, melynek soha nem kéne szenvedéssé válnia.

A menstruáció egy ciklust zár le, egyfajta értékelése az előtte eltelt 28-30 napnak. Ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor befelé fordulj! Ha például görcsölsz, nézd meg, mi okozott feszültséget az életedben az eltelt időszak alatt, mert a fájdalmas vérzés erre hívja fel a figyelmedet. Azt üzeni, hogy baj van a testedhez fűződő viszonyoddal, és megmutatja, hogy elveszítetted a kapcsolatot a ciklusod bölcsességével. A görcsös menstruáció maga a nőiségünkkel való konfliktusunk bizonyítéka.

Minden nőiségünkben ért seb, tehát a méhünkben képeződik le, melyek a vérzés ideje alatt felszakadhatnak, éppen ezért a menstruáció megtisztulás is egyben. Ilyenkor engedd át magad ennek a folyamatnak! Érzelmi és mentális síkon is méregtelenítés zajlik benned, így ha szükségét érzed, akkor sírj bátran. Ha követed a lelked és a tested szavát, akkor a panaszaid is megszelídülhetnek, és feltárul a nőiség benned rejlő ősi ereje.

Szerző