Szépülj velünk természetesen! – olvasom a szlogent az oldalon, lefelé görgetve pedig változatos kínálat tárul elém. Mándityné Hámori Évca, az egész termékcsalád megálmodója mindent természetes alapanyagokból készít el, ebből nem enged. Saját történetén keresztül szeretne példát mutatni azzal, hogy teljes mértékben háttérbe szorítja a vegyszereket. Jöjjön most az ő sztorija és dédelgetett álma, amiből megszületett saját márkája, az Évca natural.
– Mi a tapasztalatod, mennyire vagyunk tisztában azzal, mit kenünk magunkra?
– Sokan csak legyintenek, és azzal érvelnek, hogy a kozmetikumok olyan kis mértékben tartalmazzák a káros anyagokat, hogy kár lenne nélkülözni őket. Erre mindig azt mondom, hogy igaz, de egy nap többféle terméket használunk, és összeadva már rengeteg káros anyaggal rongáljuk a szervezetünket.
– Milyen rossz tapasztalataid vannak?
– A vendégeim mesélik, hogy fürdés után kiszárad a bőrünk és állandóan testápolót kell használniuk. Ha megszoktak egy tusfürdőt, hosszú éveken át használják, az kihat a bőr egészségére. Ez egy ördögi kör, amiből nehéz kilépni.
– Neked mégis sikerült, hogyan hoztad meg ezt a döntést?
– 2011-ben egy szép napon mindent elpakoltam a fürdőszobából. A kisfiam két éves volt, és ekcémás lett a szája körül, a bőrgyógyász egy erős szteroidos krémet adott, amit nem szívesen használtam, inkább utánanéztem, milyen lehetőségek vannak a kezelésére. Rábukkantam egy cikkre, amiben azt taglalták, hogy mire fél 8-kor kilépsz reggel a házból, mennyi káros anyagot kensz magadra. Gondolj csak bele: tusfürdő, testápoló, szappan, fogkrém, parfüm, smink… Teljesen sokkolt engem ez a hír. Elkezdtem megnézni az otthonunkban lévő termékeknek a hátoldalát, és ott szembesültem vele, mennyi vegyszert tartalmaznak. Abban a pillanatban döntöttem el, hogy ezektől gyorsan megválok, és inkább natúr készítményeket vásárolok, vagy elkészítem természetes anyagokból.
– Mit szólt a családod az ötletedhez?
– Ledöbbentek, de megnyugtattam őket, hogy fogok nekik adni olyan alternatívát, ami elnyeri a tetszésüket. Elkezdtem gyártani a szappanokat, elkészítettem életem első fogkrémjét szódabikarbónából, ami először rettenetesen rossz ízű lett, mindenki egyből kiköpte. (nevet) Kísérletezni kellett, de rövid idő alatt sikerült összeállítanunk a saját kis termékeinket, amiket a családom már szívesen használt.
– Csak ilyen drasztikusan érdemes váltani?
– Én csak így tudtam ezt a döntést meghozni, mert képtelen voltam már magamra kenni az alumíniumos dezodort, vagy a nátrium-lauril-szulfát tartalmú tusfürdőt. Ez az anyag a tisztítószerek alapanyaga is, csak azok nagyobb dózisban tartalmazzák. Gondolj csak bele, a gyerekek fogkrémében is benne van a sodium-lauril-szulfát, szájon át felszívódik a nyálkahártyán. Elkezdtem mosódióval mosni, a tisztítószereket is lecseréltem. Ebből is látszik, hogy egy teljes életvitel-váltáson mentünk át, nemcsak a tisztálkodó szerektől szabadultam meg, hanem az életünkből megpróbáltam kiszorítani a káros anyagokat, helyettük a természet adta lehetőségeket ragadtam meg.
– A vásárlási szemléleten kell változtatnunk, jól érzem?
– És ez nem egyszerű, hiszen nem dőlhetsz be a kecsegtető reklámoknak, tudatosabban kell vásárolni, figyelni az összetevőkre és ez igenis időigényes, de megéri, mert az egészségünkről van szó. Ha tehetem, inkább elkészítem a sajátomat, így azt használom, amiben pontosan tudom, milyen alapanyagok vannak. Olyan vállalatokkal vagyok kapcsolatban, akikkel kölcsönös a bízom, érzem, hogy értékelik az igyekezetemet, a lelkesedésemet és tudják, hogy nagyon odafigyelek a részletekre.
– Hogyan fejlesztesz ki egy új terméket?
– Az interneten kezdek el nézelődni, megnézem, milyen természetes anyagokra van szükség az adott probléma kezelésére. Úgy állítom össze a receptet, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot tartalmazza, csakis így érhetünk el látványos eredményt. Szívesen használok különböző olajokat, növényi kivonatokat, illóolajokat, mert hiszek a természetes gyógymódokban. Egyes termékekből nem lehet kihagyni a tartósítószert, mert különben rövid életű lesz, de erre is van megoldás. A természetes kozmetikumok világában is van olyan tartósítószer, amit elfogadnak. Amennyire tudom mellőzöm. Miután kitalálom az összetevőket, elkezdek kísérletezni. A családomnak szoktam megmutatni az új receptek alapján készült termékeket, és először ők próbálják ki. A visszajelzésekből szűröm le, hogy még min kellene csiszolni, addig próbálkozom, amíg el nem érem azt az állapotot, amit megálmodtam. Majd az adott kozmetikumot bevizsgáltatom, és komoly dokumentáció készül róla, csak ezek után kezdem el gyártani a nagyközönségnek.
– Általában milyen okból kezdenek el a vendégeid érdeklődni a natúr kozmetikumok iránt?
– Azok az emberek találnak meg, akik már konkrét problémával fordulnak hozzám, mert érzékenyebbek ezekre a szerekre és a bőrük jelzi, hogy változtatni kell. Ők tényleg nyitottak az új iránt és már saját pozitív tapasztalatuk is van a természetes alapanyagú termékről. Jó szívvel tölt el, hogy segíteni tudok és bizalommal fordulnak hozzám.
– Mennyire lehet tényleg natúr egy ilyen kozmetikum?
– Teljesen, csak az illatmentességet nehéz megtartani, bárcsak lehetne csak illatmentes natúr szappant gyártani. De a vendégek igénylik az illatokat, ha megfognak egy szappant, egyből megszimatolják. Ezért illóolajokat használok.
– Milyen elveket tartasz még szem előtt?
– Én választom ki a natúr alapanyagokat, pontosan tudom, hogy a termékeim mit tartalmaznak, így nem érhet meglepetés. Készítek olyan hialuronsavat és argán olajat tartalmazó arckrémet, amiben tényleg a lehető legtöbb hatóanyag van, így bátran rá merem írni, mert tudom, hogy a vásárló azt kapja, amit elvár. Azért tartom magam hitelesnek, mert én is a saját készítményeimet használom, magamra nem kennék rossz minőségű terméket, éppen ezért ilyeneket nem is készítek.
– Hogyan jutottál el oda, hogy már nem csak a családnak gyártasz, hanem a nagyközönségnek is?
– A két gyermekem születése után szerettem volna egy olyan munkát, amiben kiteljesedhetek, addig nem találtam a helyem. 2013 nyarán eldöntöttem, hogy bevásárolok szappan-alapanyagokat, és otthon elkészítem a saját kis termékeimet. Szerettem a konyhában pepecselni, kreatív munkát végezni. Olyan szép dolgaim lettek, élveztem a szappangyártást. Az ismerőseim előszeretettel kipróbálták őket, egyre több pozitív visszajelzés jutott el hozzám. Egyszerűen szárnyra kaptam. Újabb technikákat próbáltam ki, tanfolyamot is végeztem, gyönyörű formájú, változatos színű szappanokat gyártottam. Formaszappanokat is készítettem, de rájöttem, hogy egy angyalka formájúval nem kezd el senki fürdeni. (nevet) Maradtam tehát a megszokott formánál.
– Ki állt melletted?
– Egyedül a férjem bízott bennem, ő látott fantáziát a szappankészítésben. Sokan dicsérték a munkámat, de hozzátették, hogy ez csak egy jó hobbi, nem lehet ebből megélni. De én ezekkel a megjegyzésekkel egyáltalán nem foglalkoztam, éreztem, hogy jó úton haladok, rengeteg lehetőséget rejt a natúr kozmetikumok világa, amiket szeretnék felfedezni.
– Hogyan alakult tovább az Évca márka?
– A szappankészítő tanfolyam után hazaértem, és másnap kimentem a bolhapiacra árulni. Emlékszem még, hogy éjjel csomagolgattam, ragasztgattam rá a kis címkéket. Ahogy telt az idő, egyre beljebb kerültem a piacon, kezdtek megismerni az emberek, és kerestek.
– Így kezdted el a palettádat színesíteni, majd a szappanok mellett megjelentek teljesen más kozmetikumok is.
– Úgy kezdtem el a termékeimet kifejleszteni, hogy megnéztem, mire van szüksége a családomnak. Mindig magunknak gyártok először, ez egy jó teszt, amin ha átmegy, akkor már nyugodtan elkezdhetem nagyobb mennyiségben készíteni és nyugodt szívvel ajánlani a vendégeimnek. Érkeznek a pozitív visszajelzések, amikből tudok építkezni, újat kitalálni, hiszen látom, mire van igény.
– Mikor hitted már Te is el, hogy ez több mint hobbi?
– 2013 decemberében a keceli virágkiállításon mutatkoztam be a nagyközönségnek, és azóta is minden évben visszajárok, mert szeretettel fognak. Oda már egy teljes termékcsaládot vittem, akkor már az Évca egységes arculata is kialakult. Az egész márka az én stílusomat, szemléletemet tükrözi.
– A bajai piacról sokan ismernek, oda a mai napig kijársz? Miért tartod ezt fontosnak, miközben online is lehet tőled vásárolni?
– Fontosnak tartom, hogy közvetlen kapcsolatot tudjak kiépíteni a vendégeimmel. Az online világ nagy előnye, hogy bárhonnan meg lehet rendelni az Évca kozmetikumokat, de onnan a visszajelzések kevésbé jutnak el hozzám, pedig azok pozitívan feltöltenek. Az állandó vendégeim a piacon mindig megtalálnak, hozzám fordulnak, ha problémájuk van.
– A munka melyik rész áll hozzád legközelebb?
– Imádok fejleszteni, izgatottan várom, hogy kipróbálhassam, érezzem a hatását, figyelem, hogyan lehet még többet kihozni belőle és várom, hogy a végleges formáját elnyerje.
– Mindenhol ott vagy, hogy bírod ezt egyedül?
– Egy teljes embert igényel ez a munka, rengeteg feladattal jár, ha szeretnéd teljesen a vendégeid igényeit kiszolgálni. Korábban az egész folyamatot egyedül tartottam kézben, de éreztem, hogy egyre jobban szétaprózódom, a családom is háttérbe szorult. Ekkor döntöttem el, hogy segítségre van szükségem, szerencsére megtaláltam a kolléganőmet, akivel osztozni tudunk a feladatokon és igyekszünk mindig naprakészek lenni.
– Milyen termék van a táskádba, ami nélkül nem indulsz el otthonról?
– Ajakápoló és dezodor nélkül egy tapodtat sem mozdulok, látod, még az interjú közben is bekentem a számat. Mindig van a táskámba elrejtve egy-kettő, amit bármikor elő tudok szedni.
– Milyen újdonságokra számíthatunk még tőled?
– Szeretnék tovább fejlődni, rengeteg recept van a fejemben, van olyan, amit már rég elkészítettem, kiforrta magát, de még nem jutottam el odáig, hogy nagy mennyiségben is gyártsam. Látom, hogy nagy igény van arra, hogy dekor kozmetikumok is megjelenjenek a palettánkon, most ebbe az irányba fogunk elmozdulni. Szempillanövesztő szérumot már gyártunk, de szeretnénk a sminkeléshez is alternatívákat adni.
– Mi jusson eszükbe az olvasóinknak az Évca márkáról?
– Olyan bázis szeretnék lenni, ahol a vendégeim megtalálják az összes natúr kozmetikumot, ezzel leveszem a terhet a vállukról, hiszen nem kell más-más helyen keresgélniük, nálam mindent be tudnak szerezni.
Termékieket Évca natural webáruházban tudjátok megvásárolni.