Almási Kitti Ki vagy Te? című kötete arra ösztönöz bennünket, hogy elgondolkozzunk azon, vajon melyek azok az elvárások, amiket a külvilág közvetít felénk, és talán már olyannyira magunkévá tettünk, hogy fel sem ismerjük őket.

Dr. Almási Kitti nevét sokan ismerik: bár klinikai pszichológusként kezdetben főleg drogproblémákkal küzdőkkel dolgozott együtt, a legtöbben valószínűleg előadásain és YouTube videóin keresztül találkoztak vele, melyekben érthető módon beszél olyan problémákról, melyek sok embert érintenek. Számos könyve jelent már meg, mi ezek közül most a legújabbat olvastuk, amely a megfelelési vágy kérdéskörét tárgyalja.

almási kitti ki vagy te? pszichológia könyv Impulzív Magazin
A kötetben az életünk több területét is érinti a szerző, és az ezekben tipikusan felmerülő megfelelési kényszereket fejti ki bővebben, egészen a gyerekkorig visszanyúlva, példaként sokszor extrém – de persze valós – eseteket felhozva. Érdekes volt arról olvasni, hogyan raktározzuk el magunkban, akár már a születésünk előtt is azokat az elvárásokat, amiket a szüleink támasztanak irányunkban. Ahogy később pedig életünk többi szereplői is ugyanezt teszik, legyen az tudatos vagy tudattalan. Ez a rész különösen hasznos lehet azok számára, akik kisgyermeket nevelnek vagy épp gyermekvállalás előtt állnak, de mindannyian sokat tanulhatunk belőle.

A kötet következő nagyobb lélegzetvételű része a párkapcsolatokról szól, a modern kori társkeresés nehézségeiről, a temérdek elvárásról, amiket leendő vagy meglévő párunk felé támasztunk. Akár kapcsolatban élünk, akár éppen keressük a másik felünket vagy éppen boldog szinglik vagyunk, ebben a fejezetben is számos olyan gondolattal és valós példával találkozhatunk, melyek akár egy-egy „aha!” pillanathoz is elvezethetnek. Kezdve például azzal a végtelenül egyszerű, ám mégis nehéz ténnyel, hogy ha magunknak se fogalmaztuk még meg mire vágyunk, honnan tudhatná ezt a párunk?
Ezután szó esik még számos egyéb elvárásról is, mellyel valószínűleg már mindannyian találkoztunk, vagy ha még nem, szinte biztosan fogunk: a munka világában, az online térben, a magánéletben és úgy általában véve a hétköznapokban. Végül pedig arról is olvashatunk, hogyan tanuljunk meg nemet mondani, és az elvárások helyett önazonosan cselekedni.

almási kitti ki vagy te? pszichológia könyv Impulzív Magazin

Mit viszünk magunkkal?
A könyv jó emlékeztető arra, hogy érdemes átgondolnunk, mit miért teszünk – kinek és miért akarunk megfelelni, hogy hatnak ránk életünk szereplőinek felénk támasztott elvárásai, ezek közül melyekért éri meg kompromisszumot kötni, és melyek azok, amiket nem lehet úgy elfogadni, hogy közben önazonosak maradjunk. Összességében egy elgondolkodtató kötet, amellyel mindenki egy kicsit közelebb kerülhet ahhoz, hogy megtudja, ki is valójában.

Fotó: Panna

Szerző