Szeptemberben Almási Kitti Ki vagy Te? című kötetét vettük kézbe, mely a belső világunkra irányította figyelmünket. A könyv arra ösztönöz mindenkit, hogy elgondolkozzon azon, mik azok az elvárások, melyeket a külvilág közvetít felé, és amiket talán már olyannyira magáévá tett, hogy fel sem ismeri őket.

Dr. Almási Kitti nevét sokan ismerik: bár klinikai pszichológusként kezdetben főleg drogproblémákkal küzdőkkel dolgozott együtt, a legtöbben valószínűleg előadásain és YouTube videóin keresztül találkoztak vele, melyekben érthető módon beszél olyan problémákról, melyek sok embert érintenek. Számos könyve jelent már meg, mi ezek közül most a legújabbat olvastuk, amely a megfelelési vágy kérdéseit tárgyalta.

Almási Kitti Ki vagy Te? könyvajánló Impulzív Magazin
A kötetben az életünk több területét is érinti a szerző, és az ezeken belül tipikusan fennálló megfelelési kényszereinket fejti ki bővebben, egészen a gyerekkorig visszanyúlva, példaként sokszor extrém – de persze valós – eseteket felhozva. Érdekes volt arról olvasni, hogyan raktározzuk el magunkban akár már a születésünk előtt is azokat az elvárásokat, amiket szüleink támasztanak irányunkba, később pedig életünk többi szereplői is, akár tudatosan, akár tudattalanul teszik azt. Ez a rész különösen hasznos lehet azok számára, akik kisgyermeket nevelnek vagy épp gyermekvállalás előtt állnak, de mindannyian sokat tanulhatunk belőle.
A kötet következő nagyobb lélegzetvételű része a párkapcsolatokról szól, a modern kori társkeresés nehézségeiről, a temérdek elvárásról, amiket leendő vagy meglévő párunk felé támasztunk. Akár kapcsolatban élünk, akár éppen keressük a párunkat, vagy boldog szinglik vagyunk, ebben a fejezetben is számos olyan gondolattal és valós példával találkozhatunk, melyek akár egy-egy „aha!” pillanathoz is elvezethetnek – kezdve például azzal a végtelenül egyszerű, ám mégis nehéz ténnyel, hogy ha magunknak se fogalmaztuk még meg mire vágyunk, honnan tudhatná ezt a párunk?
Ezután szó esik még számos más elvárásról, mellyel valószínűleg már mindannyian találkoztunk, vagy ha még nem, szinte biztosan fogunk: a munka világában, az online térben, a magánéletben és a hétköznapokban. Végül pedig arról is olvashatunk, hogyan tanuljunk meg nemet mondani, és az elvárások helyett önazonosan cselekedni.

almási kitti ki vagy te könyvajánló Impulzív Magazin

Mit viszünk magunkkal?
A könyv jó emlékeztető arra, hogy érdemes átgondolnunk, mit miért teszünk – kinek és miért akarunk megfelelni, hogy hatnak ránk életünk szereplőinek felénk támasztott elvárásai, ezek közül melyekért éri meg kompromisszumot kötni, és melyek azok, amiket nem lehet úgy elfogadni, hogy közben önazonosak maradjunk. Összességében egy elgondolkodtató kötet volt, amellyel mindenki kicsit közelebb kerülhet ahhoz, hogy megtudja, ki is ő valójában.

A könyv élő kibeszélőjét megtalálod Facebook oldalunkon.