Itt a tavasz és egyre több időt töltünk a szabadban. A friss levegő, a nap melengető sugarai mind arra ösztönöznek, hogy mozduljunk ki és töltsük aktívan a szabadidőnket. Nincs is jobb ilyenkor, mint egy hosszú séta a parkban vagy körbekerekezni a városban. Ne hagyjuk ki ebből a jó programból a csemetét sem, sőt pattanjon nyeregbe az egész család, mert bringázni jó!

Én még úgy kezdtem kerékpározni, hogy édesapám egy seprűnyelet erősített a nővérem kinőtt biciklijére és azzal tartva, lankadatlan kitartással szaladt velem. Idővel el-elengedte a biztosító nyelet, míg már arra sem volt szükség, mert megtanultam kerékpározni.

Napjainkban a kerékpározásnak már minden kisgyermekes családban saját evolúciója van. Persze nem törvényszerű végigjárni a tanulóösvény minden állomását. Mi is kihagytunk néhányat, így induláskor rögtön a mini Enduro nyergébe pattantunk. Szerintem ugyanis, egy család életéből sem hiányozhat a szülők és járókelők igazi réme: a háromkerekű kismotor. (Ami, ha jól tudom magyar találmány és gyártmány!) Rém a szülőnek, mert szemünk fénye ennek a járgánynak a segítségével tapasztalhatja meg a száguldás élményét, amelynek biztonságos kivitelezésére – valljuk be őszintén – kis értelme még nem áll készen. És persze mumus az utca emberének is, ha nem elég figyelmes vagy fürge ahhoz, hogy a legváratlanabb pillanatban elé hajtó vad motorost és annak járművét, kengurukat megszégyenítő ugrással hárítsa el. Persze a futóbiciklivel sem sokkal jobb a helyzet. Ettől eltekintve igazán jó találmánynak tartom ezt a guruló csodát, mert szerintem igen jó alapot ad az egyensúlyozás elsajátításához és a fékhasználatát is megtanítja. A futócanga-örület után a kölyök kapott egy vagány kis járgányt, persze segítő kerekekkel, hozzáillő rendőrségi villogóval, szirénával és bukósisakkal. Bár az első alkalomnak, amikor apa leszerelte a „mankókat” sírás lett a vége. Meg kellett várnunk, amíg megérik gyermekünkben az elhatározás a változásra. Utána már döbbenetesen gyorsan ment az átállás.

…….
A cikk folytatását a Impulzív Életmód Magazin 2017/1. számában olvashatjátok el.

Szerző