Mivel tavaly is nagy sikere volt, ezért úgy döntöttünk, hogy kéthetente jelentkező podcastadásunkban az idén is meglepünk néhány különleges vendéggel, akik felváltják szerkesztői csapatunkat egy-egy nyári epizód erejéig. Ezúttal Jakobovits Kitti pszichológus-irodalomterapeuta, vagy ahogy közösségi oldalain ismerik, „olvasópszichológus” vendégszerepel a Jelenlétben. Kitti az irodalomterápiáról, mint különleges lélekápolási módról mesél, eloszlatva tévhiteket, bemutatva módszereket és pontosítva fogalmakat.


A pszichológusként és biblioterapeutaként végzett szakember a Lelki Egészségvédő Alapítványnál, a Helperek Önkéntes Egyesületében, valamint számos, önállóan vezetett irodalomterápiás csoport és egyéni esetvezetés során szerezte gyakorlati tapasztalatait. Mint meséli, ennek a tudásnak a lenyomatai köszönnek majd vissza hamarosan megjelenő Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című könyvében.

Kitti azt is elárulta, honnan ered a könyvek iránti vonzalma, és miképp fonódott össze az életében a lélektan és a betűk világa. Kérdeztük a manapság gombamód szaporodó önsegítő könyvek burjánzásának jelenségéről és arról is, hogy milyen mélységig várhatunk megoldást a problémáinkra ezektől a kötetektől. Vigyázat, spoiler következik! Ezek a könyvek jellemzően csak a felszínt kapargatják, mégsem fordul el tőlük teljes mértékben a szakember.

Aztán adja magát a kérdés, hogy mi a különbség az irodalomterápia és egy adott irodalmi mű értő, mély, figyelmes elolvasása, átgondolása között. Minden bizonnyal Te is „végeztél már ki” néhány óra alatt egy letehetetlen könyvet, aminek néhány hét múlva egy sorára sem emlékeztél, és akadt olyan kiadvány is a kezedbe, amit hosszan, tűnődve, sokszor vissza-visszalapozva olvastál végig. Erről a jelenségről is beszél Jakobovits Kitti, sőt arra is reagál, miként értékelhető, hogy a 2020-2021-es pandémia idején annyira megugrott a kereslet Camus: A pestis című regénye iránt, hogy újra elkezdték kiadni.

Érdekes, hogy a felnőtt olvasmányok és olvasási szokások boncolgatása során felszínre kerül a „versfogyasztás” jelensége is, amiről talán nem is gondolnád, hogy olyan érzékleti többletet adhat a szürke hétköznapoknak, amit a szakember legszívesebben receptre írna fel – még akkor is, ha Kitti éppen amellett foglal állást, hogy ilyen könyvek alapvetően nem léteznek.
Kirándulunk a gyermekkönyvek világába is, hiszen kicsit sem elhanyagolható egy kisgyermekes vagy családtervezés előtt álló szülő számára, hogy az online és fizikai könyvesboltok sűrűjében, milyen kötetekhez nyúljon, mit olvashat biztonsággal a kicsinek?

Reméljük, hogy sikerült felkelteni az érdeklődésedet, szóval kattints a lejátszóra, és persze hallgasd vissza a korábbi adásokat is az ismert csatornákon, vagy iratkozz fel, hogy ne maradj le a legfrissebb epizódokról sem. Hasonló különlegességgel érkezünk még a nyáron!Szerző