Akinek gyermeke van, olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyekre eddig sosem gondolt, hiszen az egész élet fenekestül felfordult. Az iskolák és nem mellesleg az óvodák is bezártak, így rengeteg megválaszolatlan kérdés kavarog a szülőkben: vajon hogy fogjuk eltölteni az egész napot, méghozzá a négy fal között, hogyan veszem rá, hogy tanuljon? Mi lesz, ha egész nap csak lazulna, miközben nekem még dolgoznom is kellene? Belegondolni is szörnyű lehet. Főleg, ha nem állítunk fel egy rendszert, ami megakadályozza, hogy rövid időn belül eluralkodjon az őskáosz a családban. Jó volna elkerülni, hogy már délelőtt 10-re a hajad égnek álljon, ezért a napirend kialakítása az első lépés: üljünk le és beszéljük át a tervet. A gyermek valószínűleg abban a hittben ringatja magát, hogy kitört a vakáció, ezért szíve szerint egész nap pizsiben bámulná a tévét vagy kütyüzne nonstop, és cseppet sem fogja érdekelni, hogy közben a lakás úszik, te pedig home office-ban dolgozol, vagyis dolgoznál.

Nézzük, milyen szabályokat érdemes közösen megalkotni.

1. Most nem lehet!
Lehet, hogy eddig noszogatni kellett a csöppséget, most viszont le kell beszélni arról, hogy kint, közösségben töltsük az időt. Ha mesélünk neki a vírusról, a megelőzésről – természetesen az életkorának és a fejlettségi szintjének megfelelően –, akkor könnyebben elfogadja ezt az új élethelyzetet. Az interneten gyermekeknek szóló videókból is lehet a vírusról beszélni.

2. Napindítás
Egész nap nem lehet az ágyban kuckózni, hiszen az élet nem áll meg, ha pedig hasznosan szeretnénk tölteni a napot, akkor a reggeli ébresztő nem tolódhat el vészesen. Persze nem azt állítom, hogy pontban 7 órakor iszonyatos hangos óracsörgésre ébredjetek, de egy kellemes 8 órai ébredés teljesen életszerű lehet.

3. Tanuló-idő
Nem várhatjuk el a gyerektől, hogy a felszabadult idejében csak a könyveket bújja, szorgalmasan töltse a munkafüzetet. Viszont azt sem megoldás, hogy teljes mértékben szabadságot adunk neki, mert ugye a kevésbé szorgalmasnak eszébe sem fog jutni a tanulás, még a kósza gondolata sem. Jelöljük ki a tanulásra szánt időt, ezt érdemes a délelőtti órákra tervezni, de a délután is alkalmas arra, hogy egy órácskát a tanulással töltsön. A „kevesebb néha több elv” alapján érdemes megszabni, mennyit tanuljon.

4. Kreatív kikapcsolódás
Felesleges elvárni a gyermektől, hogy magától feltalálja magát. Be kell látni, hogy halálra fogja unni magát, ha nem találunk ki programot neki, méghozzá otthon, a barátok nélkül. Csak ránk hagyatkozna, és ha mi nem állunk elő kész alternatívákkal, akkor a napok végtelen hosszúnak fognak tűnni. Hamarosan külön cikket szentelünk arra, hogy ötleteket adjunk.

5. „Kütyü-time”
Örök dilemma, most viszont még jobban kiéleződik a helyzet. Az online oktatás arra „kényszeríti” a gyereket, hogy állandóan a gép előtt üljön, az információáradatban próbáljon meg lavírozni, no meg közben játszani, merthogy a tanulás egészen gyorsan unalmassá fog válni online is. Itt a szülőknek kell közbelépniük, előre leszögezni, mennyi időt tölthetnek az online térben.

6. Mozogj bent!
Ha nem figyelünk oda, könnyen ellustulhatunk a tévé előtt, csakhogy a gyereknek különösen nagy a mozgásigénye, így a kockulás a hangulat rovására fog menni. A napirend fontos része a mozgás is, ezért ahelyett, hogy megtiltanád neki, hogy százszor körbefussa a kanapét, igyekezz úgy alakítani a rendelkezésre álló teret, hogy lehetősége legyen mozogni.

7. Ne legyenek éjjeli baglyok
Könnyen előfordulhat – főleg, ha nincs egy jól körvonalazódott terv –, hogy az esti rituálé későbbre tolódik, így a gyerkőc későn bújik ágyba, és az egész családi élete felborul. Érdemes ugyanúgy időben lefektetni a picit, ahogy a régi szép időben tettük

8. Végre együtt!
Be kell látni, hogy kevés időt tölthetünk együtt a hétköznapokban, most viszont az ölünkbe hullott egy csomó idő, amit használjunk ki, ezzel is a családi kötelékeket erősíthetjük.

Szerző