Búcsúzunk az óévtől és köszöntjük az újat. A közösségi médiában ilyenkor posztdömping árasztja el az idővonalakat és hírfolyamokat, „mindenkinek BUÉK” kívánságokkal és nagy év végi összegzésekkel, mintegy instant letudva a kötelező évzárást, évkezdést. Pedig ezek a napok tökéletes alkalmat teremthetnének arra, hogy valóban áttekintsük, mi minden történt velünk, mérlegeljük a lehetőségeinket, célokat tűzzünk ki, és gondolatban első sebességbe tegyük önmagunkat a szilveszteri üresjárat és a másnapi regenerálódás után. E gondolatok jegyében szólítottuk meg magazinunk három korábbi interjúalanyát, akiknek élettörténetével már megismerkedhettél.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, megteszi, ha csak konstatálod, hogy 2021-et őrült fáradtan búcsúztattad – ahogy tette ezt dr. Szeitz Klára gyermekorvos, aki ugyanakkor a tőle megszokott eltökéltséggel reméli, hogy 2022 már felfelé visz. Aztán ott van Papp Róbert költő-író-zenész-pedagógus, aki frissen bővült családjában úgy érzi, hogy az élete új értelmet kapott. De megkérdeztük Illésné Koszta Krisztina helyettes iskolaigazgató-néptánctanár és koreográfust is, aki nemes egyszerűséggel csak annyit kér, hogy 2022-ben is megadasson számára a szeretet, a család és a barátok hármas egysége. Látod? Nem is olyan világrengető dolog ez a magunk felé fordulás, mégis többet ad, mint hinnéd. Ez derül ki az e gondolatok kapcsán készült, három villáminterjúnkból is.

Illésné Koszta Krisztina – Bízok, néha csalódok, de mindig tanulok!


– Voltak olyan hibáid vagy tévedéseid, amelyek tanítottak valamire?
– Igen. Még mindig naiv vagyok, és hiszek az emberekben. Néha csalódok ugyan, de nem baj! Ilyenkor a saját káromon tanulok. (mosolyog)
– Mi volt a legfontosabb könyv, film vagy sorozat, amivel találkoztál 2021-ben?
– A legjobb idei sorozatom Az utolsó királyság volt. (A Netflix egyik legfordulatosabb sorozata, amely a IX. századi Angliában játszódik – a szerk.) Ez a film sokat tanított számomra a hitről, a kitartásról és az emberségről, illetve arra is emlékeztet, hogy mindig küzdjek az álmaimért.
– Mit tettél az egészségedért?
– Igyekszem folyamatosan tenni érte – a szabadidőmben gyakran sétálok és biciklizem a barátnőmmel. Próbálok az étkezésemre is odafigyelni, és pozitívan gondolkodom, ami szintén fontos az egészség megőrzése érdekében.
– Mennyi idő jutott saját magadra?
– Mindig keresek magamnak énidőt, és ilyenkor igyekszem tevékenyen semmit sem csinálni. (nevet) Járunk síelni és nyaralni a családdal, de a legfontosabb az együtt töltött idő bárhol és bármikor, mert ez az, ami igazán képes feltölteni.
– Mi az, amit az új évben biztosan máshogy szeretnél csinálni?
– Valójában nincs ilyen, de megszületett az első unokánk, aki egy tündérbaba. Vele mindenképpen szeretnék olyan sok időt együtt lenni, amennyit csak lehet.
– Melyik 3 szó jellemzi leginkább az elmúlt évedet?
– Számomra a legfontosabb szavak: szeretet, család, barátok. Ha mindez megadatik 2022-ben is, akkor nekem már biztosan jó évem lesz!

Papp Róbert – Az új családtagok új értelmet adnak az életnek


– Mik azok az eredmények az óévben, amelyekre a legbüszkébb vagy?
– Az, hogy öt év előkészítő munka után megjelent a Kalocsa környékének könnyűzenei élete című kötetem. Sikerrel teljesítettem azt a vállalásomat is, hogy 2021-ben minden nap írok egy verset. Ami másféle büszkeség, de még nagyobb öröm, hogy az óévben megszületett a második kis unokám, és férjhez ment mindkét lányom.
– Voltak olyan hibáid vagy tévedéseid, amelyekből tanultál?
– Például az, hogy önfejű vagyok, és nem fogadom meg mások tanácsát. Ezen próbáltam, és próbálok is változtatni.
– Kik voltak rád a legnagyobb hatással és miért?
– A gyerekek, mert őszinték, és nem rosszindulatúak.
– Mi volt a legfontosabb könyv, amivel tavaly találkoztál?
– Utoljára Rudán Joe (magyar rockénekes – a szerk.) könyvét olvastam. Ez egy életrajzi írás, igazi csemege volt, amit az őszintesége miatt szerettem nagyon.
– Beléptek új emberek az életedbe?
– A két vejem és a kis unokám.
– Mit adtak ezek a találkozások?
– Mondhatni új értelmet kapott általuk az életem. A jövőt látom bennük.
– Hogyan gondoskodtál az egészségedről?
– Összességében próbálok egészségesen élni. A sportolásba külön nem fektetek energiát, de igyekszem kerülni a stresszes helyzeteket és a kellemetlen embereket.
– Mennyi időt tudtál saját magadra szánni? Volt időd olykor megpihenni?
– Sosincs elég időm! Ezt már megszoktam, és az óévben sem volt ez másképp. Vasárnaponként rendszeresen lustálkodom, egyébként mindenhonnan elkések.
– Mit tanultál 2021-ben önmagadról?
– Hogy az említett rossz szokásomon, nevezetesen a késésen már nem tudok változtatni 2021-ben. (nevet)
– Mi az, amit a jövő évben máshogy szeretnél csinálni?
– Több időt szeretnék tölteni a családommal.
– Melyik 3 szó jellemzi legjobban az óévedet?
– Siker, gyarapodás, élmények.
– Milyennek szeretnéd látni 2022-t?
– Ne legyen rosszabb, mint az idei volt! Egyébként három kötetem megjelenését várom: két verseskötet és a Kalocsa környékének könnyűzenei élete című könyvet.

Dr. Szeitz Klára – Elfáradtam, de hálás vagyok a családom egészségéért!


– Összességében milyen volt 2021?
– Az év zömét számomra a munka tette ki, ami most igen megterhelő volt… kicsit bele is fáradtam.
– Voltak olyan nehéz helyzetek, amelyek valamire megtanítottak?
– Igen. Időnként adódott egy-egy konfliktushelyzet, ami rádöbbentett arra, hogy mindenkinek nem tudok eleget tenni, sem pedig megfelelni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbálkoztam, vagy ne próbálkoznék a jövőben.
– Történtek új találkozások az óévben, amelyek sokat adtak?
– Szerencsére ilyenből is kijutott. Nagy örömünnep volt a családunkban, hogy Ágnes lányom férjhez ment az ősszel. Igazán jól sikerült, bulis lakodalomban ünnepelhettünk, végre sikerült egy kicsit kiszakadnom a mindennapi mókuskerékből.
– Köztudottan aktívan sportolsz, és teszel az egészségedért. Így volt ez 2021-ben is?
– Persze. A mindennapi munka mellett próbáltam továbbra is beiktatni a rendszeres sportot, ami többé-kevésbé sikerült is.
– Milyennek szeretnéd látni az új évet?
– Mindenekelőtt egészségesnek! Nagy örömmel töltött el, hogy a 2021-es esztendőt úgy zártuk, hogy a családomban mindenki egészséges volt. Elsősorban ezt szeretném 2022-ben is.

Fotó: Attila

Szerző