A McKenzie tornában nagy hangsúlyt kapnak az önállóan elvégezhető, egyénre szabott mozgásformák. Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász nevéhez fűződik a torna kialakítása, mely során a páciensek maguk befolyásolják a fájdalom mértékét, sőt, későbbi problémákat előzhetnek meg, ha folyamtatosan elvégzik a feladatokat. Ez kecsegtetően hangzik, ha állandó fájdalommal küzdesz. Egy újabb módszer, mely segíthet a gyógyulásban. Egy a lényeg, hogy tegyél érte, hogy jobban érezhesd magad!

1. Miért érdemes megtanulni a gyógytornászoknak ezt a módszert?
A főiskolán többször hallottam erről a tornáról, hogy mennyire hatásos és milyen jó eredményeket lehet elérni vele. A betegek a megfelelő feladatok végrehajtásával segíthetnek maguknak a fájdalmaikat csökkenteni vagy akár meg is szüntetni. Már akkor hangsúlyozták, hogy ez a módszer minden gyógytornász számára fontos és elengedhetetlen a munkájához, hiszen napjainkban egyre többen szenvednek gerinc- és végtagbántalmakban.

2. Hogyan zajlik a torna előtti „kivizsgálás”?
Egy részletes kórtörténetet készítünk a páciens tüneteiről, és annak változásáról. Ennek során a beteget részletesen kikérdezzük, mióta és hogyan kezdődött a fájdalom, pontosan hol helyezkedik el, milyen tényezők erősítik vagy gyengítik, függ-e testhelyzetektől, mozdulatoktól, napszaktól. Megkérjük, hogy hajtson végre bizonyos mozdulatokat, és hogy pihenjen meg bizonyos helyzetekben. A fő különbség a legtöbb más vizsgálathoz képest, hogy inkább ismételt mozgásokat használunk mint egyetlen mozdulatot és a fájdalom változásából következtetünk a kiváltó okra. Ennek alapján összeállítunk egy egyénre szabott kezelési programot.

3. Mi ennek a tornának a lényege? Milyen gyakorlatokra épül?
A cél az, hogy a legkevesebb kezeléssel a lehető leghatékonyabbak legyünk. A hangsúly a betegen van azzal, hogy aktívan bevonjuk a kezelésbe. A torna lényege az, hogy a páciens képessé váljon az önkezelésre. Olyan mozdulatokat, gyakorlatokat választunk a betegnek, melynek hatására a fájdalom és annak kisugárzása csökken vagy megszűnik. Fontos az is, hogy mennyi ideig és mennyiségben végzik a gyakorlatokat. Mindenkinél egyénre szabott és mindenkinél más gyakorlat lesz hatásos a panaszaira.

A TRX-et Kalocsán a Pulse Gym-be próbálhatod ki!

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/2. számában olvashatod el.

Szerző