Magazinunk Jelenlét podcastjának nyári Extra kiadásában – ahogy ígértük –, ezen a héten ismét dr. Kádár Annamária a vendégünk. Pontosabban folytatjuk legutóbb megkezdett beszélgetésünket a népszerű pszichológus, mesepszichológus, íróval. Előzőleg a szülők tabutoplistájának „legelőkelőbb” helyein álló jelenségeket boncolgattuk vele, mint elmúlás, testvérfélténység és félelmek. Ezúttal azonban ingoványosabb terepre tévedünk, középpontjában a szexualitással és a kütyüzéssel, de lesz szó a példaképekről is.

Talán a felvilágosítás kérdésköre adja fel leginkább a leckét a kezdő szülők számára. Mikor és hogyan csináljam, hogy ne legyen kellemetlen egyikünknek sem, de ne is késsek le róla? Hogy reagáljam le, ha a gyermekem pornográf tartalmat látott, és ráadásul nem is tud mit kezdeni vele? Meddig kapaszkodhatunk a „gyógyító mágikus gyermeki világba”, és mik a jelei annak, hogy ezt bizony lassan el kell engednünk? Kádár Annamária ezekre a kérdéseimre is készséggel válaszol, ahogy olvasóink is szakszerű feleletet kapnak a gyermekeik szexuális felvilágosításának mikorjára és hogyanjára vonatkozó felvetéseikre.

Ugyancsak olvasói dilemma a „kütyüzés” jelensége: „az oviban minden kicsinek van okoseszköze, és az én gyerekem ott áll a másik oldalon egyedül” – írták nekünk. Vajon meddig tarthatja távol a szülő a csemetéjét mindettől, és milyen potenciális veszélyforrást jelenthet az okostelefon vagy a tablet? Az érdekes kérdésekre tartalmas válaszok érkeznek, kitérve dr. Kádár Annamária nemrég megjelent, Valódi példaképek című könyvére is. Ebben ugyanis olyan híres sportolók, tudósok és művészek életmeséi olvashatók, amelyek mintául szolgálhatnak saját tökéletlenül tökéletes mesénk megírásához. Ezeket az „inspiráló tökéletlenségeket” mind-mind vállalják a mesék szereplői is, akik valamennyien példaképként állíthatók gyermekeink elé.

A beszélgetés során többször elhangzik, hogy az egyes témák iránt mélyebben érdeklődőknek érdemes speciális könyvek anyagára támaszkodniuk, amelyek további iránytűként szolgálhatnak számukra. Annamária azt is megemlíti a műsorban, hogy ahhoz, hogy az elérhető hatalmas kínálatban megkönnyítsék a szülők eligazodását, a szakemberek összeállítottak egy témák és életkori ajánlások szerinti katalógust, amit erre a linkre kattintva érhetsz el.

Tarts velünk a Jelenlét Extra legfrissebb epizódjában is, amelyben dr. Kádár Annamáriával készült korábbi adásunkat folytatjuk!Fotó: Képmás magazin

Szerző