Először is szeretnénk megköszönni – a jelölt pedagógusok nevében is –, hogy szavazataitokkal ilyen sokan kifejeztétek az irántuk érzett hálátokat és nagyrabecsüléseteket. Az alábbiakban a kategóriánként három legtöbb szavazatot kapó pedagógust mutatjuk be, ők azok, akik részt vesznek a második fordulóban. Neveik és a róluk készült fényképek mellett – ahogy ígértük –, az őket jelölők által küldött kedves, méltató szavakat olvashatjátok.
Ismerjétek meg a három kategória jelöltjeit, akik méltán válhatnak a 2021 Impulzív Pedagógusai díj elnyerőivé.

ÓVODAPEDAGÓGUS

Kalló Jánosné
Hartai Hétszínvirág Óvoda és Mini Bölcsőde
„Erzsi óvó nénire mindig jó emlékkel gondolok vissza, mint végtelenül kedves, türelmes, odaadó és figyelmes pedagógusra, akihez bármikor bizalommal fordulhattunk. Fontos volt számára, hogy már korán megismertessen minket a német nyelv alapjaival, különböző mondókák és énekek formájában. Nemcsak tanított, hanem szeretettel nevelt is bennünket. A későbbiekben – általános iskolásként – pedig többedmagammal az általa szervezett honismereti és kézműves szakkörökre jártunk. Tősgyökeres hartaiként küldetésének tekintette, hogy megismerjük a településünket, valamint a magyarországi németek kultúráját és nyelvét. Ösztönzött minket arra, hogy minél jobban próbáljuk megismerni a saját családunk történetét is, mert: <A múlt tisztelete erőforrása a jövőnek.>”

pedagógus oktatás Impulzív Magazin
Nagy Flóra
Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Csokonai Óvoda
„Ahogy elkezdett dolgozni a gyerekek csoportjában, a hangulat teljesen megváltozott. Nagyon sokat újított a szokásokon, új verseket, meséket és hagyományokat hozott a kicsik életébe, nem beszélve a dekorációról – a csoport teljesen felfrissült. Barátként tekintenek rá a gyerekek, mert a személyiségéből adódóan nyitottan és türelmesen fordul feléjük. Egyszerűen már a hangjával leveszi őket a lábukról. Ugyanakkor magabiztos és következetes, pontosan meghúzza a határokat. A gyerekek minden nap pozitív élményekkel telve térnek haza az óvodából. Szülőként bármikor fordulhatunk hozzá, szívesen segít, nincs olyan, amire ne találná meg a megoldást. Érezhetően a kezébe vette a csoport dolgait, a fiatalos lendülete jó hatással van az egész óvodai közösségre.”


Szabó Brigitta
Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Viola Utcai Tagóvodája
„Brigi néni nagyon empatikus a gyerekekkel, és mindenkivel jó kapcsolatot ápol a környezetében. Határozott, mégis kedves személyisége van. Csupa szív ember, mindig mosolyog és kedvesen szól mindenkihez. A gyerekekkel szeretetteljesen, de következetesen bánik. Igazi tyúkanyó típus, szeretgeti, ölelget a kicsiket. Kisugárzása, karizmatikus egyénisége miatt szavazok rá, megérdemli!”

„A kislányom azt szokta mondani: Brigi néni úgy ölel mint te anya! Reggel, amikor viszem a lányokat az oviba, ő mindig mosollyal fogad minket, ami olyan érzést ad, hogy a gyerekeim biztonságban és jó helyen vannak. Brigi néni nagyon kreatív és a kicsik sokat tanulnak tőle. Soha nem kivételezik, minden gyereket egyformán szeret, tanít és fegyelmez. Velünk szülőkkel is mindig kedvesen megbeszél mindent. Csodálatos óvó néni, nagyon szeretjük!”TANÍTÓ ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁR

Filvig Gyuláné
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája
„A magyar nyelv szeretetét, az olvasás és írás örömének megtalálását Neki köszönhetem. Szakmai felkészültségével és tudásával képes volt számomra a tanórákat élménnyé, a tanulás terhét pedig érdekes kihívássá varázsolni. Kedves személyiségével és végtelen türelmével mindig készen állt arra, hogy segítsen továbbhaladni, ha elakadtunk a magyar nyelvtan olykor bonyolult rendszerében, vagy az írók-költők időnként nehezen érthető gondolatvilágában. Töretlen lelkesedéssel készített fel egy-egy nyelvtani vagy irodalmi versenyre, támogatva meg-megingó önbizalmunkat, megerősítve abban, hogy igenis ott a helyünk, a tudásunk pedig érték. Jól emlékszem a hatalmas magyar teremre, az ablakokon beömlő napfényre, az órák kellemes hangulatára. Könnyű felidéznem finom megjelenését, megnyugtató, mégis határozott hangját, amivel a tanári asztal mellett állva igyekezte áttörni kamasz lelkünk ellenálló vaskapuit. Nálam ez sikerült, számomra Filvigné Klári néni az igazi pedagógus! Mindig hálával és szeretettel gondolok Rá.”


Frőhlich Henrikné Arrasz Mária
Hartai Ráday Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
„Marika néni négy évig az alsó tagozatos osztályfőnököm volt. Ez az időszak mindenki életében döntő, olyan szempontból, hogy ekkor sajátítjuk el azon ismereteket, amelyekre alapozhatjuk a későbbi életünket. Mi ezeket a szilárd, stabil alapokat tőle kaptuk. Ebben nagy segítség volt odafigyelő, segítő és vidám természete is, mellyel az osztályközösséget is összekovácsolta. A gyermekek felé áradó szeretetével, az optimista hozzáállásával mindig mosolyt csalt az arcunkra. Boldogan emlékszem vissza az osztálykirándulásokra is, amiket olyan lelkesen szervezett meg – azok az utazások örök emlékek maradnak. A tanítványai életét a későbbiekben is mindig figyelemmel kísérte. Úgy érzem, sokak számára olyan volt, mint egy anyuka, akinek a féltő szárnyai alatt minden tanítványának volt helye.”


Dr. Kohány Sándorné
Hartai Ráday Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
„Ezzel a jelöléssel szeretném kifejezni a hálámat, tiszteletemet és szeretetemet, annak a pedagógusnak, aki számomra a nagybetűs tanárt jelenti. De milyen pedagógus volt számomra, ami miatt a mai napig nagy szeretettel gondolok Rá? Hiteles, művelt, pozitív szemléletű, következetes, együttérző, türelmes, példamutató, kreatív, együttműködő és elhivatott. Hogyha visszagondolok a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem órákra, csak azt tudom elmondani, hogy nagyon jól tanított, élvezetes tanórákat tartott. Mindig igazságosan osztályozott és sokat dicsért bennünket. Tudtuk, hogy nemcsak a tanulmányi, de a személyes problémáinkkal is bármikor fordulhatunk hozzá. Mindig minden tanulóban a pozitív értékeket kereste és erősítette. Bízom benne, hogy még számtalan diák megismerheti Őt és a tanítását!”


KÖZÉPISKOLAI TANÁR

Halászné Turi Magdolna
Kalocsai Tanoda
„Fantasztikus pedagógusnak tartom, rengeteget tanultam tőle, mind emberileg, mind a reál tárgyakat tekintve. Soha életemben nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé matematika, de a tanárnő remekül magyarázott, szinte egyik pillanatról a másikra jött a mérhetetlen döbbenet: én ezt értem! Hihetetlen érzés volt, szinte meg is szerettem a matekot, ami a tanárnő érdeme. Az elején elég kemény és szigorú volt velünk, de mi végtelenül tiszteltük és meg is szerettük, hiszen idővel enyhült a szigor, felváltotta a humor és a közvetlenség. Bizton állíthatom, hogy baráti kapcsolat alakult ki közte és az osztály között. Végtelen hálával tartozok neki, egy olyan világot mutatott meg nekem, ami számomra mindaddig rejtve maradt!”


Horváth László
Kalocsai Szent István Gimnázium
„A matematika sosem volt a kedvenc tantárgyam, viszont ez Horváth László tanár úrnak köszönhetően megváltozott. Talán a legjobb szó, ami leírja a tanítását: a lazaság. Nem akarta görcsösen mindenkibe beleverni a matematika fortélyait. Alapszinten mindenki tisztában volt a tantárggyal, viszont a mélységeibe csak azokat vezette be, akik vevők voltak erre. Talán ez miatt szerettem meg igazán. Nem éreztem a “kötelezőség” és a “muszáj ezt is tudni” nyomását.
Mindemellett őszinte és igazságos volt, jó kis fanyar humorát pedig kifejezetten imádtam, egyszerűen páratlan volt! Ráadásul az ismereteken kívül emberileg is nagyon sokat adott, olyan személyiség, akire tényleg felnéz egy diák és amilyet csak kívánni lehet minden tizenévesnek azokban a személyiséget formáló években.”


Lakatosné Nyíri Anett
Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium
„Amikor bekerültem ebbe az intézménybe, egy lázadó diák voltam. Nyíri tanárnő azonban megmutatta nekem, hogy milyen irányba kéne változnom, ezért később már nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Rengeteg segítséget kaptam tőle a történelem érettségihez, mind a tanórákon, mind a tanórákon kívül, illetve a továbbtanulás terén is. Bármikor fordulhattam hozzá, bármilyen jellegű problémával! Nagyszerű tanár és nagyszerű ember, szerintem megérdemelné ezt az elismerést a munkájáért!”

„Már az első óráján világossá vált számomra, hogy ő egy igazi pedagógus. Szeretettel és átéléssel tanított minket, az óráit mindig nagyon vártuk. A Tanárnő nekünk, “faktosoknak” nemcsak egy tanár volt, hanem egy nevelő, akihez bármikor, bármivel fordulhattunk. Az óráira a mai napig mosolyogva és hálával gondolok vissza. Nálam Ő már megnyerte a legjobb pedagógus díjat, bízom benne és szorítok neki, hogy Impulzív Pedagógus díjat is elnyerje.”


Ne felejtsétek el, hogy a döntő szavazás szerdán kezdődik itt, a magazin oldalán!

Fotó: Emma és Panna

Jelenlét podcast adásunkban Balatoni Józseffel, azaz Jocó bácsival beszélgettünk a pedagógus „életstílusról”.

 

 

 

Szerző