Biztosan sokakkal megesett már, hogy az orvosi rendelőben azt kapták válaszként a panaszaikra, hogy „önnek semmi baja” vagy „a tünetei alapján csak egy kis pihenésre van szüksége” esetleg, hogy „az antibiotikum majd rendbe hozza”. A legtöbb esetben ennek ellenére a tünetek nem múlnak, és később egy krónikus betegség formájában ütik fel a fejüket.

A modern gyógyászat csak két fázisát különíti el a betegségnek, ahol már az első szakaszban kimutatható a betegség, a második fázisban pedig a szövődmények is megjelennek – a kór a testben van, és visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz.

Ezzel szemben az ájurvéda – az indiai orvostudomány – és a keleti gyógyászati rendszerek több fázisra osztják a betegség kialakulásának folyamatát. Ha megvizsgáljuk ezeket, egyértelműen kirajzolódik a tény, hogy a kóros állapot megfékezése mindenkinek saját felelőssége. Ugyanis, ha tudatosak vagyunk a testünk működésével kapcsolatban, és minden nap figyeljük, akkor nagyon gyorsan kiszűrhetjük az úgynevezett egyensúlytalanságot, azaz a kóros folyamat valódi első fázisát. A holisztikus nézőpontok azonban túlnyúlnak ezen.

Az ájurvéda szerint az egészség állapota nem azonos a betegség hiányával – az egészség a test, szellem és lélek együttes jóllétét jelenti. Így az egyensúly fenntartása nem csupán a testről való gondoskodást jelenti, hanem a lélek és a szellem ápolását és táplálását is. A holisztikus gyógyászati rendszerek szerint a betegség a lélek szenvedése miatt alakul ki, vagyis még az energiarendszerünkben. Tehát ha elég tudatosak vagyunk a bennünk zajló folyamatokkal kapcsolatban, akkor még energetikai síkon elejét vehetjük a kór fizikai kialakulásának. Legtöbb esetben azonban ehhez nagyon magas szintű tudatosság kell, és sokunk csak az első testi tünetek kapcsán kap észhez, hogy valami nincs rendben. (például: mindennap puffadok) Fontos, hogy komolyan vegyük ezeket a jeleket, és még ezen a szinten megoldjuk a problémát. Ehhez azonban minden esetben szemlélet- és életmódváltás kell. Ez szinte kikerülhetetlen, hacsak nem a kémiai szerektől – azaz a gyógyszerektől akarunk függni. Ugyanis az ilyen egyszerű tünetek, amelyekre a legtöbben csak legyintenek, kulcsot adnak a krónikus betegségek elkerüléséhez. Tehát a példánknál maradva, ha puffadással állunk szemben, akkor ne egy bogyót vegyünk be, majd tartsuk továbbra is a megszokott étrendünket, hanem keressük meg a tünetet kiváltó ételt, és ne fogyasszuk többet.
Most nézzük végig az egyes fázisokat, hogy az ájurvéda látásmódja szerint, hogyan megy végbe egy betegség kialakulása.

1. Felhalmozódás
A méreganyagok összegyűlnek a gyomor- és béltraktusban, ehhez – az állapothoz gyenge emésztés kapcsolható. Minden tünet a megbomlott fiziológiai egyensúly jele – ha elnyomjuk vagy figyelmen kívül hagyjuk őket, akkor gyakorlatilag „meghívjuk” a betegséget.
2. Súlyosbodás
Rosszabbul leszünk, a fenti tünetek súlyosbodnak, de továbbra sem akarunk figyelmet fordítani a szervezet figyelmeztető jeleire.
3. Szétterjedés
A gyomor- és béltraktus túlterheltté válik, a méreganyag a dósák (vata, pitta, kapha – folyamatokat irányító és fenntartó erők a szervezetben) által kikerül onnan, és lerakódik a szervezet más szöveteibe, rontva azok működését.
4. Lokalizáció
A méreganyag rögződik a gyenge immunitással rendelkező helyeken. Ebben a stádiumban megy végbe a degeneratív betegségek és a súlyos fertőzések kialakulása.
5. Megnyilvánulás
Itt már általános diagnózist lehet felállítani, a betegség konkrét tünetként jelenik meg, és diagnosztizálásra „alkalmas”. Azonban a gyógyítás gyakran csak a tünetek elnyomására, és nem az ok megszüntetésére irányul. A betegség általában visszatér vagy más megjelenési módot talál.
6. Krónikus állapot
A betegség minden tünete megjelenik, ezért részletes és pontos diagnózist lehet felállítani. Eddigre már komoly károsodások keletkeztek a szövetekben, amelyek sok esetben visszafordíthatatlanok.

Tehát még a kezdetén csípjük el a kialakulóban lévő kóros folyamatot. Ez az igazi prevenció. Figyeljük tudatosan a testünk működését minden egyes nap, így a betegség már a fizikai szinten jelentkező felhalmozódás állapotában észlelhető és feloldható. A kulcs a tudatosság és a tenni akarás.

Szerző